A “Biztos” Sem Biztos – Nincs Ingyen Ebéd

2015.01.15 egy olyan történelmi pillanat, amit mindenki megjegyzett, aki kereskedett: SNB elengedte az EUR/CHF árfolyamküszöböt. Nézzük a tanulságokat.

swissElőre szeretném bocsátani, hogy maximálisan együtt érzek mindenkivel, aki ezen a jelenségen veszített. Maga a svájci frank kérdésköre egy nagyon érzékeny kérdés itthon. Sokan a legbiztonságosabb devizának tartottuk és a közpolitikai döntések is nehezítik a kérdés higgadt feldolgozását. Kereskedőként ahelyett, hogy a sebeket nyalogatnánk, érdemes levonni a tanulságokat ebből az esetből.

Röviden annyi történt, hogy 2011 szeptemberében bevezetett 1.2-es EUR/CHF alsó küszöböt elengedte a svájci jegybank. Több mint 3 éve mindenki biztosra vette, hogy az EUR/CHF alja nem lehet lejjebb, mint 1.20. A gazdasági okokról és háttérről szándékosan nem írok, mert tele van vele a média. Bizonyosan jó okuk volt ezt meglépni még akkor is, ha ezzel sokan nem értenek egyet.

  1. A piacon nincs “biztos”, nincs ingyen ebéd

A jegybank sem garancia semmilyen árfolyamszintre. Elképesztően sokan játszottak EUR/CHF emelkedésre, mondván a jegybank úgysem hagyja bemenni az árfolyamot 1.20 alá. Több, mint 3 évig ez igaz is volt. Senki nem gondolhatta reálisan, hogy ez az állapot örökké fenn fog maradni. Ennek ellenére hihetetlen sokan kereskedtek rá, hiszen úgy tűnt, hogy nem lehet rajta veszíteni, mert ott áll a jegybank…

Szinte minden egyes tréningen feltették nekem a kérdést, hogy miért nem írunk ki Put opciót EUR/CHF-re az 1.20 szint közelébe, hiszen az a tuti pénz. Ez annyit jelent, hogyha az árfolyam 1.20 felett marad akkor a Put elértéktelenedik és eltehetem a kiírásból származó prémiumot. Egészen 2015.01.15-ig, mert akkor egy ilyen esemény nem csak a számlát darálta volna le, hanem további tartozást is generált volna. Konkrétan a longokat átlagosan 0.82-0.85 között kezdték likvidálni. A veszteségek így – áttét nélkül – azonnali 30%-os veszteséget okozott.

Mindig azt feleltem ezekre a kérdésekre, hogy nincs ingyen ebéd, soha nem írnék ki oda Putot, mert nem tudható, hogy meddig tartják a szintet. Az opciózás során szerzett veszteségek megtanítottak arra, hogy nincs “tuti”, nincs Szent Grál.

  1. A magas tőkeáttét kétélű fegyver

Ez főleg a forex kereskedőket érinti. Nem ritka, hogy valaki 1:100, 1:200-as áttétben kereskedik, akár stop nélkül. Egy ilyen esemény során ez végzetes tud lenni. Tudom, hogy a magas áttét által elérhető nyereség is magas, de ennek az ellentétje is igaz. Ha én pl. hedge fund-ot menedzselnék biztosan nem engedném a kereskedőimet 1:10-nél magasabb FX áttéttel kereskedni és azt is csak a teljes állomány adott hányadán.

Nyilván ebben az FX brókercégek is hibásak. Nem véletlen az sem, hogy sokan tartanak most a csőd felé. Szerintem folyamatosan fognak olyan cégek becsődölni (pl. már Alpari), ahol az ügyfelek magas áttéttel kereskedtek és sokkal többet veszítettek mint a számlájuk. Azt gyanítom, hogy ezután az FX brókercégekre olykor érvényes FCA és egyéb szabályozások is meg fognak szigorodni. Meglepne, ha ezek után is lehetne bárhol 1:500-as áttéttel számlát nyitni.

