A Fidesz is reméli a forint erősödését

A Fidesz sem örül a forint gyenge árfolyamának, de okkal bízik az erősödésében, és egyetért Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter helyzetelemzésével – mondta Selmeczi Gabriella szóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A nemzetgazdasági tárca vezetője kedd reggel a TV2 Mokka című műsorában szintén arról beszélt, hogy nem örül a gyenge forintnak, és bízik az erősödésében, a költségvetést ugyanis 300 forintnál olcsóbb euróval tervezték meg. Azt is mondta – még a monetáris tanács keddi ülése előtt, amelyen 15 bázispontú alapkamat-csökkentésről döntöttek -, reméli, hogy a monetáristanács-ülésen felelősen fogják értékelni, milyen árfolyam elviselhető a költségvetésnek, jó az exportnak és a devizahiteleseknek.
Szerda kora délután már kétéves csúcsot, 314 forint feletti jegyzést ért el az euró.
A Fidesz szóvivője sajtótájékoztatóján kérdésre kijelentette: a kormánypárt támogatja Varga Mihály minisztert, és egyetért a helyzetelemzésével. “A Fidesz nem örül a forint gyenge árfolyamának, és reméljük, hogy minél előbb újra erősödni fog”, amire minden okunk megvan, mert erős alapokon áll a magyar gazdaság – mondta, kiemelve a három százalék alatti államháztartási hiányt, az alacsony inflációt és a beindult gazdasági növekedést.
Hozzátette ugyanakkor, hogy “a most nagyon hangos” Bajnai Gordon kormányzása idején 30 forinttal gyengült a magyar fizetőeszköz az euróhoz képest. Magyarország és a magyar családok pedig ma nem lennének olyan sérülékenyek, ha a 2010 előtti években nem adósították volna el ennyire a magyar gazdaságot és családokat – jegyezte meg Selmeczi Gabriella.
A szóvivő a devizahiteles családoknak ismét azt javasolta, lépjenek be az árfolyamgátba. Arra a felvetésre, hogy ez az autóhitelesekre nem vonatkozik, azt válaszolta: a Fidesz reméli, hogy a következő hónapokban napirendre kerülhet esetleg az ő ügyük is.
Selmeczi Gabriellától azt is megkérdezték, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök korábban találkozott a világ egyik legnagyobb nukleáris energetikai vállalata, a francia Areva vezetőivel. A kormánypárt szóvivője erre úgy reagált: “bevett szokása a baloldalnak, hogy ha kampány van vagy valami bajuk van, akkor rögtön elszaladnak külföldre, és árulkodnak, mószerolják a magyarokat”.
Hozzáfűzte, egészen szánalmasnak tartja, amit a baloldal tesz Paks ügyében. Megismételte egyúttal, hogy a tervezett paksi atomerőmű-bővítés a magyar családok érdekeit szolgálja, hiszen lehetőséget ad az energiabiztonság erősödésére és a további árcsökkentésre.(MTI)

Scroll To Top