Tőzsde – Elemzők: jelentős forgalom mellett csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,57 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 17 857,42 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 15,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

A részvénypiac forgalma 15,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Králik István, a KBC Securities üzletkötője az MTI-nek azt mondta: az első negyedév utolsó kereskedési napját a BUX-kosár második negyedévtől érvényes átsúlyozása határozta meg. Ez az OTP-részvények eladásával, illetve áresésével járt együtt, mivel a bank papírjainak súlya viszonylag jelentős mértékben csökken a Budapesti Értéktőzsde részvényindexének kosarában. Az indexet követő alapok ilyenkor a növekvő súlyú részvényekből vesznek, a csökkenő súlyúakból viszont eladnak.
Králik István szerint emellett a ciprusi helyzet okozta feszültségek sem múltak még el. A fejlett piacok azonban pluszban zártak, így a hazai tőzsde gyengélkedése nagyobb részben a BUX-kosár átsúlyozása miatti mozgásoknak köszönhető – mondta.
Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint rossz hangulatú nap volt a tőzsdén, a szokásosnál nagyobb forgalom mellett csökkenéssel zárt a BUX. A reggeli mínuszok után az európai tőzsdéken erősödés indult, a magyar börze azonban a nap folyamán nem tudott annyit emelkedni, hogy pozitívba forduljon.
A szakember nehezen magyarázhatónak tartja az OTP jelentős értékvesztését. A lehetséges okok között Varjú Péter is említette a BUX-kosár átsúlyozását, de szerinte azok a hírek is elbizonytalaníthatták a piacot, amelyek szerint az év első két hónapjában a várt tranzakciós adónak csak a fele folyt be. Hozzátette azt is: egy nagy külföldi intézményi eladó volt, amely jelentős számú OTP-részvényt dobott piacra. A nap folyamán a Mol és a Magyar Telekom pozitív, az Egis és a Richter pedig enyhén negatív tartományban volt.
A Mol 400 forinttal, 2,45 százalékkal 16 695 forintra erősödött, 1,3 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 132 forinttal, 2,99 százalékkal 4285 forintra csökkent, forgalmuk 11,0 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,73 százalékkal 413 forintra nőtt, forgalma 982,4 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 25 forinttal, 0,08 százalékkal 33 215 forintra esett, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.
A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 266,1 millió forintos forgalom mellett 600 forinttal, 3,23 százalékkal 18 000 forintra gyengült.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 971,31 ponton zárt csütörtökön, ez 6,63 pontos, 0,68 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva. (MTI)

Scroll To Top