2019-es Multi Asset kilátások: nem tesz jót a piacoknak az inflációval kapcsolatos elkényelmesedés - Gazdasagportal.hu

2019-es Multi Asset kilátások: nem tesz jót a piacoknak az inflációval kapcsolatos elkényelmesedés

Tíz éve tart a történelem leghosszabb bikapiaci menetelése, és a világpiacon végigsöprő volatilitási hullámok formájában kezdenek megjelenni az első jelentős anomáliák. Bár a jegybankok azt állítják, hogy árgus szemekkel figyelik a bérinflációra utaló jeleket, a piacok feltűnően közömbösen viszonyulnak az árak emelkedéséhez. Mindennek eredményeként nő a biztos menedéket kínáló eszközök, például az USA inflációhoz kapcsolt kötvényeinek népszerűsége.

JAMES BATEMAN, Chief Investment Officer, Multi Asset.

James 2012-ben igazolt a Fidelityhez, ahol az intézményi és magánügyfelek nevében összesen 43 milliárd dollárnyi eszközt kezelő globális multi asset befektetői csapatot irányítja.

Korábban a Barclays Wealth és a Northern Trust munkatársa volt; közgazdaságtudományi MA fokozatát a University of Cambridge hallgatójaként szerezte.

Tíz éve tart a történelem leghosszabb bikapiaci menetelése, és a világpiacon végigsöprő volatilitási hullámok formájában kezdenek megjelenni az első jelentős anomáliák. Bár a jegybankok azt állítják, hogy árgus szemekkel figyelik a bérinflációra utaló jeleket, a piacok feltűnően közömbösen viszonyulnak az árak emelkedéséhez. Mindennek eredményeként nő a biztos menedéket kínáló eszközök, például az USA inflációhoz kapcsolt kötvényeinek népszerűsége.

Eközben a részvények menetirányával kapcsolatban derűlátóak vagyunk, de itt sem árt az óvatosság. Technikai szinten még nem láttuk nyomát olyan szintű irracionális pezsgésnek, mely a bikapiac végét jelezné, ami a „forróbb”, növekedési jellegű részvényekkel szemben inkább a value típusúak számára tekinthető jó jelnek. A volatilis időszakokban a részvényeket semlegesen szoktuk megítélni, mivel tisztában vagyunk azzal, hogy a rövid távú piaci turbulenciák idején általában nem szerencsés módosítani a portfóliót. Összességében nyugtalan piaci környezetre van kilátás, ezért vélhetően olyan alternatív befektetéseket fogunk keresni, melyek stabil és a folyamatokkal gyengén korreláló hozamokat biztosíthatnak.

Inflációs anomália

2018-ban az infláció a – főleg az USA-ra jellemző – egészséges ütemű gazdasági növekedés ellenére visszafogott mértékű volt. Most azonban arra számítunk, hogy ez változni fog, mivel az emelkedő árupiaci árfolyamok hatása fokozatosan a gazdaság mélyebb rétegeiben is megjelenik, és a negatív kibocsátási rés elkezdi felfelé nyomni a bérköltségeket. Úgy véljük, mindezek hatására az USA inflációja 2019 során végig nőni fog, és meghaladja majd a Fed 2%-os célkitűzését.

Bár alapforgatókönyvünk szerint mérsékelt növekedés következik, a piacokon a legsúlyosabb problémákat sokszor csak akkor veszik észre, amikor már késő. A vártnál magasabb infláció az egyik ilyen potenciális probléma. A fejlett országokban évtizedek óta nem volt példa ellenőrizetlenül vágtató inflációra, amiből sokan azt gondolják, hogy a jegybankok függetlenségével sikerült végleg megszelídíteni az inflációt. Ilyen körülmények között nem nehéz elkényelmesedni, és bizony fennáll a veszélye, hogy az infláció felpörög, ha a jegybankok a negatív piaci következményektől félve nem folytatják a monetáris szigorítást.

