Ukrán válság – Leblokkoltatta a Jobboldali Szektor vezetőjének oldalát az orosz hatóság - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Leblokkoltatta a Jobboldali Szektor vezetőjének oldalát az orosz hatóság

Leblokkoltatták az ukrán nacionalista szervezet,  a Jobboldali Szektor vezetőjének oldalát a VKontaktye című internetes közösségi hálón – közölte vasárnap az illetékes orosz hatóság szóvivője az Interfax orosz hírügynökséggel.

Vagyim Ampelonszkij elmondta, hogy előző nap az orosz legfelső ügyészség követelte tőlük az intézkedést. A Roszkomnadzor ennek megfelelően rendelte el Dmitro Jaros oldalának blokkolását a Facebookhoz hasonló orosz közösségi hálón.
A távközlést, az információs technológiát és tömegkommunikációt felügyelő orosz hatóság emellett figyelmeztette a VKontaktye című közösségi hálót üzemeltető adminisztrációt, hogy “nem megengedhető a szélsőséges felhívások terjesztése”. Ampelovszkij hozzátette, hogy Dmitro Jaros internetes oldala most a számítógépes világháló más felületein próbál megjelenni, de a Roszkomnadzor folyamatosan figyeli és azonnal blokkoltatja, ha feltűnik más címeken.
Az ukrán szélsőséges és nacionalista szervezetekből létrejött Jobboldali Szektor (PSZ) tagadta, hogy előző nap segítséget kért volna Doku Umarovtól, a “Kaukázusi Emirátus” nevű szakadár fegyveres szervezet vezetőjétől. Artyom Szkoropadszkij, a Jobboldali Szektor sajtótitkára az ukrán Szabadság Rádiónak elmondta, hogy hackertámadás érte a közösségi portálon lévő oldalukat, akkor kerülhetett fel rá a nevükben a felhívás.
A szombaton elterjedt hír szerint Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor vezetője a Vkontaktye orosz közösségi oldalon felszólította a több oroszországi terrorcselekményt is magára vállaló csecsen hadurat, hogy támogassa Ukrajnát. Jaros a hírek szerint azt kérte az iszlamista szélsőségesek vezetőjétől, hogy lépjen fel Oroszország ellen, és arra szólította fel a kaukázusi lázadókat, valamint “Oroszország felszabadító mozgalmait”, hogy erősítsék tevékenységüket.
Doku Umarov csecsen vezér ellen Oroszországban szövetségi elfogatóparancs van érvényben. Az Egyesült Államok 2010 júniusában tette fel a terroristák nevét tartalmazó nemzetközi listára, 2011-ben pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa vette fel az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló terroristák névsorába.(MTI)

Scroll To Top