A bérgarancia biztosok kiadásait is fedezi az állam

A bérgarancia biztosok meg nem térült, igazolt készkiadásait és munkadíjait a szaktárca gazdasági hivatala negyedévente összesíti, majd ezt követően 15 munkanapon belül jutnak pénzükhöz a biztosok – az erről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg pénteken.

A két évvel ezelőtt született rendelet csak a végelszámolók meg nem térülő költségeinek kifizetéséről rendelkezett. A módosítás beveszi a körbe a bérgarancia biztosokat is.
A bérgarancia biztost a cégtörvény vezette be a magyar jogba. Amikor a cégtörlési eljárás megindításáról szóló végzést a cégbíróság közzéteszi a Cégközlönyben, a munkavállalók 60 napon belül jelenthetik be a követeléseiket a bíróságnak.
Amennyiben nincs fedezet a bér- és a munkaviszonyból származó egyéb követelésekre, úgy azt a Bérgarancia Alapból lehet igényelni. Az igénylést és a kifizetést intézi a bérgarancia biztos, akit a felszámolói névjegyzékből jelöl ki a cégbíróság. Ennek megfelelően a jogai és a kötelezettségei is megegyeznek a felszámolóéval.(MTI)

Scroll To Top