Tőzsde – Mindenki másképp látja a mai kereskedés kezdetét

Eltérően látják a csütörtöki kereskedés várható nyitását és irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI által megkérdezett elemzők.

Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a budapesti tőzsde korrigálja a szerdai gyenge teljesítményét, ezért a mutató fölfelé mozdulhat el az enyhe pozitív nyitást követően. Hozzátette: az irányt több tényező mellett az is befolyásolhatja, hogy megjelenik-e a devizahitelesek mentőcsomagjával kapcsolatban újabb információk.
Az elemző elmondta: Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Heti Válaszban megjelent interjújának pozitív hatása lehet az OTP árfolyamára, de ezek a hírek a korábbi kormányzati jelzéseknek „némileg ellentmondanak”, ezért a piac még vár némi megerősítést.
Az államtitkár többek között azt mondta: nem zárható ki, hogy állami pénz is lesz az új devizaadós mentőprogramra.
Gabler Gergely szerint a nemzetközi hangulat törékeny, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jegyzőkönyvéből szerdán kevés konkrétum derült ki.
Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője viszont fél és egy százalék közötti negatív nyitásra és kisebb csökkenésre számít a csütörtöki kereskedés során a negatív nemzetközi hangulat miatt. Ha a délelőtti európai makroadatok a növekedés gyorsulását mutatják, akkor bekövetkezhet egy napon belüli fordulat – tette hozzá.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 309,73 pontos, 1,68 százalékos csökkenéssel, 18 101,52 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 9,0 milliárd forint volt, a vezető részvények mindegyike gyengült a legutóbbi, múlt hét pénteki záráshoz képest.
A Mol 245 forinttal, 1,51 százalékkal 15 970 forintra csökkent, 909,1 millió forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 59 forinttal, 1,36 százalékkal 4280 forintra esett, forgalmuk 5,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 2,49 százalékkal 313 forintra gyengült, forgalma 279,4 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 87 forinttal, 2,35 százalékkal 3620 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 2,6 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 102,9 millió forintos forgalom mellett 150 forinttal, 0,72 százalékkal 20 800 forintra csökkent.(MTI)

Scroll To Top