Tőzsde – Mínuszban nyithat a BUX az elemzők szerint

Mínuszban nyithat csütörtökön a BUX, mivel a kínai gazdaság gyengébb teljesítményére utaló adatok jelenetős gyengülést indítottak el az ázsiai piacokon, a pesszimista befektetői hangulat az európai börzéken is érzékelteti hatását – mondta a KBC és a Buda-Cash piaci szakértője csütörtökön az MTI-nek.

Králik István, a KBC elemzője az ázsiai piacok gyengülése után azt várja, hogy Európára is átragad a pesszimista hangulat. Ennek megfelelően a BUX is mínuszban nyithat, és csökkenő tartományban maradhat a nap első felében.
A szakértő szerint ugyanakkor nem kell akkora esésre számítani mint Ázsiában, ahol egy hosszabb emelkedésen vannak túl a piacok.
Králik István szerint kedvezően hathat az OTP árfolyamára Csányi Sándor azon nyilatkozata, amely szerint a következő években a legnagyobb magyarországi bankok fele eladósorba kerülhet a régóta esedékes bankpiaci konszolidáció keretében, és az OTP az egyik lehetséges vevőként jelenhet meg.
Német Sándor, a Buda-Cash kereskedelmi igazgatóhelyettese is azt mondta az MTI-nek, hogy a kínai gazdasági adatok miatt elindult esés az európai piacokon is érzékeltetheti hatását, ráadásul az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének szerda esti kijelentései se győzték meg a piacokat, rontottak a befektetői hangulaton.
A következő napok kérdése az lesz, hogy csak átmeneti-e a gyengülés, vagy detonátorként hat az amúgy is sokak által várt profitrealizálásra és így tartósabb lejtmenet következik – mondta Német Sándor.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 320 pontos, 1,71 százalékos emelkedéssel, 19 076,40 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 17,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 55 forinttal, 0,33 százalékkal 16 550 forintra erősödött, 2,0 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 156 forinttal, 3,17 százalékkal 5075 forintra nőtt, forgalmuk 12,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,55 százalékkal 362 forintra csökkent, forgalma 452,3 millió forint volt. A Richter árfolyama 900 forinttal, 2,62 százalékkal 35 300 forintra emelkedett, forgalma 2,2 milliárd forintot ért el. (MTI)

Scroll To Top