Ukrán válság – Orosz elemző: a V4-ek a nagyhatalmak ellentétéből akarnak hasznot húzni

Három V4-es tagállam a nagyhatalmak ellentétéből akar hasznot húzni – vélekedett Ivan Preobrazsenszkij orosz külpolitikai elemző a Vedomosztyi című orosz napilapban közreadott írásában.

Magyarország, Szlovákia és Csehország Moszkva érdekeinek legnagyobb védelmezői az Európai Unióban – írta a Vedomosztyi című orosz napilapban pénteken megjelent cikk szerzője. Hozzátette: nem is olyan rég ezt még elképzelni is lehetetlen volt.
Preobrazsenszkij szerint természetesen nem arról van szó, hogy “a 20. században szovjet csapatok által megszállt országok ennyire erősen megkedvelték volna Oroszországot”. Csupán arról, hogy “Pozsonyban, Budapesten és Prágában a hatalom meglehetősen szkeptikusan viszonyul Ukrajnához”, nem hisz egy “nagy európai háború” kitörésében, és nem tartja szégyenletesnek, hogy a nagyhatalmak ellentéteiből húzzon hasznot. Az orosz elemző szerint a kérdéses országokban, így Magyarországon is realisták, technokraták és pragmatikus politikusok vannak hatalmon, akik mindeközben “ellenszenvvel viseltetnek Németországgal szemben”.
Az amerikai The Wall Street Journal és a brit Financial Times közös oroszországi kiadványában Preobrazsenszkij úgy vélekedett, a visegrádi négyek tagállamainak törekvése gyorsan semmivé vált, hogy a volt Szovjetunió “öleléséből” 1989 után kiszabadulva szorosabb kapcsolatot építsenek ki “új családjukkal” a NATO-ban, és az EU-ban. Szerinte Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, és Csehország még az Oroszország és Németország közötti kapcsolatok elhidegülését megelőzően visszajutottak oda, ahonnan elindultak: ismét alárendelt szerepet kezdtek játszani. Az orosz elemző úgy látja, hogy a három V4-es ország egyfajta semleges ütközőzónát létrehozva, az Európai Unión belül is, és Oroszországgal kereskedve is “nyerni akarnak az üzleten”.
Preobrazsenszkij szerint a V4-es csoport tagjainak reagálását az ukrajnai eseményekre nem Oroszország és az EU konfliktusának fényében, hanem a régióban sokkal inkább hagyományos Moszkva-Berlin-ellentét összefüggésében kell vizsgálni. (MTI)
http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/801011/mezhdu-putinym-i-merkel

Scroll To Top