Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.05.21

Az FOMC jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a Fed a megszorítás felé halad, amely nem fog olyan hamar bekövetkezni Az áprilisi FOMC értekezlet jegyzőkönyve nem tartalmazott meglepetést a piac számára. Jelezte, hogy a Bizottság az 1. negyedéves növekedés gyengeségét nagyrészt a rendkívül mostoha időjárásnak és a kikötősztrájknak tudta be, és várhatóan kedvezőbb növekedés elébe tekinthetünk a jövőben

 

• Az FOMC jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a Fed a megszorítás felé halad, amely nem fog olyan hamar bekövetkezni Az áprilisi FOMC értekezlet jegyzőkönyve nem tartalmazott meglepetést a piac számára. Jelezte, hogy a Bizottság az 1. negyedéves növekedés gyengeségét nagyrészt a rendkívül mostoha időjárásnak és a kikötősztrájknak tudta be, és várhatóan kedvezőbb növekedés elébe tekinthetünk a jövőben. A Bizottság azonban szeretné ezt a következő hónapokban közzéteendő adatokkal megerősíteni, ezért a júniusi kamatlábemelés gyakorlatilag nem jöhet szóba. A szeptemberi kamatlábemelés pedig attól függ, hogy az adatok addigra alátámasztják-e ezt az intézkedést. (Elméletben júliusban is emelhetnék a kamatlábakat, de azután az értekezlet után nem lesz sajtókonferencia, tehát a piac feltételezései szerint az kevésbé valószínű.) Az inflációs kilátásban semmi figyelemre méltó újdonság nem volt.

• Mivel a piac kételkedik a növekedés erősségét illetően, ezt úgy értelmezték, hogy nincs változás az idei kamatlábemelés valószínűségével kapcsolatban, és a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások egészen novemberig változatlanok voltak. A dollár erősödött a legtöbb G10 devizával szemben; a kivétel a CHF, a GBP, a CAD és a SEK volt, amelyek valamelyest erősödtek az amerikai dollárhoz képest. Ez esetleg azon megerősítés miatt történt, hogy a Bizottság eltökélt marad a megszorítást illetően. A nézet szerint látszólag a megszorítás mértéke hosszabb távon csökken, és a Fed Alapokkal kapcsolatos hosszabb távú várakozások mérsékelten csökkentek (3,5 bázispont). Ez fellendítette a feltörekvő piacokbeli devizákat, amelyek többnyire erősödtek; közülük a legjobban néhány, leginkább küszködő ország devizája erősödött: TRY, BRL és ZAR. Ennek oka talán az, hogy az USA-beli kamatlábak lassúbb emelkedése valószínűleg kevesebb gondot okoz a feltörekvő piacok gazdaságainak.

• A piac várakozásai továbbra is jelentősen eltérnek az FOMC várakozásaitól. Az októberi Fed Alapok tegnap változatlan volt (0,235%), amely szinten kb. 45%-os esélyt adnak a szeptemberi kamatlábemelésnek. A 2017. decemberi kamatláb 1,71%-on áll, ami miatt fennáll az esélye annak, hogy a Fed Alapok célkitűzés szerinti tartománya 1,50%-1,70% vagy 1,75%-2,00%. Ez összehasonlítva az FOMC 3,63%-os medián becslésével és 3,18%-os súlyozott átlagával. A Fed elnöke, Yellen (és a jegyzőkönyv) hangsúlyozta, hogy a semleges reál kamatlábbal kapcsolatos nagyfokú bizonytalanság emelkedni fog a következő néhány évben, ezért a Bizottság gyors emeléssel kapcsolatos várakozásai valamelyest túlzottak. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy várakozásaik jóval a piaci várakozások felett vannak, ami konzisztensebbnek tűnik egy sokkal alacsonyabb, fenntartott semleges kamatlábbal kapcsolatos becsléssel, valamint azzal a kockázattal, hogy a Fed-nek vissza kell térnie a nulla kamatláb felé egy bizonyos ponton. Most igaz az, hogy a Fed eddig meglepően gyenge volt a gazdasági előrejelzésekben. Mindazonáltal szerintem a piac itt túlzottan pesszimista. Amíg a gazdaság továbbra is javul (ami valószínűnek tűnik), szerintem elköteleződtek aziránt, hogy a kamatlábakat normálisabb szintre emeljék. Emiatt idővel a piaci várakozások módosulhatnak, a dollár pedig erősödhet.

