Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.29

A központi bankon napja Ma 24 óra alatt öt G10 központi bank tart értekezletet! A fókuszban ma a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (Federal Open Market Committee, azaz FOMC) értekezlete áll. Tegnap ezt részletesen kifejtettem, ezért nem akarom ismét taglalni; csupán arra szeretném emlékeztetni Önöket, hogy a fő kérdés az lesz, hogy szerintük a jelenlegi kedvezőtlen adatsorozat egyszerűen ideiglenes „visszaesés” (mint 2014 elején), vagy az USA gazdasága jelentősebb visszaesésben van; valamint szerintük a munkaerő-piaci helyzet továbbra is javul és az infláció továbbra is a 2%-os célkitűzés felé tart.

A központi bankon napja Ma 24 óra alatt öt G10 központi bank tart értekezletet! A fókuszban ma a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (Federal Open Market Committee, azaz FOMC) értekezlete áll. Tegnap ezt részletesen kifejtettem, ezért nem akarom ismét taglalni; csupán arra szeretném emlékeztetni Önöket, hogy a fő kérdés az lesz, hogy szerintük a jelenlegi kedvezőtlen adatsorozat egyszerűen ideiglenes „visszaesés” (mint 2014 elején), vagy az USA gazdasága jelentősebb visszaesésben van; valamint szerintük a munkaerő-piaci helyzet továbbra is javul és az infláció továbbra is a 2%-os célkitűzés felé tart.

Mi várható: Szerintem a Bizottságnak el kell ismernie a közelmúltbeli kedvezőtlen adatokat, de azokat ismét átmeneti tényezőknek tudják majd be, és elismétlik előző megjegyzéseiket arra vonatkozóan, hogy várhatóan hogyan érik el a teljes foglalkoztatást és a 2%-os inflációt az előrelátható jövőben. Várhatóan meg kívánják hagyni maguknak a lehetőséget a kamatlábak júniusi emelésére, még akkor is, ha ez jelenleg nem a legvalószínűbb forgatókönyvnek tűnik. (A jelenlegi piaci előrejelzés szerint az első kamatlábemelésre októberben kerül sor, feltéve, hogy az első kamatlábemelés révén a Fed Alapok kamatlába 0,25%-ra emelkedik.) A végén valószínűleg elhangzik, hogy minden az adatoktól függ – ami megegyezik a közelmúltban elmondottakkal. Ez a nézet várhatóan a vártnál megszorítás-pártibbnak tűnhet, és a dollár emiatt erősödik.

A Riksbank értekezlete Az FOMC értekezlet előtt Svédország központi bankja monetáris politikai értekezletet tart. A legutóbbi értekezletén a Riksbank elhatározta, hogy lazít a monetáris politikán azáltal, hogy az irányadó kamatlábat 15 bázisponttal, -0,25%-ra csökkenti. Elhangzott, hogy „mini mennyiségi könnyítésként” 30 milliárd SEK értékben államkötvényeket vásárolnak. Bár a bank azzal érvelt, hogy az infláció a legalsó szintre ért és kezd emelkedni, a további intézkedések célja az infláció emelése és a korona kis mértékű gyengítése. Mivel a Riksbank elmondása szerint szükség esetén készen áll a további könnyítő intézkedések megtételére – hogy az infláció a célkitűzés felé haladjon -, szerintem a mai értekezleten további csökkentésre kerülhet sor. A piaci előrejelzésekben szokatlan szórás van; részben azért, mert már senki sem tudja, hogy mennyi lesz a csökkentés most, hogy a kamatlábak negatívak. A 20 megkérdezett elemzőből hat szerint a kamatláb -0,25% marad, miközben 14 csökkentésre számít: közülük öt szerint 10 bázispontos (-0,35%), négy szerint 15 bázispontos (-0,40%), míg öt szerint 25 bázispontos (-0,50%) lesz a csökkentés. Az átlag és a medián ezért -0,35% körüli. Mindenesetre további könnyítésre számítok, és fenntartom medve jellegű hozzáállásomat a svéd koronához.

EKB értekezlet Görögországgal kapcsolatban Az EKB ma tartja szokásos heti értekezletét. (Ezt is központi banki értekezletnek tekintem, bár ez nem „monetáris politikai értekezlet”.) A tárgyalás fő témája valószínűleg a görög bankoknak folyósítandó sürgősségi likviditási támogatás (ELA) biztosítékából történő levonás lesz. A levonás növelése a banki feltételek jelentős megszorítását jelentené, valamint jelezné az EKB fokozódó türelmetlenségét. Elegendő mértékű változás gyakorlatilag korlátozná az ELA összegét, mivel az kimerítheti a bankok biztosítékát. Ez arra kényszerítheti Athént, hogy a katasztrófa elkerülése érdekében gyorsabban cselekedjen. A bankok likviditási helyzete a jelenlegi feltételek közepette is továbbra is nagyon feszített lesz. Nem számítok változásra azután, miután Athén a közelmúltban az EU számára barátságosabbá tette a tárgyaló csapatát.

