A gazdasági helyzet általános javulását állapítja meg a Fed Bézs könyve

Az Egyesült Államok tartalékbank rendszerének mind a 12 körzete a gazdasági aktivitás növekedéséről számolt be a jegybank szerepét betöltő Fed júniusi Bézs könyvében.

A gazdasági fellendülés egyik motorjaként szolgáló fogyasztási kiadások szinte mindegyik körzetben növekedtek, bár az autóértékesítések nélküli kiskereskedelmi forgalom a területek többségében csak mérsékelten bővült. Egyes térségekben még érezhető volt a téli időjárás kiskereskedelmi forgalmat lassító hatása is. Az autóeladások a körzetek több mint a felében nőttek, a többi régióban “stabilan” alakultak.
A szolgáltatóipari aktivitás – pénzügyi szolgáltatások nélkül – a térségek többségében növekedett. Szintén javult a közlekedési és a feldolgozóipari aktivitás a körzetet túlnyomó többségében. A feldolgozóipar a legnagyobb mértékben a keleti-parti körzetekben lendült fel.
Az ingatlanpiaci forgalom vegyes képet mutatott, de a lakáspiaci árak már emelkedésnek indultak.
A Fed-körzetek a foglalkoztatás javulásáról, több esetben szakmunkáshiányról számoltak be a legutóbbi gazdasági állapotfelmérésében. A keresetek többségében alig növekedtek, a munkaerő költségek stabilak maradtak, esetleg kissé emelkedtek.
A Fed júniusi Bézs könyvét a New York Federal Reserve Bank állította össze a tartalékbank rendszer körzeteinek szubjektív gazdasági helyzetértékelése alapján.(MTI)
http://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/beigebook/files/BeigeBook_20140604.pdf

Scroll To Top