Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.05.22

Lehet, hogy a befektetők áttekintenek a közelmúltbeli adatokon, és arra összpontosítanak, hogy a Fed elnöke, Janet Yellen ma később mit mond a 2. negyedéves és az azutáni időszakra vonatkozó várakozásairól. Az FOMC jegyzőkönyv olyan tárgyalásokra vonatkozik, amelyek három héttel ezelőtt történtek, és ezelőtt több nyilatkozatot tettek közzé a GDP szezonális korrigálásának problémájáról,

• A dollár általánosságban gyengült Yellen beszéde előtt A dollár általánosságban gyengült ma reggel a többi G10 devizákkal szemben. Eléggé furcsa, hogy a gyengülés az ázsiai délelőtt során történt; az európai délután/USA-beli délelőtt során a dollárnak sikerült megőrizni erősödését annak ellenére, hogy több csalódást keltő USA-beli gazdasági mutatószám látott napvilágot (a philadelphiai, a chicagói és a Kansas City-beli Fed indexek; az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya; a Markit USA-beli gyártási PMI-index; valamint a meglévő lakások értékesítése alulmaradt a várakozásokon, és a legtöbbjük kedvezőtlenebb volt, mint az előző havi adat. (Csak a Konferenciatanács áprilisi vezető gazdasági indexe múlta felül a várakozásokat és emelkedett). Az idei évre vonatkozó Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások nagyrészt változatlanok, a hosszabb távú várakozások pedig csak valamelyest csökkentek, jelezve, hogy az adatok kismértékben befolyásolták a piacnak a Fed szándékaival kapcsolatos becsléseit. Lehet, hogy a piac szerint a Fed a növekedés szintjétől függetlenül megszorítást céloz addig, amíg a foglalkoztatási helyzet javul és az infláció középtávon valószínűleg visszatér a 2%-os célkitűzés felé. Ezenkívül nem sok esély van a júniusi megszorításra, ezért az áprilisi és a májusi adatok nem feltétlenül vonatkoznak a döntéshozatalra.

• Lehet, hogy a befektetők áttekintenek a közelmúltbeli adatokon, és arra összpontosítanak, hogy a Fed elnöke, Janet Yellen ma később mit mond a 2. negyedéves és az azutáni időszakra vonatkozó várakozásairól. Az FOMC jegyzőkönyv olyan tárgyalásokra vonatkozik, amelyek három héttel ezelőtt történtek, és ezelőtt több nyilatkozatot tettek közzé a GDP szezonális korrigálásának problémájáról. Beszéde naprakészebb tájékoztatást nyújthat véleményéről, többek között az áprilisi fogyasztói árindexszel kapcsolatos megjegyzésekről, amelyek néhány órával a beszéd előtt látnak napvilágot. Ezenkívül, mivel a jövő hét hétfőn ünnep lesz az Egyesült Királyságban és az USA-ban, a befektetők vonakodhatnak a nagy pozíciók nyitásától.

