Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.05.18

Görögország: közeledik az utolsó játszma Úgy tűnik, hogy Görögország gyorsan közeledik a „leszámolás napja” felé. Az országnak 1,5 milliárd eurót kell előteremtenie a következő hónap első három hetében a fizetésképtelenség elkerülésére.

 • Görögország: közeledik az utolsó játszma Úgy tűnik, hogy Görögország gyorsan közeledik a „leszámolás napja” felé. Az országnak 1,5 milliárd eurót kell előteremtenie a következő hónap első három hetében a fizetésképtelenség elkerülésére. Azonban a pénz gyorsan fogy; az IMF ismét elmondta, hogy „a görög hatóságok valószínűleg nem fogják tudni visszafizetni” a következő három hónapban esedékes, több mint 11 milliárd EUR tartozást sürgősségi segély folyósítása nélkül – írta a Telegraph újság. A legtöbb helyi önkormányzat, amelyet felkértek tartalékaik központi kormánynak való beszolgáltatására, megtagadta azt. A görög Kathimerini újság szerint a görög kormány abban reménykedik, hogy technikai megállapodást tudnak kötni a hitelezőkkel ezen a héten, ami által megkaphatnák azon összegeket, amelyekre szükségük van a kötelezettségek további teljesítéséhez. Azonban minden jelentés szerint a két oldal több fontos kérdésben eltérő véleményen van, és Görögország megkezdte néhány, korábbi években bevezetett reform megváltoztatását, különösen a munkaerő-piacot érintőeket.  „Az utolsó játszmában vagyunk” – nyilatkozott szombaton az EKB Igazgatótanácsának tagja, Yves Mersch. „Európa és Görögország megállapodott egy program végrehajtásában. Ez nem történt meg tavaly december óta, mivel az új kormány elmondása szerint semmit sem kíván tenni a programmal. Azonban a programhoz kapcsolódó pénzt sem igényelhetik”. A görög miniszterelnök, Tsziprasz újra tárgyalja a problémát az EU vezetői által csütörtökön és pénteken tartandó értekezlet partvonalán. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy képesek lesznek-e megállapodást kötni. Görögország ezen a héten kockázati tényezőként jelenhet meg az euróra nézve.
 • Ausztrália fenntartja a kamatlábcsökkentés valószínűségét Az Ausztrál Nemzeti Bank (RBA) helyettes kormányzója, Philip Lowe hétfőn közölte, hogy a központi bank szükség esetére fenntartja a további kamatlábcsökkentés valószínűségét. Elmondása szerint „semmi sem változott” annak ellenére, hogy a központi bank a legutóbbi értekezletét követő nyilatkozat végéről kihagyta az előremutató útmutatást. Az AUD jelentősen gyengébb volt ma reggel, és szerintem valószínűleg tovább gyengül. Az RBA gondolkodásába holnap jobb betekintést fogunk kapni, amikor közzéteszik a legutóbbi értekezletük jegyzőkönyvét (lásd alább).
 • A befektetők csökkentik USD vételi/deviza eladási pozícióikat Az e heti Commitment of Traders (COT) jelentésből kiderült, hogy a befektetők általánosságban véve csökkentették dollár vételi pozícióikat, illetve más devizára szóló eladási pozícióikat. Az EUR eladási pozíciók valamelyest csökkentek (így volt ez a DXY vételi pozíciókkal is), bár mindkettő emelt szinten marad. A kivételt a GBP eladási pozíciók képzik, amelyek emelkedtek – meglepő, hogy ezeket nem zárták le azonnal, a május 7-i választások után. Eszerint a pozicionálás továbbra is kedvez az angol font erősödésének. A spekulánsok közössége is nagyon vételi marad az olajat illetően, ami veszélyt jelent amiatt, hogy az olaj látszólag egyelőre a csúcsra került.
 • Mai események: Ma ismét kevés mutatószámot tesznek közzé. Az európai nap során nem tesznek közzé főbb adatokat.
 • Az USA-ban az egyedül közzéteendő mutatószám a májusi NAHB lakáspiaci index.
 • A hétfői napirend szerint több személy tart beszédet: az RBA helyettes kormányzója, Philip Lowe és a BoJ monetáris politikai bizottságának tagja, Maeda már ma reggel megtartották beszédeiket. A chicagói Fed elnöke, Charles Evans, a Riksbank kormányzója, Stefan Ingves és az EKB Igazgatótanácsának tagja, Mersch a Swedbank Globális Szemináriumán (Stockholm) szólal fel.
