A Belorusz Atomerőmű 1-es blokkja elérte a minimális ellenőrzött teljesítményszintet

A Belorusz Atomerőmű 1-es blokkja, amelynek főtervezője és generálkivitelezője a Roszatom mérnöki divíziója, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt., 2020. október 11-én magyar idő szerint hajnali 1.26 perckor elérte az első kritikusságot, ami azt jelenti, hogy a reaktor aktív zónájában kezdetét vette az önfenntartó láncreakció.

A reaktor névleges teljesítményének kevesebb, mint 1%-át kitevő teljesítményszinten végzett mérések jelentik a blokk fizikai indításának zárószakaszát, amelynek során a szakemberek biztonságos körülmények között tudják ellenőrizni, hogy az aktív zóna fizikai paraméterei megfelelnek-e a tervdokumentációban foglaltaknak.

Összességében több mint 50 mérést végeznek el, amelyek során ellenőrzik, hogy az első üzemanyagtöltet neutronfizikai jellemzői egyeznek-e tervezettel, illetve vizsgálják azt is, hogy az automatikus reaktorvédelmi rendszer valamint a reaktor ellenőrző és biztonsági rendszereinek egésze megbízhatóan működik-e.

 

A vizsgálati eredményeket megküldik a belorusz nukleáris hatóságnak a blokk hálózatra kapcsolásának engedélyezése céljából. Ezen engedély birtokában fokozatosan növelik majd  a reaktor teljesítményét, amely ennek során már elektromos energiát termel a hálózatra miközben további méréseket végeznek.

A Belorusz Atomerőmű két VVER-1200-as típusú nyomott vizes reaktorának összteljesítménye
2400 MW. Az atomerőmű Asztravec városa mellett épült fel. Az első belorusz atomerőmű 3+ generációs orosz technológiát használ, amely mindenben megfelel a nemzetközi biztonsági normáknak és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági előírásainak.

A Belorusz Atomerőmű 1. egysége az első olyan 3+ generációs blokk, amelyet Oroszország határain túl helyeznek üzembe. Jelenleg három VVER-1200-as blokk már kereskedelmi üzemben termel Oroszországban. Kettő a Novovoronyezsi Atomerőműben, egy a Leningrádi Atomerőműben. A negyedik ilyen típusú blokk, a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2. blokkja idén augusztusban érte el a minimális ellenőrzött teljesítményszintet.

Ezt a blokktípust választotta Magyarország mellett Finnország és egy sor más ország is.

Scroll To Top