• A görög remények szertefoszlottak; most nincs már remény? A görög miniszterelnök, Tsziprasz tegnap éjjel a lettországi Rigában találkozott a német kancellárral, Merkellel és a francia elnökkel, Hollande-del. A sajtó telis-tele volt olyan utalásokkal, hogy valami van a háttérben: a Guardian újság szerint „a segély meghosszabbítása a tárgyalások témája”, miszerint négy hónapos türelmi időt adnának Görögországnak az átfogó reformok kidolgozására. Ezt egy német újság jelentései követték, amelyek szerint az Eurogroup fontolgatja Görögország segélyprogramjának őszig történő meghosszabbítását (ezt az elgondolást a görög pénzügyminiszter, Varoufakisz elutasította). Azonban nem került sor ilyenre. A tárgyalásokat követően Németország és Franciaország egy nyilatkozatot tett közzé, amelyben csupán az állt, hogy „a megállapodás szerint a görög kormány és az intézmények közötti tárgyalások folytatódnak”. Ezenkívül elvetették a korábbi utalásokat azzal kapcsolatban, hogy az Eurogroup május végén vagy június elején különleges értekezletet tart – mielőtt az IMF-nek a visszafizetés június 5-én esedékessé válik, ami valószínűleg a szakadék szélére taszítja Görögországot. Mivel már csak két hét van hátra addig, hogy Görögország fizetésképtelen legyen, valószínűtlennek tűnik, hogy a két fél időben megállapodást kössön. Eljött az ideje, hogy Görögország népszavazást írjon ki? Vagy hogy a német Bundestag megszavazza a további segélyt? Nehéznek tűnik. Szerintem ez a piac fő problémája lesz a jövő héten, továbbá domináns lesz az azt követő héten, ha nem lesz megoldás. Ha nem képesek kompromisszumot kötni, Görögországnak valószínűleg be kell fagyasztania a bankszámlákat, talán le kell foglalnia a bankbetéteket (amint az Cipruson megtörtént) és tőkekontrollt kellene bevezetnie, ami valójában az euróövezetből való „enyhe” kilépést jelentené. Egyértelmű, hogy a görög problémával kapcsolatos „katasztrófapolitika” negatív az euróra nézve. Másrészt pozitív lehet a japán jenre és a svájci frankra nézve, ha kockázatkerülést okoz. A Görögországgal kapcsolatos fokozódó feszültség „meglovagolására” a legjobb az EUR/JPY pár vagy az EUR/CHF pár eladási pozíció.

• A BoJ a várakozásoknak megfelelően nem módosított A Japán Nemzeti Bank kétnapos politikai értekezlete véget ért, és a várakozásoknak megfelelően nincs változás a politikában. A gazdasági értékelés a korábbinál kissé optimistább volt. Több minősítő kifejezést kihagytak a nyilatkozatból, hogy hangsúlyozzák a megtett előrelépést. Emiatt nem várható, hogy hamarosan bármikor változtatnak politikájukon. Várhatóan legalább júliusig várnak a további intézkedésekkel, amikor is a bértárgyalások eredménye ismertté válik, és a Monetáris Politikai Bizottság tagjai ismét frissítik előrejelzéseiket. A legvalószínűbb, hogy októberben változtatnak programjukon, amikor a következő hivatalos jelentést közzéteszik a kilátásokról.

• Mai események: Az európai nap során a fő esemény a májusi német Ifo felmérés közzététele lesz. A kedden közzétett, kedvezőtlen ZEW indexek fokozzák a kedvezőtlen Ifo indexek valószínűségét. Ez bővítheti azon bizonyítékok körét, miszerint az eurózóna növekedésének motorja veszít lendületéből. A csütörtökön közzétett, kedvezőtlen német előzetes gyártási és szolgáltatási szektorbeli PMI-indexek után ez valamelyest gyengítheti az eurót. Az 1. negyedéves végleges német GDP adat megerősítette az előzetes növekedési adatot, és jelezte, hogy a gazdaság az 1. negyedévben csupán negyedéves szinten 0,3%-os ütemben nőtt, bővítve a közelmúltbeli csalódást keltő adatok körét.

• Az USA-ban közzéteszik az áprilisi teljes és mag fogyasztói árindexet. A teljes adat várhatóan tovább süllyed a deflációba, miközben a mag ráta az előrejelzés szerint éves szinten +1,7%-ra lassult. Mivel a Fed elnöke, Janet Yellen a nap későbbi részében tart beszédet, a befektetők valószínűleg meghallgatják nézetét a jelenlegi inflációs kilátásról. A Fed hivatalnokai többször bizonyították, hogy kitartanak a megszorítás mellett, amíg biztosak abban, hogy az infláció középtávon visszatér a 2%-os célkitűzéshez.

