Tőzsdenyitás előtt – Többségében indexemelkedéssel nyithatnak az európai tőzsdék

Vegyes kezdésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon. A vezető indexek a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján 0,1 százalék körüli, csekély mértékben mozdulhatnak el pozitív és negatív, de inkább pozitív irányba a kereskedés kezdetén.

Szerdán nagy, másfél-két százalékos emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek az első negyedévi vállalati eredménybeszámolóknak és kedvező makrogazdasági mutatóknak köszönhetően. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 1,90 és 1,82 százalékos emelkedést értek el, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,99 százalékkal zárt magasabban.
A londoni FTSE-100 index 1,68 százalékos emelkedéssel 14 havi csúcson végzett szerdán az erőteljes brit gazdasági növekedést mutató makrogazdasági adatoknak, valamint a tőzsdei eredmény beszámoló szezonban bemutatott vállalati jelentéseknek köszönhetően. A jó növekedési kilátások a legjobban teljesítő papírok közé emelték a bányaipari vállalatok, az Anglo American, a BHP Group, a Rio Tinto és a Glencore részvényeit. Frankfurtban 2,12 százalékkal emelkedett a DAX index, számos kedvező vállalati eredménybeszámolónak köszönhetően. Ilyen volt például a Deutsche Post jó ereményével és megemelt éves várakozásával, a Maersk tengeri árufuvarozó vállalat, a Stellantis, valamint a Hugo Boss.
A párizsi CAC-40 index 1,40 százalékos erősödéssel 2000 óta nem látott magas szintet ért el. Az erősödést a Stellantis részvénye vezette 7 százalékkal meglepően jó negyedéves eredményének köszönhetően. Szintén a Stellantis vezette a milánói tőzsdén is az erősödést, ahol egyheti csúcson zárt az index 2,03 százalékos emelkedéssel. Madridban egyéves csúcsra emelkedett a tőzsdeindex szerdai 1,56 százalékos nyereségével.

A szerdai globális kereskedést az amerikai tőzsdék vegyes indexekkel zárták, a DJIA új rekordon. A csütörtöki globális tőzsdenap vegyes indexekkel vette kezdetét az ázsiai térségben.
Az európai kereskedés kezdete előtt bő két órával Tokióban másfél százalék feletti nyerséget mutatott a tőzsdeindex az ünnepnapokkal kezdődő hét első kereskedési napján. Kínában szintén csütörtökön nyitottak újra a piacok ünnepeket követően, az indexek fél és egy százalék körüli veszteségbe csúsztak. Hongkongban 0,1 százalék körüli nyereséget ért el a tőzsdeindex, a szöuli index pedig fél százalékos erősödést ért el.
Az olajár nyolcheti csúcsnál tart és felfelé araszol. A korlátozások európai és amerikai enyhítésének a kilátása a kereslet növekedésébe vetett bizalmat erősíti, ellentételezve a világ harmadik legnagyobb olajpiacán, Indiában rohamos ütemben terjedő járvány piaci hatását.
A Brent 69,08 dolláron 0,17 százalékkal állt magasabban az európai piaci nyitás előtt mintegy két órával a globális kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,09 százalékkal emelkedett 65,69 dollárra.
Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2003 dolláron, az arany spot ára 0,10 százalékkal emelkedett unciánként 1788,48 dollárra.(MTI)

Scroll To Top