Az USA döntéshozói egy rövid ideig tartó, az előirányzottat meghaladó inflációs periódust meg tudnának indokolni azzal, hogy ők több évtizedes perspektívában gondolkodnak. A legfeljebb 5%-os mérték elfogadható lenne, ha az elmúlt tíz évre jellemző alacsony infláció tükrében vizsgáljuk, és még kívánatosabb is lehetne, mint a növekedést megfojtó, túlzott szigorítások. Mindennek következményeként fennáll a veszélye annak, hogy a Fed lemarad az inflációs görbe mögött, ami kiszámíthatatlanabbá tenné a monetáris politikát, és némileg destabilizálná a piacokat. Emiatt az infláció elleni védelmet kínáló eszközök, például az USA TIPS kötvényei legalábbis 2019-ben jól fognak teljesíteni, és előfordulhat, hogy érdemben túlteljesítik a kötvénypiacnak azokat a szegmenseit, amelyek ki vannak téve az emelkedő árak, sőt kamatok hatásainak.

1. grafikon: Menetel az USA inflációja
Forrás: Haver Analytics, Fidelity International, 2018. október
2017 3. n. év (tényleges / 2018. 3. n. év (tényleges) / Késleltetett átszivárgás az árupiacokra / kibocsátási rés közelít a 100 bázisponthoz / 2019. 3. n. év (feltételezés)

 

Bár a Fed csatába indulhat azért, hogy ellenőrzése alá vonja az inflációt, az EKB-nak vélhetően nem adatik meg ez a luxus. Az inflációs adatok és a beszerzési menedzser indexek csalódást keltettek az öreg kontinensen, és hozzájárultak ahhoz, hogy az itteni országok kilátásait negatívan ítéljük meg. Arra számítunk, hogy az euróra lefelé ható nyomás fog nehezedni, és az európai magas hozamú és peremországbeli államkötvények jövőjét komor fellegek árnyékolják be mindaddig, amíg a régió folyamatait a politikai bizonytalanság és a lassú növekedés határozza meg.

A globális inflációs kilátásokat nehéz magabiztosan megítélni, és ilyen bizonytalan piaci körülmények között érdemes lehet az aranyhoz mint némi biztonságot kínáló eszközhöz fordulni. Egyrészt már bizonyított, mint az infláció és az emelkedő inflációs várakozások elleni fedezet, másrészt deflációs körülmények között is pozitív teljesítményt nyújthat, mivel ilyenkor gyakran erősen csökken a belföldi kereslet, és erősödik a defenzív befektetői hangulat.

A régóta várt rotáció éve

Már régóta esedékes a piaci őrségváltás. A bikapiac a késői szakaszában jár, de még nem ért véget, és óvatosan bizakodva arra számítunk, hogy a technikai tényezők egy darabig további részvénypiaci nyereségeket generálnak még, jóllehet a fundamentális tényezők kezdenek kifulladni. Még nem tapasztaljuk a bikapiac végére jellemző, irracionálisan túláradó pezsgést, és a még mindig az „asztalon lévő” cash olyan cégek felé vándorolhat, melyek az utóbbi években kevésbé voltak népszerűek.

Azokra a lehetőségekre vadászunk, melyeket a hagyományos értékjellemzőket felmutató, a jelenlegi helyzetből a legjobban profitálni tudó, ciklikus részvények kínálnak, és melyek eltérítik a készpénzáramlást a technológiai részvényeknek a piacot 2018 nagy részében csillagászati magasságokba hajtó, szűk csoportja felől. Ezzel együtt vigyázunk, hogy ne essünk „értékcsapdákba” főleg a pénzügyi részvények vonatkozásában. A például az Amazont és a Netflixet övező, izgalmas növekedési történetek feltűnő árfolyam-eltéréseket okoztak a piac által érdekesnek és unalmasnak ítélt vállalatok között. Persze egy olyan céget, mint a Netflix, szinte képtelenség beárazni, mivel előfordulhat, hogy 15 év múlva a világ ura lesz, és az is, hogy egy fillért sem fog érni. A 2018 negyedik negyedévét átható volatilitás mögött pontosan ez a növekedés-újraértékelési folyamat állt. Mindeközben mi megőriztük a részvényekkel kapcsolatos, semleges álláspontunkat, és nem tévesztettük szem elől, hogy a piaci szereplők hajlamosak az eszközárfolyamok rövid távú mozgásait túl- és alulértékelni is. A rövid távú piaci turbulenciák idején pedig általában nem szerencsés módosítani a portfóliót.