 • A hét hátralévő részében: Az egyedüli G10 központi banki értekezlet Japánban lesz csütörtökön és pénteken, amelyet a BoJ kormányzója, Kuroda által tartandó szokásos sajtókonferencia követ. A BoJ értekezletei rendszerint nem megy eseményszámba a devizapiacon, mivel a politikán nem változtatnak, ezért a fókuszban szokás szerint a kormányzó, Kuroda sajtókonferenciája lesz. Azon feltörekvő piacok országai között, amelyek devizáival széles körben kereskednek, Törökország központi bankja szerdán, Dél-Afrikáé pedig pénteken tart értekezletet. A következő központi bankok legutóbbi értekezleteinek jegyzőkönyvét teszik közzé: RBA (kedd), Bank of England (szerda), EKB és a Fed (szerda). A központi bankok részéről beszédet tart a Kanadai Nemzeti Bank kormányzója, Poloz (szerda) és a Fed elnöke, Yellen, valamint a Bank of England kormányzója, Carney (péntek).
 • Kedd: A fentiek szerint az RBA a májusi politikai értekezlet jegyzőkönyvét publikálja. Azon az értekezleten a Bank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette a kamatlábakat, de az előző értekezletek nyilatkozataival ellentétben elhagyta a könnyítési irányultságot. A jegyzőkönyv valószínűleg tartalmazza a könnyítési irányultságot, amely hiányzott a nyilatkozatból, továbbá további magyarázatot ad arra, miért megalapozott a gyengébb deviza. Ez gyengítheti az ausztrál dollárt.
 • Új-Zéland 2 éves inflációs várakozása is napvilágot lát a 2. negyedévekre vonatkozóan. Mivel az 1. negyedéves fogyasztói árindex messze az RBNZ 1%-os célkitűzésének alsó határa alatt van, nagy a valószínűsége annak, hogy a 2. negyedéves várakozások szerint az ország deflációba süllyedhet. Ez fokozhatja a kamatlábcsökkentéssel kapcsolatos várakozásokat az év vége felé, és nyomást gyakorolhat az új-zélandi dollárra.
 • Az Egyesült Királyság közzéteszi az áprilisi fogyasztói árindexet, Németország pedig a májusi ZEW felmérést publikálja.
 • Szerda: A fő esemény a Bank of England májusi értekezletéről és az áprilisi FOMC értekezletről készült jegyzőkönyv közzététele lesz. A BoE jegyzőkönyve hasonlíthat a közelmúltbeli inflációs jelentés hangvételére, és elismételheti a Monetáris Politikai Bizottság tagjainak nézetét, miszerint „a következő intézkedés valószínűleg emelés lesz”. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy az előzőleg a kamatlábemelést szorgalmazó tagok valószínűleg továbbra is azt szeretnék-e, hogy a hamarosan bármikor megszorításra kerüljön sor. Ami a Fed-et illeti, a jegyzőkönyvből valószínűleg kiderül, hogy az FOMC tagok továbbra is az idei kamatlábemelés mellett teszik le voksukat, ameddig javulás tapasztalható a munkaerő-piacon, és biztosak abban, hogy az infláció középtávon visszatér a 2%-os célkitűzéshez. Ehhez hasonló megszorítás-párti hangvétel hatására a dollár bizonyos mértékben visszaszerezheti veszteségeit.
 • A csütörtök a PMI-indexek napja. A nap Kína előzetes májusi HSBC gyártási PMI-indexének közzétételével kezdődik, majd az európai időszakban több európai ország és az eurózóna publikálja az előzetes májusi gyártási és szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket. A gyártási PMI-indexekkel kapcsolatos várakozások szerint ezen indexekben kismértékű csökkenés történt, ellentétben azon közelmúltbeli pozitív jelzésekkel, miszerint az eurózóna gazdaságai lendületbe jönnek. Ez valamelyest negatív hatásúnak bizonyulhat az euróra nézve. Az Egyesült Királyságban az áprilisi viszonteladói értékesítést publikálják. A kedvező adat fokozhatja az angol font erősödését.
 • Péntek: A Japán Nemzeti Bank értekezlete mellett a német Ifo felmérést, valamint az USA és Kanada áprilisi fogyasztói árindexét teszik közzé.