• Kína PMI-indexe emelkedett, de alulmaradt a várakozásokon; Japáné kedvezőbb Kína és Japán ma közzétették a májusi gyártási beszerzési menedzser indexeket (PMI-indexek), vegyes eredménnyel. Kínában a gondosan megfigyelt HSBC Kína gyártási PMI-index 48,9-ről 49,1-re emelkedett. Miközben ez javulás volt, kissé alulmaradt a várakozásokon (49,3), és továbbra is a gyártás lassulását jelzi. Ezenkívül a Markit gazdasági szakértőjének megjegyzései eléggé sokkolóak: miután a „feltételek további romlásáról”, a „gyengébb vásárlói keresletről” és a „foglalkoztatás további csökkenéséről” beszélt, a szerinte jó hírrel folytatta: Pozitívum az, hogy a deflációs nyomások viszonylag erősek maradtak; a termelői és a fogyasztói árak tovább csökkennek, ami által a hatóságoknak elég lehetőségük van arra, hogy szükség esetén további ösztönző intézkedéseket vezessenek be.

• A „pozitívum” az, hogy a „deflációs nyomás viszonylag erős maradt”! A sanghaji részvények 1,3%-kal emelkedtek, feltételezhetően azon várakozások hatására, hogy a hatóságok végezetül segítséget nyújtanak. Szerintem ez a várakozás túlzott, és a kínai befektetők bizonyos ponton valószínűleg csalódottak lesznek. Mivel a deflációs nyomások valószínűleg továbbra is lefelé ható nyomást gyakorolnak az árucikkek áraira, fenntartom medve jellegű nézetemet az ausztrál dollárral kapcsolatban.

• Ezzel ellentétben a Japán Markit/JMMA gyártási PMI-index 49,9-ről 50,9-re emelkedett, bekerült a növekedési tartományba, és felülmúlta az 50,3-ra számító várakozásokat. Ez jó hír volt Japánnak a tegnapi „megfelelő” 1. negyedéves GDP adat közzétételét követően, amely kimutatta, hogy a gazdasági növekedés nagyrészt a készletek fenntarthatatlan növekedésén alapszik.

• Mai események: A csütörtöki nap a PMI-indexek napja. Kína és Japán után több európai ország és az eurózóna is közzéteszi a májusi előzetes gyártási és szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket. A gyártási PMI-indexekkel kapcsolatos várakozások szerint ezen indexekben kismértékű csökkenés történt, ellentétben azon közelmúltbeli pozitív jelzésekkel, miszerint az eurózóna gazdaságai lendületbe jönnek. Ez valamelyest negatív hatással járhat az euróra nézve. Az EU fogyasztói bizalmi indexét is közzéteszik délután.

• Az EKB közzéteszi az április 15-i politikai értekezletének jegyzőkönyvét. Mivel a Tanács változatlanul hagyta a kamatlábakat, és várhatóan egy ideig nem változtat politikáján, ezen jegyzőkönyvek valószínűleg nem kapnak olyan nagy figyelmet, mint a Fed vagy a Bank of England jegyzőkönyve. • Az Egyesült Királyságban az áprilisi viszonteladói értékesítést publikálják. A kedvező adat fokozhatja az angol font erősödését.

• Az USA-ban a Markit PMI-index várhatóan jelzi, hogy a gyártás gyorsuló ütemben nő. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya (a május 16-án befejeződött hétre vonatkozóan) várhatóan kissé emelkedett, de az általános trend konzisztens maradt a javuló munkaerő-piaccal. A májusi philadelphiai Fed üzleti tevékenységindex előrejelzés szerint kissé emelkedett, miközben a Konferenciatanács áprilisi vezetői indexe várhatóan gyorsult az előző hónaphoz képest. Az áprilisi meglévő lakások értékesítése várhatóan emelkedett, ami konzisztens a kedden közzétett, kedvező új lakásépítéssel és építési engedélyekkel. Ha a mutatószámok nagyrészt a várakozásoknak megfelelően alakulnak, még várat magára annak megerősítése, hogy az 1. negyedéves gyengeség véget ér és a növekedés lendületbe jön a 2. negyedévben. Ez támogató hatást gyakorolhat a dollárra.

• Ma beszédet tartanak: a BoE Monetáris Politikai Bizottságának tagja, Martin Weale és a Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer. A BoE-től Weale azon két tag egyike, akik a kamatlábemelés mellett tették le voksukat. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy ez valószínűleg folytatódik-e, szorgalmazva, hogy hamarosan bármikor megszorításra kerüljön sor. Ez támogathatja az angol fontot. Ezenkívül Fischer tart beszédet egy portugáliai EKB konferencián.

A Piac

Az EUR/USD pár támaszszintre talált valamelyest az 1,1045-ös szint felett

• Az EUR/USD pár szerdán csökkent, és támaszszintre talált a 200 periódusú mozgóátlag közelében, valamelyest az 1,1045-ös (S1) kulcsfontosságú akadály felett. Bár az a mozgás megerősítette az alacsonyabb minimum szintet a 4 órás grafikonon, a mutatószámokra pillantva a következő hullám várhatóan pozitív lesz. Az RSI visszapattant a 30-as szint közelében, miközben az MACD a legalsó szintre ért és hamarosan indító vonala fölé kerülhet. Az 1,1145-ös (R1) szint felfelé való áttörése megerősítené ezt, és talán kezdetben megcélozza a következő, 1,1200-as (R2) ellenállásszintet. A hosszabb távú trendet tekintve az 1,1045-ös (S1) szint felfelé való áttörése (április 29.) a lehetséges kettős alj alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat. A május 15. és 20. közötti csökkenést (legalábbis egyelőre) korrekciós mozgásként kezelném. Az előző csökkenő trend folytatódásáról akkor beszélek, ha egyértelmű zárást látok az 1,1000-es (S2) pszichológiai szint alatt.

