A Fidesz visszautasítja a rezsicsökkentés megszüntetését

A Fidesz visszautasítja az Európai Bizottság rezsicsökkentés megszüntetésére vonatkozó ajánlását.

Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján világosnak nevezte, hogy a brüsszeli kérés mögött pénzről, gazdasági érdekekről van szó, ugyanis semmiféle jogszabály nincs, amire hivatkozva a hatósági áras szabályozás megszüntetését kérhetnék.
Kifejtette: nem ez az első eset, hogy a rezsicsökkentést támadják, legutóbb februárban helyeztek kilátásba kötelezettségszegési eljárást 17 országgal szemben. Arra kérte az Európai Uniót: vegye figyelembe, hogy az országok nem egyformák, más a gazdaság teljesítményük, szociális összetételük, nem egyformán keresnek, egy luxembourgi fizetést nem lehet a magyarhoz mérni.
A fideszes politikus Mesterházy Attila volt MSZP-elnök tavalyi brüsszeli látogatására utalva jelezte: a brüsszeli rezsicsökkentés-ellenes politikának Magyarországról is vannak támogatói, ugyanakkor bebizonyosodott, hogy az E.-On gáztározóinak visszavásárlása nem tiltott állami támogatásról vagy magánvagyon államosításáról szólt, hanem a hazai energiabiztonság megalapozásáról.
A kormánypárti politikus kijelentette: tapodtat sem engednek a rezsicsökkentésből, “akár a fejük tetejére is állhatnak a brüsszeli bürokraták, energiaszolgáltatók és a hazai álbaloldal képviselői”. Tovább kívánják folytatni a folyamatot, az egyetemes szolgáltatás után a gazdaság területén is – szögezte le.
Hozzátette: a rezsicsökkentés mellett kiállt a Békemenet és 2,5 millió ember aláírásával támogatta. A harmadik fordulót is végrehajtják, így miután idén januárban 6,5 százalékkal csökkent a háztartási gáz ára, szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal csökken az áram, október elsejétől 3,3 százalékkal a távfűtés tarifája – jegyezte meg.
Németh Szilárd beszélt arról is: a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői az EU-ban is a rezsicsökkentést fogják képviselni. Idézte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szerint a teljes foglalkoztatottság megteremtéséhez olyan vállalkozóbarát környezet szükséges, ami megszüntetni a versenyhátrányt, s ehhez az energiapiacon kell rendet rakni.
A fideszes politikus arra a felvetésre, hogy több településen megszűnhet a kéményseprés a társaságok bevételcsökkenése miatt, azt felelte: nem tartja elfogadhatónak ezt az érvet, senki nem marad ellátás nélkül, megteszik a megfelelő lépéseket.(MTI)

Scroll To Top