A cseh államfő szerint meg kell ölni a terroristákat

Meg kell ölnünk a terroristákat – jelentette ki Milos Zeman cseh elnök szerdán Prágában, a cseh fővárosban dolgozó külföldi nagykövetekkel találkozva.

“A terroristákat meg kell ölnünk. A terrorista az, aki szándékosan gyilkolja a civileket” – mondta Zeman a diplomatáknak. Az elnök szerint ugyanakkor teljesen mindegy, hogy az al-Kaida, a tálibok vagy az Iszlám Állam terroristáiról van-e szó.
A cseh államfő már hosszabb ideje nyilvánosan hangoztatja, hogy a világnak határozottabban kellene fellépnie a terrorizmus ellen. Néhány hete arról is beszélt, hogy Csehországnak aktívabban kellene kivennie részét az Iszlám Állam elleni harcból.
Zeman szerint a cseh külpolitikai két fő pillérét a terroristák elleni harc, valamint a gazdasági együttműködés képezi. Az általános emberi jogok védelméről, amely korábban a cseh külpolitikai egyik legfőbb pillérének számított, az államfő nem beszélt.
A cseh jobboldal bírálja a Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök vezette koalíciós kormányt, hogy külpolitikájában elhagyta a “Václav Havel-i vonalat”, és az emberi jogok helyett a gazdasági érdekeket helyezi előtérbe. Hasonló bírálattal illették Milos Zeman kedden befejeződött hivatalos kínai látogatását is.
A gazdasági együttműködéssel kapcsolatban Milos Zeman megismételte korábbi véleményét, hogy a cseh nagykövetségeken meg kell erősíteni a gazdasági diplomaták tevékenységét és súlyát.
A Prágába akkreditált külföldi nagyköveteket ugyanakkor biztosította arról, hogy bármikor kész találkozni velük. “Az ajtóm mindig nyitva áll önök előtt” – szögezte le.(MTI)

Scroll To Top