• Támaszszint: 1,1045 (S1), 1,1000 (S2), 1,0925 (S3)

• Ellenállásszint: 1,1145 (R1), 1,1200 (R2), 1,1280 (R3)

Az NZD/USD pár támaszszintre talált a 0,7275-ös szint közelében

• Az NZD/USD pár szerdán csökkent, de visszapattant, miután támaszszintre talált frakcionálisan a 0,7275-ös (S1) korlát felett, amely támaszszintet a március 18-i minimum szint határoz meg. A mai korai európai délelőtt során az árfolyam teszteli a 0,7330-as (R1) szintet, amelynek felfelé való áttörése valószínűleg jelzi a visszapattanás folytatódását és megcélozza a 0,7375-ös (R2) akadályt. Bár a visszapattanás egy ideig folytatódhat, a rövid távú kép szerintem negatív marad. Ennek eredményeképpen a jelenlegi visszapattanást vagy annak bármely hosszabbítását korrekciós visszapattanásnak tartanám, mielőtt a medvék ismét „meghúzzák a ravaszt”. A rövid távú mutatószámok egyelőre a további korrekciónak kedveznek. Az RSI visszapattant valamelyest a 30-as szint felett, miközben az MACD a legalsó szintre ért és hamarosan indító vonala fölé kerülhet. A napi grafikonon az utóbbi négy nap csökkenései megerősítették a múlt hét csütörtökön formálódott hullócsillagot. Azonban a 0,7200-as tartomány alatti egyértelmű zárást szeretném látni, mielőtt az előző hosszabb távú csökkenő trend folytatódásáról beszélnénk.

• Támaszszint: 0,7275 (S1), 0,7200 (S2), 0,7120 (S3)

• Ellenállásszint: 0,7330 (R1), 0,7375 (R2), 0,7430 (R3)

A GBP/JPY pár ismét teszteli a 188,60-as kulcsfontosságú ellenállásszintet60

• A GBP/JPY pár emelkedett, miután lefelé korrigált és támaszszintre talált a 186,00-s (S2) szinten, és most teszteli a 188,60-as (R1) kulcsfontosságú akadályt. Ez a mozgás megerősítette, hogy a rövid távú trend pozitív marad, és azt, hogy a 186,00-s (S2) szint felé csökkenés csak visszatérés volt. A 188,60-as (R1) szint felfelé való áttörése megerősítené a következő magasabb maximum szintet, és talán megcélozza a következő, 189,80-as (R2) ellenállásszintet, amelyet a december 5-i és 8-i csúcsok határoznak meg. A momentum mutatószámok növekvő momentumot jeleznek, és fokozzák annak valószínűségét, hogy a GBP/JPY pár emelkedik. Az RSI ismét emelkedett, miközben az MACD visszapattant a zérus vonal közelében és felfelé áttért indító vonalán. A napi grafikonon az árfolyam jóval az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, ami támogatja a rövid távú növekvő trend folytatódását. Azonban a napi momentum mutatószámok lehetséges korrekcióra is bizonyítékot szolgáltatnak. A 14 napos RSI csökkent a túlvett tartományban, miközben a napi MACD a csúcsra érés jeleit mutatja.

• Támaszszint: 187,25 (S1), 186,00 (S2), 184,45 (S3)

• Ellenállásszint: 188,60 (R1), 189,80 (R2), 192,80 (R3)

Az arany visszapattant valamelyest az 1200-as szint feletti szintről

• Az arany szerdán valamelyest visszapattant, miután támaszszintre talált valamelyest az 1200-as (S2) pszichológiai szint felett. A nemesfém most frakcionálisan az 1212-es (R1) ellenállásszint alatt van, amelynek áttörése valószínűleg a visszapattanás folytatódását jelzi, és talán megcélozza a következő, 1220-as (R2) akadályt. A momentum mutatószámok alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI ismét emelkedett, és hamarosan 50-es szintje fölé emelkedhet, miközben az MACD – amely éppen csak a zérus vonala alatt van – kezdett a legalsó szintre érni. A napi grafikonon, hétfőn nem sikerült az 1226-os (R3) szint felett zárnia. Szerintem ezen korlát feletti egyértelmű zárás szükséges ahhoz, hogy a középtávú irány növekvőre változzon. Egyelőre fenntartom semleges álláspontomat, ami a nemesfém általános képét illeti.

• Támaszszint: 1205 (S1), 1200 (S2), 1195 (S3)

• Ellenállásszint: 1212 (R1), 1220 (R2), 1226 (R3)

Scroll To Top