Tőzsde – Enyhén emelkedő index mellett drasztikusan esett a forgalom a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe enyhén növekedett a héten az előző heti csökkenés után, miközben a forgalom több mint 30 százalékkal esett.                                                                                                   

A BUX egy hét alatt 0,23 százalékkal, 43,74 ponttal emelkedett, és 18 866,70 ponton zárt pénteken. A vezető részvények közül a legjobban, 1,69 százalékkal a Mol erősödött, a legnagyobb vesztes 1,28 százalékkal a Magyar Telekom volt.
Hétfőn meglehetősen egyhangú kereskedésben a vezető részvények erősödtek a pénteki záráshoz képest. Az alacsony forgalom az amerikai befektetők – ünnep miatti – távolmaradásának volt köszönhető.
A vezető részvények esetében kedden is folytatódott a jókedv a magyar tőzsdén. Az OTP papírjaira kedvező hatással volt az, hogy Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy interjúban jelezte: olyan egyezségre törekszenek a bankrendszerrel, amely a pénzintézeteket ösztönözni fogja hitelezési aktivitásuk növelésére.
Szerdán a Mol árfolyama arra a hírre emelkedett, hogy a társaság jelentős mennyiségű és jó minőségű olajat talált Irak kurdisztáni régiójában. Az OTP esése mögött pedig azok a találgatások álltak, melyek szerint a Magyar Nemzeti Bank korlátozná a kéthetes betétek mennyiségét.
A vezető részvények árfolyama csütörtökön csökkent, elsősorban az OTP-t büntették a befektetők. A nyugat-európai részvényindexek is markáns csökkenéssel zártak ezen a napon.
Pénteken a magyar vonatkozású hírek nem jutottak el a tőzsdéig, amely korrigálta a korábbi napok esését. Miután a német üzleti hangulatjelentés jobb lett a vártnál, ez pozitívan hatott a német és a többi európai tőzsdére is. A korrekció leginkább a Magyar Telekom és az OTP papírjainak az árait érintette a BÉT-en.
A Mol 1,69 százalékkal, 295 forinttal erősödött, 17 750 forintra emelkedett az árfolyama.
Az OTP árfolyama 0,84 százalékkal, 40 forinttal, 4 720 forintra esett.
A Magyar Telekom részvényeinek ára 1,28 százalékkal, 5 forinttal 387 forintra mérséklődött.
A Richter 0,78 százalékkal, 270 forinttal emelkedett a múlt héten, 34 750 forinton zárta a pénteki kereskedést.
A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 0,90 százalékkal, 170 forinttal, 19 000 forintra emelkedett.
A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 0,94 százalékkal, 9,42 ponttal 993,35 pontra esett. (MTI)

Scroll To Top