Ukrán válság – Tűzszünetet hirdettek ki a szakadárok Sirokinében, Kijev szerint az éjjel még lőtték a települést

A Donyeck megyei szakadárok bejelentették szerdán, hogy egyoldalúan tűzszünetet hirdetnek ki és demilitarizált övezetté nyilvánítják az Azovi-tenger partján, a stratégiai jelentőségű Mariupol kikötővárostól húsz kilométerre keletre, közvetlenül a frontvonalnál fekvő, rommá lőtt és mostanra teljesen elnéptelenedett Sirokine falut. A kijevi katonai források ugyanakkor arról számoltak be, hogy a települést éjjel többször is lőtték a szakadárok.

“A jó szándék és a békeakarat jeléül a Donyecki Népköztársaság vezetése úgy határozott, hogy egyoldalúan demilitarizált övezetnek tekinti Sirokine települést” – jelentette be Denisz Pusilin, a szakadárok egyik vezetője, aki a válság rendezését célzó minszki tárgyalásokon szokta képviselni a donyecki szakadárokat.
Az EBESZ ukrajnai megfigyelői missziója kedden megerősítette, hogy a tavasz óta heves harcok sújtotta faluból minden lakó elmenekült, a lakóházak 80 százaléka romba dőlt. A település egészében ukrán ellenőrzés alatt volt a második minszki megállapodás aláírásakor, amelyben a szemben álló felek rögzítették a köztük lévő elválasztó vonalat és tűzszünetben állapodtak meg, amelynek február 15-én kellett volna életbe lépnie. Később viszont a szakadárok benyomultak a faluba, amelynek most egy részét ők, másik részét pedig az ukrán erők ellenőrzik.
Pusilin a napokban még úgy nyilatkozott, hogy Sirokine demilitarizálásáról aligha születik megállapodás a felek között a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport július 7-én esedékes újabb minszki tárgyalásán, amelyen várhatóan részt vesznek a szakadárok képviselői is. Pusilin Kijevet vádolta meg azzal, hogy gátolja a minszki rendezési folyamat előrehaladását.
A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében ugyanakkor arról adott hírt, hogy az éjjel intenzív tüzérségi támadásokat hajtottak végre az “oroszpárti hibrid bandák” Mariupol térségében. A közlemény szerint a “Kreml zsoldosai” több ízben, többféle fegyverrel lőtték Sirokine települést, éjfél tájban pedig a minszki egyezményben tiltott 122 milliméter kaliberű tarackágyúkkal és Grad-P (Partizan) típusú hordozható rakétavetőkkel nyitottak tüzet a frontvonaltól távolabb eső, Mariupoltól nyugatra fekvő Bergyanszke településre.
A Sirokine elleni szakadár tüzérségi támadásról beszámolt az éjjel Facebook-oldalán a településen szolgálatot teljesítő Azov ukrán alakulat is. Közlésük szerint a Mariupol környéki szektor parancsnoksága háromszor is azt a parancsot adta nekik, hogy ne viszonozzák a tüzet.
A parancsnoksági közlemény szerint összesen 53-szor lőtték a szakadárok a front menti ukrán katonai állásokat az elmúlt egy nap alatt, nehézfegyvereket is bevetve. A támadások többségét Mariupol térségre összpontosították, de ugyancsak lőtték Donyeck, Artemivszk és Luhanszk térségét is. A terrorellenesnek nevezett hadművelet sajtóközpontja szerint a szakadárok keresik az ukrán védelem gyenge pontjait, és “a minszki megállapodások megsértését igyekeznek kiprovokálni a katonákból”.
Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője szokásos kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy egy katona életét vesztette, tíz pedig megsebesült a harcok övezetében az elmúlt 24 órában.(MTI)

Scroll To Top