A Fed-elnök ismét megerősítette, hogy még az idén kamatemelés jöhet az Egyesült Államokban

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke, Janet Yellen szerdán megerősítette, a jelenlegi folyamatok alapján még az idén indokolttá válik a kamatemelési ciklus megkezdése az Egyesült Államokban, miután továbbra is biztatóak a munkaerő-piaci kilátások, a külföldi válságok pedig nem lesznek jelentős hatással az amerikai gazdaság teljesítményére.

„Ha a gazdaság a várakozásainknak megfelelően fejlődik, akkor a gazdasági körülmények valószínűleg az idei év valamely pontján indokolttá fogják tenni a kamatemelést” – fogalmazott Yellen a washingtoni képviselőház pénzügyi szolgáltatások bizottságának küldött írásos állásfoglalásában, ahol a nap folyamán meghallgatáson vesz részt.
A Fed-elnök leszögezte, hogy bár a munkanélküliségi ráta 5,3 százalékra csökkenése ellenére még nem lehet teljes foglalkoztatottságról beszélni az Egyesült Államokban, „a kilátások kedvezőek az amerikai munkaerőpiac, illetve általában véve a gazdaság fejlődése szempontjából”.
Yellen az állásfoglalásban úgy fogalmazott: „Görögország (helyzete) továbbra is nehéz”, Kína pedig „a magas adósságok, a gyenge ingatlanpiac és a változékony pénzügyi körülmények jelentette kihívásokkal küzd”. A külföldi gazdasági problémák ugyanakkor a Fed értékelése szerint nem lesznek számottevő hatással az amerikai növekedési kilátásokra.
Amerikai elemzők szerint Yellen írásos nyilatkozata nagyrészt megegyezik korábbi kijelentéseivel.
Új elem viszont, hogy Yellen védelmébe vette a Fed „átláthatóságát és elszámoltathatóságát”, miután korábban a törvényhozásban olyan – elsősorban republikánus – hangok is erőre kaptak, amelyek a jegybanki rendszer kongresszusi felügyeletének kiterjesztését sürgették. A Fed-elnök arra figyelmeztette a törvényhozókat: ezzel nemcsak a jegybanknak, hanem az egész amerikai gazdaságnak ártanának.
A Federal Reserve utoljára 2006-ban emelt kamatot, 2008 vége – az országot recesszióba taszító pénzügyi válság kirobbanása – óta pedig változatlanul, 0-0,25 százalékos szinten állnak az irányadó kamatlábak.
Június elején a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindazonáltal azt tanácsolta a Fednek, hogy az amerikai növekedés lassulása miatt halassza el kamatemelési ciklusának megkezdését 2016 első felére.
Janet Yellen már korábban is azt hangoztatta, hogy a gazdaság jó úton halad, és az idén elkezdhetik emelni a kamatokat. A Fed kamatalakító testületének, a nyíltpiaci bizottságnak más tagjai viszont hajlanak arra, hogy el kellene halasztani a kamatemelés megkezdését, amíg egyértelművé nem válik, hogy a növekedés fenntartható pályára került.(MTI)

Scroll To Top