Tsziprasz népszavazásra célzott Időközben a görög miniszterelnök, Tsziprasz kedden arra célzott, hogy esetleg népszavazást hirdet ki, ha a hitelezőkkel kapcsolatos megállapodás kívül esik a megszorítás-ellenes mandátumán. „Ha a kínált megoldás kívül esik mandátumunkon, az embereknek kell arról dönteniük” – nyilatkozott a televíziónak adott interjújában. Azonban kizárta az előrehozott választásokat, mondván, hogy azokra nincsen szükség. Az Eurogroup elnöke, Jeroen Dijsselbloem ezzel nem értett egyet; szerinte a népszavazás „nagy politikai bizonytalanságot” okoz és nincs rá idő. Szerintem a népszavazás az egyetlen út Tsziprasz számára a népszerű jóváhagyás megszerzésére, amely ahhoz szükséges, hogy megváltoztassa pártjának pozícióját a hitelezőkkel való megállapodásban. Ellenkező esetben a SYRIZA inkább baloldali tagjai a tárgyalások berekesztését és a fizetésképtelenség bejelentését támogathatják. Ezért ez pozitív az euróra nézve.

Mai események: A mutatószámokat illetően a márciusi német fogyasztói árindex napvilágot lát, miután több tartomány publikálja adatait a délelőtt során. Szokás szerint a nagyobb tartományokat figyeljük meg útmutatásképpen, ahol az euró rövid távú irányát a közzétett teljes adat jelzi. Mivel az EKB automatikus mennyiségi könnyítést hajt végre, sem a német fogyasztói árindex, sem az eurózóna csütörtökön közzéteendő fogyasztói árindexe nem gyakorol olyan hatást a piacra, mint korábban. Az eurózóna márciusi pénzkínálata és az EU fogyasztói bizalmi indexe is napvilágot lát.

A mai fő mutatószám az USA 1. negyedéves GDP-jének első becslése. A piaci előrejelzés szerint negyedéves szinten +1,0% (szezonálisan korrigált), amely lassúbb, mint a 2014. 4. negyedéves, negyedéves szinten 2,2%-os ütem. Az előrejelzés azonban nagyrészt a csalódást keltő tartós árucikkek rendelésállományának pénteki közzététele előtt készült, amely miatt néhány cég lefelé korrigálta a becsléseket. Az atlantai Fed GDP modelljének becslése szerint például még annál is lassúbb, 0,1%-os ütemű lesz. Az egyetértés hiányának lehetősége jelentősnek tűnik. A kérdés az, hogy a piac szerint ez a tavalyi évhez hasonló-e, amikor a növekedés kedvezőtlen volt az 1. negyedévben (-2,1%), de visszapattant a 2. negyedévben (+4,6%), vagy vajon úgy vélik-e, hogy ez alapvetőbb gazdasági problémák jele. A mag személyi fogyasztás (a Fed kedvenc inflációs mutatószáma) index első becslését is közzéteszik. A kedvezőtlen érték negatív lehet az amerikai dollárra nézve.

BoJ és RBNZ AZ éjszaka folyamán még két központi bank tart értekezletet: a Japán Nemzeti Bank (BoJ) és az Új-Zélandi Nemzeti Bank (RBNZ).

A Japán Nemzeti Bank már elismerte, hogy az ország valószínűleg vissza fog esni a deflációba az év későbbi részében, miután a fogyasztási adó emelése kiesik a számításból. Mindemellett Haruhiko Kuroda kormányzó múlt hét csütörtökön elmondta az országgyűlésen, hogy a 2%-os inflációs célkitűzés elérése esetleg a vártnál tovább tarthat (egészen a 2016. áprilisban kezdődő pénzügyi évig). A további részletek és a növekedéssel és az inflációval kapcsolatos hosszú távú előrejelzések várhatóan a féléves Outlook for Economic Activity and Prices (A gazdasági tevékenységgel és az árakkal kapcsolatos kilátások) jelentésben szerepelnek, amelyet az értekezlet után tesznek közzé. Az előző (október végi) teljes jelentés előrejelzése szerint az infláció „2 százalékos szint körüli lesz az előrejelzés időszakának közepe körül; azaz a 2015-ös pénzügyi évben vagy akörül”, de a Tanács 1,0%-ra csökkentette az előrejelzést a januári időközi értékelésében. A Nikkei bejelentése szerint a jelentés miatt tovább csökkenhet az előrejelzés (0,5%-1%-ra). Olyan változás volt az inflációs előrejelzésben, amely tavaly október 31-én kiváltotta a meglepetésszerű könnyítést. Azonban valószínűleg a középtávú előrejelzés számít jobban. Az előrejelzés szerint az infláció a 2016-os pénzügyi évben tér vissza 2,2%-ra, ami jelzi, hogy várhatóan elérik a 2%-os célt. A kulcsfontosságú kérdés, hogy a bank vajon az októberi jelentéshez igazítja-e azon állítását, miszerint a fogyasztói árindex valószínűleg „eléri a körülbelüli 2 százalékos szintet az előrejelzés időszakának közepére, azaz a 2015-ös pénzügyi évben vagy akörül.” Mindazonáltal ezen az értekezleten valószínűleg nem kerül sor változtatásra, ezért a piac reakciója várhatóan korlátozott lesz. Várhatóan júliusig várnak, amikor az idei bértárgyalások eredménye ismertté válik, és a Monetáris Politikai Bizottság tagjai ismét frissítik előrejelzéseiket. A piac az októbert részesíti előnyben.