• Kanada publikálja az áprilisi fogyasztói árindexet. A teljes adat várhatóan lassult az előző hónaphoz képest, és a Bank 1-3%-os célkitűzés szerinti tartományának alsó határa felé csökkent, miközben a mag ráta előrejelzés szerint változatlan maradt. A BoC kormányzója, Poloz által nemrég tartott beszédben elhangzott, hogy a Bank két politikai pillére — a 2%-os inflációs célkitűzés és a 2016 végére teljes kapacitással működő gazdasági kibocsátás — „sínen van”. Amellett, hogy a WTI nyersolaj az előző hetekben 60 körül mozgott, a pozitív meglepetés hozzáadódhat a beszéd optimista hangvételéhez, és az USD/CAD pár ismét az 1,2000-es szint felé tarthat. Kanada viszonteladói értékesítése is napvilágot lát.

•Ma beszédet tartanak: a BoJ kormányzója, Kuroda és a Fed elnöke, Janet Yellen mellett az EKB elnöke, Draghi és a BOE kormányzója, Mark Carney szólal fel. Ezért a mai napon fontos beszédek hangzanak el.

A Piac

Az EUR/USD pár kereskedése gyakorlatilag változatlan

• Az EUR/USD pár csütörtökön gyakorlatilag változatlan volt, és a 200 periódusú mozgóátlag közelében és valamelyest az 1,1100-as (S1) szint felett tartózkodott. A mutatószámokra pillantva a következő hullám várhatóan továbbra is pozitív lesz. Az RSI továbbra is emelkedett, miután visszapattant 30-as szintjéről, miközben az MACD a legalsó szintre ért és felfelé áttért indító vonalán. Az 1,1100-as (S1) szint közelében való visszapattanás valószínűleg kezdetben megcélozza az 1,1200-as (R1) ellenállásszintet. Ennek áttörése előkészítheti a terepet a hosszabbításokhoz az 1,1280-as (R2) szint felé. A hosszabb távú trendet tekintve az 1,1045-ös (S2) szint felfelé való áttörése (április 29.) a lehetséges kettős alj alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat. A május 15. és 20. közötti csökkenést (legalábbis egyelőre) korrekciós mozgásként kezelném. Az előző csökkenő trend folytatódásáról akkor beszélek, ha egyértelmű zárást látok az 1,1000-es (S3) pszichológiai szint alatt.

• Támaszszint: 1,1100 (S1), 1,1045 (S2), 1,1000 (S3)

• Ellenállásszint: 1,1200 (R1), 1,1280 (R2), 1,1330 (R3)

Az EUR/GBP pár a 0,7130-as szint alá csökkent

• Az EUR/GBP pár tegnap csökkent, és lefelé áttörte a 0,7130-as (R1) most ellenállásszintté vált támaszszintet, majd támaszszintre talált a 0,7090-es (S1) szszinten. A 0,7130-as (R1) szint lefelé való áttörése megerősítette a következő alacsonyabb minimum szintet a 4 órás grafikonon, és a rövid távú kép ismét negatívvá vált. A 0,7090-es (S1) szint lefelé történő áttörése most várhatóan előkészíti az utat a következő, 0,7035-ös (S2) támaszszint felé. A rövid távú mutatószámon azonban jelzik, hogy kisebb visszapattanás közeledhet, mielőtt a medvék ismét átveszik az irányítást. Az RSI kilépett túladott tartományából és felfelé mutat, miközben az MACD a legalsó szintre ért és úgy tűnik, hogy hamarosan képes felfelé áttérni indító vonalán. A napi grafikonra tekintve a május 7-én kezdődött csökkenés megkérdőjelezte a hibás kilengés alakzat befejeződését. Ezért inkább semleges állásponton maradok az EUR/GBP pár általános útvonalát illetően.