  1. A STOP megbízás nem kockázatkezelés

Akárhol is volt a stop a beavatkozáskor, az biztosan nem ott eljesült. A gyakorlati veszteség meghaladta az elméleti veszteség szintjét, amit a stop meghatározott. Egy ilyen piaci mozgást csak opció birtoklásával lehet átélni, semmi más nem véd meg ellene. Nyilván egy ilyen mozgáskor a short fedezetlen opció is életveszély, de eleve erre a szintre kiírni is az volt…

  1. Szabályozott környezetben van a pénzed a legnagyobb biztonságban

Óriási a különbség egy átlagos FX brókercég (pl. Alpari) és egy szabályozott piaci szereplő között (pl. Interactive Brokers). Az IB-nél az egyedi kereskedői számla $500.000-ig van biztosítva, így egy esetleges bedőlés esetén a számla nem úszik el. Érdemes átgondolni, hol tartod a pénzed.

  1. A kockázatot nem kerülni, hanem kezelni kell

Az, hogy ez megtörtént, nem jelenti azt, hogy menekülni kell a piacról. Annyit jelent csak, hogy még tudatosabban kell kezelned a kockázatokat. Kétféle kockázat létezik: partner és stratégia. Tehát nem mindegy hol tartod a pénzed és nagyon nem mindegy, hogy milyen terméket és milyen stratégiával kereskedsz. Továbbra is a legjobb kockázatkezelési eszköznek az opciót tartom. Aki ebben az időben opciók vételében ült, az meg sem rezzent…

  1. Csak azzal kereskedj, amihez értesz!

Az eset kapcsán nagyon sok ügyfeles emailt és telefont kaptam negatív beszámolókkal. Sajnos nem csak olyanok szálltak el, akik CHF-ben voltak nyitva, hanem olyanok is, akik a kapcsolódó termékekben is be voltak kötve, pl. EUR/USD, emerging market devizák, pl. HUF, PLN, stb. Az oktatásokon nagyon sokat szajkózom, hogy az egyik legfontosabb dolog az, hogy ismerd a terméket, amivel kereskedsz.

Ismerd meg a keresleti-kínálati oldalt, a kereskedési környezetét, a makró környezetét, mindent amit csak tudsz róla. Na most, aki egyszerre nyitva van 5 devizában az kétlem, hogy ezt mind ismeri.

Azt már csak zárójelben jegyezném meg, hogy talán a deviza az egyik legnehezebben elemezhető termék makró oldalról. Egy commodity piac, (pl. földgáz, olaj, búza, stb) sokkal jobban elemezhető mind keresleti-kínálati, mind pedig szezonalitás szempontjából. Egy földgázra pl. sokkal kevesebb tényező hat, mint egy EUR/USD-re… éppen ezért gondolom azt, hogy az egyik legnehezebb kereskedhető piac az  FX.

Összegzés

Ha képes vagy ebből az esetből tanulni, akkor sokkal sikeresebb lehetsz a jövőben. Ha véletlenül a helyzet negatívan érintett, nagyon sajnálom, és együtt érzek, de ha itt feladod, soha nem leszel profi kereskedő!

Tarts egy kis szünetet és gondold át a fentieket. Sokszor van az ember életében olyan helyzet, amikor totális paradigmaváltás történik. Az SNB beavatkozása hasonló volt még a profiknak is. A múlt héten megingott a bizalom az egyik legnagyobb presztízsű jegybankban. Az utóhatásokat még csak kevéssé ismerjük. Opcióval, kis kockázattal jövedelmező kereskedéseket futtathatunk, de ehhez el kell fogadnunk, hogy nincs ingyen ebéd…

Hogyan tovább?

Még akkor is tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket, hogyha nem érintett az eset negatívan:

  • Hol tartom a pénzem, mekkora a partnerkockázatom?
  • A kockázatkezelési módszereim mennyire működnek?
  • Ismerem-e valóban a terméket, amivel kereskedek? (Ha nem te kereskedsz, akkor vajon a brókered ismeri-e?)
  • Elfogadható kockázatot jelent-e számomra az aktuális tőkeáttétem mértéke?

Remélem a fentiekkel sikerült kicsit helyére tenni a dolgokat. Ha bármilyen segítségre van szükséged kockázatkezelési vagy kereskedési kérdésben, keress nyugodtan. Ha pedig éppen azon gondolkozol, hogy egy kis megpihenés után váltanál, érdemes elgondolkodnod az opciók használatán. Nem véletlen, hogy én sosem kereskedek spot piacon stopok használatával…

Scroll To Top