A hidegháború vége óta a legnagyobb mértékben emelkedik a német védelmi költségvetés - Gazdasagportal.hu

A hidegháború vége óta a legnagyobb mértékben emelkedik a német védelmi költségvetés

A hidegháború vége óta a legnagyobb mértékben emelik idén Németországban a védelemre fordított kiadásokat – jelentették pénteken német hírportálok egy kormányzati kimutatás alapján.

Az értesülések szerint a szövetségi kormány a NATO-nak megküldött beszámolójában azt írta, hogy 47,32 milliárd eurós kiadással számol az idei védelmi költségvetésben, ami több mint ötmilliárd euróval haladja meg az egy évvel korábbit, és harminc éve a legnagyobb növekedés.
A NATO-tagországok vezetői 2014-es walesi tanácskozásukon vállalták, hogy 2024-ig a hazai össztermék GDP 2 százalékának megfelelő összegig közelítik védelmi kiadásaikat.
A német kormány azóta minden évben növelte a védelemre szánt forrásokat a szövetségi költségvetésben, és ez jövőre is folytatódik, de a tervezett 49,67 milliárd euró a hazai össztermék (GDP) csupán 1,38 százalékának felel meg.

A 2 százalékos cél és a tényleges kiadások közötti különbség miatt az Egyesült Államok kormánya – elsősorban Donald Trump elnök és Mike Pence alelnök – számos alkalommal élesen bírálta a német vezetést.
Berlin szerint a költségvetés teherbíró, és a Bundeswehr – a német hadsereg – fejlesztési, forrásfelszívó képességéhez mérten mindent megtesznek a NATO-elvárás teljesítéséért. Rendszerint hozzáteszik, hogy a GDP-arányában számolt kiadások viszonylag lassú növekedése annak is tulajdonítható, hogy a gazdasági fellendülés révén maga a GDP is jelentősen növekedett az utóbbi években.(MTI)

Scroll To Top