• Támaszszint: 0,7090 (S1), 0,7035 (S2), 0,7000 (S3)

• Ellenállásszint: 0,7130 (R1), 0,7170 (R2), 0,7200 (R3)

USD/JPY pár csökkent, miután elérte a 121,25-ös ellenállásszintet

• Az USD/JPY pár tegnap csökkent, miután ellenállásszintre talált a 121,25-ös (R1) szinten. A pénteki európai délelőtt során az árfolyam valamelyest a 120,70-es (S1) támaszszint felett van. Ezen korlát lefelé történő áttörése valószínűleg megnyitja az utat a következő, 120,30-as (S2) támaszszint felé. A momentum mutatószámok alátámasztják a további csökkenéseket. Az RSI csökkent, miután kilépett túlvett tartományából, miközben az MACD a csúcsra került, majd indító vonala alá csökkent. Mindazonáltal – bár további medve jellegű hosszabbításokra kerülhet sor – a rövid távú kilátás szerintem pozitív. Az árfolyam május 19-én felfelé áttörte azon háromszög alakzat felső határát, amelyben az március 20. óta mozgott. Ezért a további csökkenéseket korrekciós mozgásnak tartanám, mielőtt a bikák ismét átveszik az irányítást. A napi grafikonon az árfolyam ismét az 50 napos mozgóátlag felett és jóval a 200 napos mozgóátlag felett van. Ezért az USD/JPY pár általános trendje növekvő marad. Azonban a 122,00-s (R3) szint feletti egyértelmű zárás szükséges a következő magasabb maximum szint megerősítéséhez és a trend folytatódásának jelzéséhez a napi grafikonon.

• Támaszszint: 120,70 (S1), 120,30 (S2), 120,00 (S3)

• Ellenállásszint: 121,25 (R1), 121,50 (R2), 122,00 (R3)

Az arany támaszszintre talált marginálisan az 1200-as szint felett

• Az arany csütörtökön csökkent, miután ellenállásszintre talált az 1212-es (R1) szint közelében, majd támaszszintre talált marginálisan az 1200-as (S1) pszichológiai szint és a 200 periódusú mozgóátlag felett. Figyelembe véve azt, hogy a bikák képtelenek a nemesfémet az 1212-es (R1) tartomány fölé vinni, valamint azt, hogy az ár továbbra is az 1200-as (S1) kerek szint felett van, a rövid távú irányt illetően semleges álláspontra helyezkedem. A napi grafikonon, hétfőn nem sikerült az 1226-os (R3) szint felett zárnia. Szerintem ezen korlát feletti egyértelmű zárás szükséges ahhoz, hogy a középtávú kilátás növekvőre változzon. Egyelőre fenntartom semleges álláspontomat, ami a nemesfém általános képét illeti. Ezt a napi mutatószámok is alátámasztják. A 14 napos RSI visszatért az 50-es szint közelébe, miközben az MACD – bár pozitív – a csúcsra került és visszatérhet a zérus vonala közelébe.

• Támaszszint: 1200 (S1), 1195 (S2), 1190 (S3)

• Ellenállásszint: 1212 (R1), 1220 (R2), 1226 (R3)

A WTI ismét ellenállásszintre talált a 60,80-as szint közelében

• A WTI csütörtökön jelentősen emelkedett, de a rally megállt a 60,80-as (R1) szint körül. A rövid távú kilátás szerintem ismét növekvő, mivel a május 19-i visszapattanás a március 18. és május 13. közötti emelkedés 23,6%-os visszatérési szintje közelében történt. A 60,80-as (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg a rövid távú növekvő trend folytatódását jelzi, és talán megnyitja az utat a következő, 61,70-es (R2) akadály felé. Mindazonáltal az órás mutatószámok bizonyítékot szolgáltatnak a visszatérés valószínűségére a következő emelkedés előtt. Az RSI kilépett a 70 feletti tartományból, miközben az MACD a csúcsra került és jelző vonala alá csökkent. A hosszabb távú trendet tekintve az 55,00-s szint április 14-én történt, felfelé való áttörése a kettős alj alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat a közeljövőben. Ennek eredményeképpen a május 13. és 19. közötti csökkenést korrekciós mozgásként kezelném.

• Támaszszint: 60,25 (S1), 59,85 (S2), 59,30 (S3)

• Ellenállásszint: 60,80 (R1), 61,70 (R2), 62,45 (R3)

Scroll To Top