Ilyen bizonytalan körülmények között egyre vonzóbbak azok a befektetések, melyek az aktuális folyamatokkal kevésbé korreláló, stabil hozamokat biztosítanak. Az infrastrukturális beruházások, a megújuló energiaforrások és a piacsemleges stratégiák területén végrehajtott befektetések fontos diverzifikációs elemmel bővíthetik a multi asset portfóliókat. Összességében elmondható, hogy míg a 2018-as év arról szólt, hogy ki mer később fékezni, és a 2019-es év is ígéretesnek tűnik, nagyon figyelünk azokra a jelekre, melyek arra utalnak, hogy az ilyen merészség egy piaci fordulat idején mint őrültség nyerheti el a büntetését, és a portfóliónkat ennek megfelelően alakítjuk.

Fontos tájékoztatás

 

A befektetések értéke és a belőlük származó jövedelem nőhet és csökkenhet is, így előfordulhat, hogy a befektető a befektetett összegnél kevesebbet kap vissza.  A múltbeli teljesítményből nem lehet a jövőbeli eredményekre vonatkozó, megbízható következtetéseket levonni.

Ezeket az anyagokat csak tájékoztatás céljából állítjuk össze, és csak azoknak a jogi vagy természetes személyeknek szólnak, amelyeknek/akiknek kiküldjük őket.

Ezek az anyagok nem tekintendők hirdetménynek, a Fidelity befektetéskezelési szolgáltatásainak igénybe vételére vonatkozó felkérésnek vagy ajánlatnak, és bármely befektetési termék megvásárlására vagy eladására vonatkozó ajánlatnak, vagy ezek megvásárlásához vagy eladásához kapcsolódó ajánlatkérésnek sem.

A Fidelity nem állítja, hogy az itt közölt tartalom minden földrajzi hely vonatkozásában helytálló, vagy hogy az itt említett tranzakciók vagy szolgáltatások minden joghatóság vagy ország területén és minden befektető vagy egyéb szerződő fél által hozzáférhetőek, értékesíthetőek vagy alkalmazhatóak.

A befektetők vegyék figyelembe, hogy az itt közölt nézetek esetleg már nem aktuálisak, és hogy azok alapján a Fidelity esetleg már meghozta a szükséges intézkedéseket. Az itt közölt nézetek csak a jelen kiadványon szereplő dátumon helytállóak, és előzetes értesítés nélkül változhatnak.

 

 

 

Important information

Ezen dokumentum előzetes engedély nélküli másolása vagy terjesztése tilos.

 

A Fidelity csak saját termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó információkat szolgáltat, és egyedi körülmények alapján nem nyújt befektetési tanácsadást, kivéve, ha azt egy kellően meghatalmazott cég kifejezetten előírja az ügyféllel való formális kommunikáció során.

 

A Fidelity International megnevezés arra a vállalatcsoportra utal, amely globális befektetéskezelői szervezetként az Észak-Amerikán kívül, a kijelölt joghatóságokban elérhető termékekről és szolgáltatásokról nyújt információkat. Ezen információk nem az Egyesült Államok területén élő vagy tevékenykedő személyek számára készültek; ezek a személyek ugyanis nem jogosultak az itt található információk alapján eljárni. Ezen információk kizárólag azon személyeknek szólnak, akik olyan országokban élnek, ahol az adott alapok forgalmazási engedéllyel bírnak vagy ahol ilyen engedélyre nincs szükség.

 

Egyéb rendelkezés hiányában valamennyi terméket a Fidelity International biztosítja, továbbá az összes megfogalmazott vélemény a Fidelity szervezetének véleménye. A Fidelity, Fidelity International, a Fidelity International logó és az „F szimbólum” a FIL Limited bejegyzett védjegyei. A munkatársak és elemzők egyaránt kutatási szakembereknek minősülnek.Harmadik felek védjegyei, szerzői jogai és más szellemi tulajdonjogai a mindenkori tulajdonosuk birtokában vannak és maradnak. Kiadta: FIL (Luxembourg) S.A., engedélyező és felügyeleti szerve a CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier, Pénzügyi Felügyeleti Hatóság).

MKAT/7321IC18- 242

Scroll To Top