Az Új-Zélandi Nemzeti Bankot illetően a piaci várakozások szerint nem lesz változás a kamatlábakban ezen az értekezleten. Legutóbb változatlanul hagyta a kamatlábakat, és jelezte, hogy azok hosszabb ideig stabilak maradnak. Az RBNZ kormányzó-helyettese, John McDermott a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a csökkenő kereslet és hazai inflációs nyomás arra készteti a Bankot, hogy fontolóra vegye a kamatlábak csökkentését – ez szerintem mérsékelt eltolódást jelent a könnyítés irányába. Az inflációs rátának a célkitűzés szerinti tartomány alsó határára való csökkenése fokozza annak valószínűségét, hogy idén nem kerül sor kamatlábemelésre. A márciusi nyilatkozat ezzel végződött: „Központi előrejelzésünk konzisztens az OCR stabilitási időszakával. A kamatlábak jövőbeli, felfelé vagy lefelé történő módosítása azonban a gazdasági adatok áramlásától függ”. A holnapi fókuszban az áll, hogy továbbra is stabilitási időszakot látnak-e, és a csökkenés vagy az emelkedés kockázata továbbra is jól kiegyensúlyozott-e. A könnyítés irányába való hivatalos eltérés (ami szerintem valószínűnek tűnik) valószínűleg gyengíti az új-zélandi dollárt, miközben a jelenlegi irány fenntartása esetleg erősíti azt.

A Piac

Az EUR/USD pár ellenállásszintre talált néhány pippel az 1,1000-es szint alatt

Az EUR/USD pár kedden továbbra is emelkedett. Felfelé áttörte az 1,0910-es (S1) (most támaszszintté vált) ellenállásszintet, majd elérte az 1,0990-es (R1) ellenállásszintet. A rövid távú irány szerintem pozitív marad. Szerintem az 1,0990-es (R1) szint felfelé való áttörése valószínűleg megnyitja az utat az 1,1045-ös (R2) kulcsfontosságú pszichológiai ellenállásszint ismételt teszteléséhez. Mindazonáltal a rövid távú mutatószámok továbbra is bizonyítékot szolgáltatnak a kisebb mértékű visszatérés valószínűségére, mielőtt a bikák ismét akcióba lendülnek. Az RSI ellenállásszintre talált a 70-es szint közelében és csökkent, miközben az MACD a csúcsra érés jeleit mutatja, és hamarosan indító vonala alá térhet. Hosszabb távon az EUR/USD pár továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Azonban az 1,0460-as szint alatti egyértelmű zárás szükséges a következő alacsonyabb minimum szint megerősítéséhez és a hosszabb távú csökkenő trend folytatódásának kiváltásához. Másrészt az 1,1045-ös (R2) szint feletti zárás kettős csúcs alakzat befejeződését jelezheti, és talán előkészíti a terepet a hosszabb távú bika jellegű hosszabbításokhoz.

• Támaszszint: 1,0910 (S1), 1,0830 (S2), 1,0785 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0990 (R1), 1,1045 (R2), 1,1115 (R3).

A GBP/JPY pár rövid távú növekvő trendje folytatódik

A GBP/JPY pár továbbra is emelkedett, és áttörte a 181,75-ös (S1) most támaszszintté vált ellenállásszintet, majd a 182,30-as (R1) korlát közelében zajlott a kereskedés. A pár továbbra is rövid távú növekvő tartományban van, és emiatt a rövid távú kép szerintem pozitív marad. A 182,30-as (R1) szint felfelé való áttörése valószínűleg előkészíti a terepet a 183,00-s (R2) szinten történő tesztelésre. Mindazonáltal a mutatószámokra tekintve számítanék arra, hogy visszatérés közeledhet, mielőtt a vevők ismét próbálkoznak. Az RSI és az MACD jelzéseket ad, hogy hamarosan megkezdődhet a csúcsra érés. A napi grafikonon az árfolyam az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, ami támogatja a rövid távú növekvő trend folytatódását. A napi mutatószámok is alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI továbbra is emelkedett az 50-es szinten való áttérés után, miközben az MACD – amely már indító vonala felett van – éppen most tért át felfelé zérus vonalán.

