Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.05.19

Mi a végső játszma Görögország számára? Tegnap írtam, hogy Görögország a végső játszmát játssza. De mi lesz az eredmény? A piac nagy félelme – a „nukleáris lehetőség” –, amely szerint Görögország fizetésképtelen lesz, kilép az euróövezetből és bevezeti a drachmát.

 

Mi a végső játszma Görögország számára? Tegnap írtam, hogy Görögország a végső játszmát játssza. De mi lesz az eredmény?

• A piac nagy félelme – a „nukleáris lehetőség” –, amely szerint Görögország fizetésképtelen lesz, kilép az euróövezetből és bevezeti a drachmát. Ez természetesen káoszt okozna Görögországban, valamint hatalmas, közvetlen vagy közvetett veszteségeket más európai országokban, amelyeknek Görögország tartozik (az EKB-n keresztül stb.). A helyzetet súlyosbítja, hogy Spanyolország, Portugália és talán Olaszország polgárai is aggódnak amiatt, hogy országuk lesz a következő, és megtakarításaikat nagy volumenben Németországban helyezik el. Ez a történelem legnagyobb bankcsődje lenne, amelynek során ezen országok bankrendszerei összeomolhatnak. Ezenkívül más európai országok befektetőinek, akik ezen országok részvényeit vagy kötvényeit birtokolják, hirtelen fedezniük kellene a devizakockázatot. Ez hatalmas mértékű kiáramlást eredményezne az euróból. A belső és külső nyomások ötvöződése miatt az euróövezet felbomolhatna.

• A görög hivatalnokok a „nukleáris lehetőség” miatti félelmet emlegetik. Azzal érvelnek, hogy ha választani kell a „nukleáris lehetőség” és a segélyezés között, akkor az EU az olcsóbb és biztonságosabb lehetőséget választja, és ha eléggé félnek, akkor előhozakodnak a pénzzel.

• Az EU azonban látszólag harmadik lehetőséget fontolgat. Úgy tűnik, hogy Görögországot lassan „kiéheztetik” azzal, hogy visszatartják a pénzt és korlátozzák a sürgősségi likviditási támogatás (ELA) összegét, amelyet az EKB folyósít a bankoknak, míg végül kapitulál és beleegyezik az EU követeléseinek teljesítésébe. A következő lépés az ELA összegekért a görög bankok által bemutatandó biztosítékra alkalmazott korrekciós tényező emelése lehet, ami által tovább szorongatják a bankrendszert és a görög gazdaságot.

• Mi fogja tehát megelőzni Görögország fizetésképtelenségét, az eurózónából való kilépését, a drachma ismételt bevezetését, tiszta lappal, adósságmentesen való indulását? Több dolog:

1) Görögország legálisan nem léphet ki az eurózónából anélkül, hogy kilépne az EU-ból. Ez az egyetlen módja annak, hogy az ország legálisan kilépjen az euróövezetből. A kormány azonban nem rendelkezik mandátummal az EU-ból való kilépésre. Ha ezt megkísérlik, akkor esetleg kiszavazzák őket.

2) Amíg az euróövezetben maradnak, az európai jog csak az eurót engedélyezi legális fizetőeszközként. A kormánynak az összes fizetést, adósságot, nyugdíjat és bankbetétet euróban kell fizetnie.

3) Az országnak sajnos nincs pénze erre. Görögország 2014-ben kismértékű elsődleges költségvetési többlettel rendelkezett (azaz a bevételek és a kiadások különbsége, kamatfizetések nélkül), amely a GDP 0,4%-át tette ki. Amikor az idei év korábbi részében megkezdődtek a tárgyalások az EU-val, 2015-re sokkal nagyobb, a GDP 4%-át kitevő többletre számítottak. Ebben az esetben Görögország megengedhetné a fizetésképtelenséget és a piacok mellőzését, mivel nem kellene pénzt kölcsönözni addig, mivel nem kellene kamatot fizetnie. A gazdaság azonban jelentősen lassult azóta, az adóbevételek csökkentek, ami miatt a költségvetés ismét deficites lett.

4) Elsődleges költségvetési deficittel a fizetésképtelenség és az euróövezetből való kilépés rosszabb lenne a görögöknek, mint a népszerűtlen megszorítási program. A kormánynak nem lenne pénze a választási kampányban tett ígéreteinek teljesítésére, és saját polgáraira kellene terhelnie a fizetésképtelenséget, ami a nyugdíjak és az állami szolgáltatások csökkentésével járna, miközben egy sokkal gyengébb devizába váltanák át a bankbetéteket.

• Ha egyik vagy mindkét esemény bekövetkezne, a kormány elveszítené támogatottságát és kiszavaznák. Várakozásaim szerint ha Tsziprasz miniszterelnök és kollégái erre ráeszmélnek, akkor vonakodva elfogadják a hitelezők bármilyen követelését. Szerintem népszavazásra is sor kerül, hogy a nyilvánosságtól engedélyt kapjanak arra, hogy nem tartják be a választási kampányban tett ígéreteiket. Ekkor a párt esetleg felbomlik, új kormányt alakítanak, amely valójában az előzőhöz hasonló politikával fog rendelkezni, miután minden elrendeződött.

