Ukrán válság – Kijev: a szakadárok lakóházakat lőnek Donyeck megyében

Grad rakéta-sorozatvetővel lakóházakat lőttek az oroszbarát szeparatisták a Donyeck megyei Nyikisine településen – jelentette ki Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő szerint a szeparatisták “nem hagynak fel a lakott körzetek támadásával az átmenetileg ellenőrzésük alatt lévő területeken”.
Beszámolt arról, hogy a donyecki nemzetközi repülőteret védő ukrán katonák előző éjjel visszaverték a szakadárok újabb rohamát. Luhanszk megyében a kormányerők erősítést kaptak, és meghátrálásra kényszerítették a szeparatistákat a Zolote, Horose és Szmile településekhez vezető utak kereszteződésében, ahol két napon át tartottak a heves összecsapások a szemben álló felek között.
Az elmúlt 24 órában a kelet-ukrjanai harcok övezetében három katona esett el, és kilenc sebesült meg.
A donyecki városvezetés közben azt közölte, hogy a megyeszékhelyen négy civil sebesült meg az elmúlt egy nap alatt a harcok következtében.
A Mariupolt védő ukrán fegyveres erők parancsnoksága azt jelentette, hogy az elmúlt 24 órában nem voltak támadások posztjaik és állásaik ellen az azovi-tengeri kikötővárosnál, ugyanakkor 10 drónt, azaz pilóta nélküli felderítő repülőgépet észleltek a település fölött.
A holttestek felkutatásával foglalkozó “Nemzeti Emlékezés Szövetség” nevű civil szervezet csütörtökön azt közölte, hogy szeptember 3-a óta több mint 150 ukrán katona maradványait találták meg. Tíz településen összesen 31 sírt tártak fel, ebből 11 tömegsírt, azaz olyan hantot, amelyben kettőnél több holttestet találtak. Emellett a településeken kívül, kiégett harcjárművekben is fedeztek fel holttesteket.
Jaroszlav Zsilkin, a szervezet vezetője megjegyezte, hogy a második világháború óta most először találta magát szembe Ukrajna azzal a jelenséggel, hogy katonákat nyilvánítanak eltűntnek. Véleménye szerint még több száz holttest nem került elő a harcok övezetében.
A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács adatai szerint az ukrán fegyveres erők 330 tagját tartják nyilván eltűntként, 357 pedig a szeparatisták fogságában. A védelmi tanácsnál elismerték, hogy ez nem pontos szám, mert a harci övezet két szektorának adatai titkosak.(MTI)

Scroll To Top