• Támaszszint: 181,75 (S1), 181,00 (S2), 180,00 (S3).

• Ellenállásszint: 182,30 (R1), 183,00 (R2), 183,80 (R3).

Az AUD/USD pár kilépett a 3 hónapos oldalirányú tartományból

Az AUD/USD pár tegnap szárnyalt, áttörte a 0,7900-as (S2) kulcsfontosságú ellenállásszintet (amely most támaszszintté vált), amely azon oldalirányú tartomány felső határa, amelyben a pár esetében január 29. óta zajlik a kereskedés. Ez a mozgás megerősítette azon nézetemet, miszerint a kettős alj alakzat befejeződése után a pár rövid távú iránya növekvő lesz. Az emelkedés azonban megállt a 0,8025-ös (R1) ellenállásszinten, amelyet a január 28-i csúcs határoz meg. Ezen akadály felfelé való áttörése valószínűleg kezdetben megcélozza következő, 0,8065-ös (R2) ellenállásszintet. A mutatószámokra tekintve azonban számítanék a lehetséges korrekciós mozgásra. Az RSI a csúcsra került és úgy tűnik, hogy készen áll arra, hogy a túlvett tartományból hamarosan kilépjen. Az MACD is a csúcsra érés jeleit mutatja. A napi grafikonon a (0,7550 és 0,7900 (S2) közötti) 3 hónapos kereskedési tartományból való kilépés megerősítette a pozitív divergenciát a napi mutatószámok és az árfolyam mozgása között, és szerintem növekvőre változtatta a középtávú irányt.

• Támaszszint: 0,7940 (S1), 0,7900 (S2), 0,7840 (S3).

• Ellenállásszint: 0,8025 (R1), 0,8065 (R2), 0,8135 (R3).

Az arany ismét jelentősen emelkedett

Az arany tegnap továbbra is jelentősen emelkedett, és felfelé áttörte az 1205-ös (S1) szintet és elérte az 1215-ös (R1) szintet. Amíg a nemesfém a rövid távú csökkenő tartomány felső határa felett van, a rövid távú kép pozitív marad. Az 1215-ös (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg előkészíti a terepet a hosszabbításokhoz a következő, 1224-es (R2) ellenállásszint felé, amelyet az április 6-i csúcs határoz meg. Mivel azonban az RSI ellenállásszintre talált a 70-es szinten és visszatért, számítanék arra, hogy visszatérés közeledhet a következő emelkedés előtt. Egy visszatérés tesztelheti az 1205-ös (S1) szintet – ezúttal támaszszintként. Kitekintve, az e heti rally megkérdőjelezi azon nézetemet, hogy a nemesfém csökkenhet a közeljövőben. Ennek eredményeképpen inkább a partvonalra megyek az általános képet illetően. Az 1224-es (R2) szint feletti egyértelmű zárás jelezheti a fordított fej-váll alakzat befejeződését, és talán nagyobb bika jellegű következményekkel járhat.

• Támaszszint: 1205 (S1), 1197 (S2), 1186 (S3).

• Ellenállásszint: 1215 (R1), 1224 (R2), 1235 (R3).

A WTI visszapattant az 56,10-es szintről

A WTI kedden visszapattant az 56,10-es (S2) szintről, de ellenállásszintre talált az 57,85-ös (R2) szint közelében, majd visszatért és megállt az 56,75-ös (S1) szint körül. Mivel nincs egyértelmű trend struktúra a 1 órás grafikonon, egyelőre semleges álláspontra helyezkedem a rövid távú kilátást illetően. A trend nélküli rövid távú képet az órás mutatószámok is megerősítették. A 14 órás RSI és az órás MACD egyensúlyi szintjeik közelében vannak és oldalirányba mutatnak. A napi grafikonon azonban továbbra is pozitív középtávú kilátás látható. Az 55,00-s szint április 14-én történt, felfelé való áttörése a kettős aljú alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat a közeljövőben. Ezért a további lehetséges csökkenő hosszabbításokat korrekciós fázisnak tartanám.

• Támaszszint: 56,75 (S1), 56,10 (S2), 55,70 (S3).

• Ellenállásszint: 57,35 (R1), 57,85 (R2), 58,40 (R3).

Scroll To Top