• Az RBA megerősítette a könnyítés folytatásának szándékát Az Ausztrál Nemzeti Bank (RBA) közzétette a májusban tartott politikai értekezletének jegyzőkönyvét. Azon az értekezleten a Bank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette a pénzforgalmi kamatlábat, de az előző értekezletek nyilatkozataival ellentétben elhagyta a könnyítési irányultságot, ami miatt egyes befektetők arra következtettek, hogy elérte a könnyítési ciklus végét. A jegyzőkönyv megerősítette, hogy az előremutató útmutatás kihagyására vonatkozó döntés megfontolt volt, de nem korlátozza a Tanácsot a további könnyítésben a jövőbeli értekezleteken. Más szóval az RBA bizonyos fajta enyhítő vagy határozatlan enyhítő irányultságot tart fenn, mivel a gazdaságra és az inflációra gyakorolt kockázatokat nagyrészt negatívnak tartja. Az AUD jelentősen gyengült a jelentés hatására, de gyorsan visszapattant, és néhány óra múlva változatlanul zajlott a kereskedés. Azonban fenntartom medve jellegű nézetemet, mivel szerintem Kína gazdaságának fokozatos kiegyensúlyozása Ausztrália számára hátrányos lesz.

• Új-Zéland inflációs várakozásai emelkednek Új-Zélandon a magánszektorbeli elemzők és a vállalatok átlagos inflációs várakozásai két év távlatában valamelyest emelkedtek a 2. negyedévben (1,80%-ról 1,85%-ra) az Új-Zélandi Nemzeti Bank szerint. Az Új-Zélandi Nemzeti Bank (RBNZ) kormányzója, Wheeler elmondása szerint fontolóra venné az irányadó hivatalos pénzforgalmi kamatláb (OCR) csökkentését, ha a nulla közeli teljes infláció miatt a kilátás romlani kezd, valamint módosítana az árképzési mechanizmuson; a mai adatok szerint azonban nem ez a helyzet. A júniusi kamatlábcsökkentéssel kapcsolatos várakozások emiatt csökkentek, az NZD pedig jelentősen erősödött az amerikai dollárral és az ausztrál dollárral szemben. A kamatlábakkal kapcsolatos kilátás most az új-zélandi dollárnak kedvez az ausztrál dollárral szemben.

• Mai események: Az európai nap során a májusi német ZEW felmérést teszik közzé. A német áprilisi ZEW felmérés vegyes volt: a jelenlegi helyzettel kapcsolatos index már egymást követő hatodik alkalommal javult, de a várakozásokkal kapcsolatos index kissé csökkent öt hónapnyi emelkedést követően. A legutóbbi kedvezőtlen német adatok után kedvező felmérés szükséges annak megerősítéséhez, hogy az ország továbbra is lendületben van. A piaci várakozások szerint azonban mindkét adat áprilisi szintje alatt lesz, ami ma negatív lehet az euróra nézve.

• Az Egyesült Királyságban napvilágot lát az áprilisi fogyasztói árindex. Amint az a Bank of England negyedéves inflációs jelentésében szerepelt, az infláció ideiglenesen negatívvá válhat a közeljövőben. Mindazonáltal várhatóan év vége felé jelentősen emelkedni fog, mivel a múltbeli árcsökkenések (különösen az olajé) már nem fognak szerepelni az éves összehasonlításban. A várakozások szerint a változás éves szintű rátája azonos marad (nulla), ami valószínűleg semleges lesz a GBP-re nézve.

• Az USA-ban az áprilisi új lakásépítések és építési engedélyek számát is közzéteszik. Az új lakásépítések száma az előrejelzés szerint visszatér az 1 millió fölé, jelezve, hogy a márciusi mérsékelt emelkedés valószínűleg a zord télnek tudható be. Az építési engedélyek száma (amely a két mutatószám közül jobban jelez előre) az előrejelzés szerint kissé emelkedett, ami miatt az általános trend konzisztens a javuló lakáspiaccal. A lakáspiaci szektor erőssége támogatja azon nézetet, hogy a 2. negyedéves növekedés valamelyest visszapattanhat, és emiatt az amerikai dollár kissé erősödhet.

• Ma beszédet tartanak: a Riksbank kormányzója, Stefan Ingves és a Kanadai Nemzeti Bank kormányzója, Stephen Poloz. Ingves hétfőn elmondta: fontos annak biztosítása, hogy a svéd korona nagyjából mostani szintjén maradjon az euróval szemben, valamint azt, hogy a gyenge korona „a jövőben egy időre” támogatja a fogyasztói árindexet. Az EUR/SEK pár mindazonáltal 0,54%-kal csökkent aznap. Várhatóan újra megerősíti a „gyenge korona” megjegyzéseit kedden, hogy visszafordítsa ezt a mozgást.