 

 

Az EUR/USD pár ellenállásszintre talált az 1,1465-ös szinten

• Az EUR/USD pár pénteken visszatért, de támaszszintre talált az 1,1320-as (S1) szinten, majd visszapattant és elérte az 1,1465-ös (R1) szintet. Továbbra is úgy vélem, hogy a rövid távú kilátás pozitív, és az árfolyam valószínűleg megcélozza az 1,1500-as (R2) korlátot a közel jövőben. Mindazonáltal a rövid távú mutatószámok bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy korrekciós visszatérés lehetséges a következő emelkedés előtt. Az RSI ellenállásszintre talált valamelyest a 70-es szint alatt és csökkent, miközben az MACD a csúcsra került és úgy tűnik, hogy készen áll hamarosan bármikor indító vonala alá csökkenni. Ezenkívül negatív divergencia van mindkét mutatószám és az ár mozgása között. A hosszabb távú trendet tekintve az 1,1045-ös szint felfelé való áttörése a lehetséges kettős alj alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat.

• Támaszszint: 1,1320 (S1), 1,1280 (S2), 1,1200 (S3)

• Ellenállásszint: 1,1465 (R1), 1,1500 (R2), 1,1540 (R3)

Az AUD/USD pár támaszszintre talált a 0,8000-es szinten

• Az AUD/USD pár pénteken csökkent, de a csökkenés korlátozott maradt a 0,8000-es (S1) támaszszint közelében. Mivel a magasabb minimum szint valószínűsége továbbra is fennáll ezen pszichológiai tartomány körül, fenntartom nézetemet, miszerint a rövid távú kép valamelyest pozitív. A 0,8060-as (R1) szint felfelé való áttörése megerősíti a visszapattanást, és előkészítheti a tesztet a 0,8160-as (R2) szinten, amely akadályt a május 14-ei csúcs határoz meg. Hosszabb távon a pár továbbra is az április 14-ei minimum szinttől eredő növekvő trendvonal felett van, ami miatt a középtávú kép is pozitív. Azonban pozitív divergencia van a 14 napos RSI és az árfolyam mozgása között, miközben a napi MACD a csúcsra érés jeleit mutatja. Ezen jelzések lassuló növekvő momentumot mutatnak, és emiatt megvárom a 0,8160-as (R2) szint felfelé való áttörését, mielőtt ismét biztos leszek a középtávú növekvő trend folytatódását illetően.

• Támaszszint: 0,8000 (S1), 0,7945 (S2), 0,7885 (S3)

• Ellenállásszint: 0,8060 (R1), 0,8160 (R2), 0,8240 (R3)

Az EUR/GBP pár visszapattant a valamelyest 0,7200 feletti szintről

• Az EUR/GBP pár jelentősen emelkedett pénteken, miután támaszszintre talált frakcionálisan a 0,7200-as (S2) támaszszint felett. A pár áttörte a 0,7250-es (S1) most támaszszintté vált ellenállásszintet, és most várhatóan megcélozza a következő, 0,7300-as (R1) akadályt. Ennek áttörése megcélozhatja a 0,7330-as (R2) szintet. A rövid távú mutatószámok pozitív momentumot jeleznek, és fokozzák a pozitív hullám folytatódásának valószínűségét. Az RSI visszapattant valamelyest 50-es szintje alól, miközben az MACD – amely már indító vonala felett van – pozitív jelzést kapott. A napi grafikonra tekintve a május 7. és 13. közötti csökkenés megkérdőjelezte a hibás kilengés alakzat befejeződését. Ezért az EUR/GBP pár általános útvonalát illetően fenntartom semleges álláspontomat.

• Támaszszint: 0,7250 (S1), 0,7200 (S2), 0,7150 (S3)

• Ellenállásszint: 0,7300 (R1), 0,7330 (R2), 0,7380 (R3)

Az arany ismét ellenállásszintre talált az 1225-ös szint közelében

• Az arany pénteken visszatért, és támaszszintre talált az 1212-es (S1) szint közelében, majd visszapattant, és ismét ellenállásszintre talált az 1225-ös (R1) szint közelében. Az 1225-ös (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg meghosszabbítja a pozitív mozgást és talán megcélozza a következő, 1234-es (R2) ellenállásszintet, amelyet a február 17-i csúcs határoz meg. Mindazonáltal momentum mutatószámaink bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy újabb visszatérés közeledhet, mielőtt a bikák ismét átveszik az irányítást. Az RSI a csúcsra került a túlvásárolt tartományában, majd a 70-es szintje alá csökkent, miközben az MACD a csúcsra került, majd jelző vonala alá csökkent. A napi grafikonon az 1225-ös (R1) szint – amely a január 22. és március 17. közötti csökkenés 50%-os visszatérési szintje – feletti egyértelmű zárás szükséges ahhoz, hogy a középtávú irány növekvő legyen. Egyelőre fenntartom semleges álláspontomat, ami a hosszabb távú trendet illeti.

• Támaszszint: 1212 (S1), 1207 (S2), 1200 (S3)

• Ellenállásszint: 1225 (R1), 1234 (R2), 1245 (R3)

A WTI visszapattant valamelyest az 58,30-as szint fölé

• A WTI pénteken csökkent, de néhány vételi megbízást váltott ki valamelyest az 58,30-as (S2) támaszszint felett, majd visszapattant és megállt frakcionálisan a 60,00-s (R1) pszichológiai kerek szint alatt. Mivel nincs egyértelmű trend struktúra az 1 órás grafikonon, semleges álláspontra helyezkedem a rövid távú kilátást illetően. A technikai mutatószámaink alátámasztják a nézetemet. Az 50 és a 200 órás mozgóátlag oldalirányba mutat, miközben a 14 órás RSI és az órás MACD egyensúlyi szintjeik közelében vannak. A hosszabb távú trendet tekintve továbbra is pozitív középtávú kilátást látok. Az 55,00-s szint április 14-én történt, felfelé való áttörése a kettős alj alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat a közeljövőben. Mindazonáltal továbbra is negatív divergencia van mindkét napi mutatószám és az ár mozgása között, ami bizonyítékot szolgáltat arra, hogy csökkenő korrekciós mozgás közeledhet.

• Támaszszint: 59,20 (S1), 58,30 (S2), 57,80 (S3)

• Ellenállásszint: 60,00 (R1), 60,75 (R2), 61,65 (R3)

 

Scroll To Top