A belga sajtó Navracsics meghallgatásáról: nem lesz Orbán Viktor trójai biztosa

Navracsics Tibor ígéretet tett, hogy nem lesz Orbán Viktor “trójai biztosa” – tudósít a magyar politikus szerdai európai parlamenti (EP) meghallgatásáról csütörtöki kiadásában Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique.

A lap kitér arra, hogy az újságírók nehéz döntésre kényszerültek, mert a két legvitatottabb jelölt, Navracsics és a spanyol Miguel Arias Canete meghallgatása egy időben volt. A tudósítás szerint mindkettejüket “kivont kardokkal” várták az EP-képviselők, és érezhető volt a feszültség az épület folyosóin.
Ezzel szemben a magyar biztos a belga lap szerint gyorsan leszerelte a szkepticizmust és az ellenségességet, önként ment elejébe a próbálkozásoknak, hogy megpróbálják bezárni a “szabadsággyilkos Orbán Viktor fegyverhordozója” feliratú skatulyába.
A tudósítás felidézi, hogy ismét előkerült a többi között a média gyámság alá helyezése, a civil szervezetekre gyakorolt kormányzati nyomás, az igazságszolgáltatás függetlenségének lerombolása, és a nácizmussal összeköthető írók felvétele a tantervbe, valamint, hogy Navracsicsnak miniszterként több olyan átalakításhoz is köze volt, amelyek a jogállamiságra mért csapásként komoly konfliktusokat okozott az európai intézmények és Magyarország között.
“Navracsicsot hallgatva az volt a benyomás, hogy a bírálatokat sokszor eltúlozták, a vitatott intézkedéseken pedig később végrehajtották a szükséges változtatásokat” – írja a lap, amely szerint így mintha ezek a dolgok már lezártnak tűntek volna a meghallgatáson, ám ezt a nézetet főleg a liberális képviselők nem látszottak osztani.
A tudósítás szerint Navracsics több ízben ügyesen tartotta a távolságot “mentorától”, érzékeltetve, hogy személyes nézetei nem feltétlenül esnek egybe teljesen a kormányéval, amelynek tagja volt.
A múltat viszont nem lehet egy csapásra eltörölni, s a fogadkozás nem hatotta meg többek között a francia liberális Jean-Marie Cavadát, aki tarthatatlannak nevezte a magyar politikus helyzetét – tette hozzá a lap.
“Néhány rohamot visszaverve, egyetlen percre sem billent ki, amiben segítségére voltak a konzervatív képviselők is, akikhez a pártja is tartozik. Ha az őszinteségével kapcsolatban nem is tudott meggyőző lenni, azt bizonyította, hogy szilárd lábakon álló politikus. És ennek elégnek kell lennie” – zárja tudósítását a La Libre Belgique.
Navracsics Tibor nagy demokrataként mutatta be magát szerda esti európai parlamenti meghallgatásán, és félreértésnek tulajdonította a Magyarországról kialakult negatív képet – írta csütörtöki beszámolójában a szintén belga, baloldali liberális Le Soir.
A francia nyelvű brüsszeli lap emlékeztetett arra, hogy az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós polgársági tárca irányítására kiszemelt magyar EU-biztosjelölt – legutóbbi, külügyminiszteri posztja előtt – négy éven át irányította az igazságügyi tárcát. A Le Soir szerint Navracsics abban a tisztségében az Orbán Viktor miniszterelnök által megkövetelt antidemokratikus intézményi reformokat hajtotta végre.(MTI)

Scroll To Top