A Piac

Az EUR/USD pár visszatért

• Az EUR/USD pár hétfőn csökkent, és lefelé áttörte az 1,1330-as (R1) ellenállásszintté vált támaszszintet, és teszteli az 1,1280-as (S1) támaszszintet a keddi európai délelőtt során. Bár a rövid távú kilátás valamelyest pozitív marad, szerintem a korrekciós mozgás valószínűleg egy ideig folytatódik. Az 1,1280-as (S1) szint lefelé történő áttörése megerősítheti ezt, és talán előkészíti az utat a következő, 1,1200-as (S2) támaszszint felé. A mutatószámok negatív momentumot jeleznek, és fokozzák a további visszatérés valószínűségét. Az RSI továbbra is csökkent és az 50-es szint alá került, miközben az MACD – bár pozitív – indító vonala alatt van és szintén felfelé mutat. Ezenkívül negatív divergencia van mindkét mutatószám és az árfolyam mozgása között. A hosszabb távú trendet tekintve az 1,1045-ös szint felfelé való áttörése a lehetséges kettős alj alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat. A lehetséges csökkenő hosszabbításokat (legalábbis egyelőre) korrekciós mozgásnak tartanám.

• Támaszszint: 1,1280 (S1), 1,1200 (S2), 1,1130 (S3)

• Ellenállásszint: 1,1330 (R1), 1,1465 (R2), 1,1500 (R3)

A GBP/JPY párban konszolidációs módban zajlik a kereskedés

• A GBP/JPY pár most már egy hete konszolidációs mozgást folytat a 187,25-ös (S1) támaszszint és a 188,60-as (R1) ellenállásszint között. A rövid távú trend pozitív marad, de szerintem csökkenő korrekciós mozgás lehetséges, mielőtt a bikák ismét „meghúzzák a ravaszt”. A 187,25-ös (S1) szint lefelé történő áttörése valószínűleg kiváltja a korrekciós mozgást, és talán teszteli a 186,00-s (S2) tartományt. A momentum mutatószámok lassuló momentumot jeleznek, és fokozzák annak valószínűségét, hogy a GBP/JPY pár lefelé korrigál. Az RSI csökkent, és most az 50-es szint közelében van, miközben az MACD – bár pozitív – indító vonala alatt van és lefelé mutat. A napi grafikonon az árfolyam jóval az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, ami támogatja a rövid távú növekvő trend folytatódását. Azonban a napi momentum mutatószámok lehetséges korrekcióra is bizonyítékot szolgáltatnak. A 14 napos RSI csökkent a túlvásárolt tartományban, miközben a napi MACD a csúcsra érés jeleit mutatja.

• Támaszszint: 187,25 (S1), 186,00 (S2), 184,45 (S3)

• Ellenállásszint: 188,60 (R1), 189,20 (R2), 189,80 (R3)

Az NZD/USD pár emelkedett a magasabb inflációs várakozások miatt

• Az NZD/USD pár rallyzott a keddi ázsiai délelőtt során, miután az RBNZ magasabb inflációs várakozásokról számolt be. A pár visszapattant a 0,7360-as (S1) szintről, és most teszteli a 0,7430-as (R1) ellenállásszintet. Bár a visszapattanás egy ideig folytatódhat, a rövid távú kép szerintem negatív marad. A medvék várhatóan végezetül ismét átveszik az irányítást, és talán megcélozzák a 0,7360-as (S1) szintet. Ennek áttörése megcélozhatja a 0,7320-as (S2) akadályt. A napi grafikonon a csütörtöki gyertya hullócsillag alakzatnak tűnik, ami támogatja a további csökkenéseket. Azonban a 0,7200-as tartomány alatti egyértelmű zárást szeretném látni, mielőtt az előző hosszabb távú csökkenő trend folytatódásáról beszélnénk.

• Támaszszint: 0,7360 (S1), 0,7320 (S2), 0,7275 (S3)

• Ellenállásszint: 0,7430 (R1), 0,7500 (R2), 0,7575 (R3)

Az arany ellenállásszintre talált az 1232-es szint körül és visszatért

• Az arany hétfőn jelentősen emelkedett, de az emelkedés megállt az 1232-es (R2) szint közelében. A nemesfém ezután visszatért, és most az 1226-os (R1) szint alatt zajlik a kereskedés. A rövid távú mutatószámokra pillantva jelzések utalnak arra, hogy a visszatérés folytatódhat, és talán teszteli az 1212-es (S1) tartományt. Az RSI csökkent, miután kilépett a 70 feletti tartományából, miközben az MACD a csúcsra került és az indító vonal alá csökkent. A napi grafikonon, hétfőn nem sikerült az 1226-os (R1) szint felett zárnia. Szerintem ezen korlát feletti egyértelmű zárás szükséges ahhoz, hogy a középtávú irány növekvőre változzon. Egyelőre fenntartom semleges álláspontomat, ami a hosszabb távú trendet illeti.

• Támaszszint: 1212 (S1), 1207 (S2), 1200 (S3)

• Ellenállásszint: 1226 (R1), 1232 (R2), 1245 (R3)

Scroll To Top