Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.23

A dollár erősödik a kötvénypiacokon beállt fordulat miatt A kötvényhozamok talán a sztár kötvénypiaci befektető, Bill Gross azon megjegyzése hatására emelkedtek tegnap, miszerint a német Bund kötvények eladása egy életre szóló üzlet

 • A dollár erősödik a kötvénypiacokon beállt fordulat miatt A kötvényhozamok talán a sztár kötvénypiaci befektető, Bill Gross azon megjegyzése hatására emelkedtek tegnap, miszerint a német Bund kötvények eladása egy életre szóló üzlet. A 10 éves futamidejű német Bund körvények hozama 7 bázisponttal emelkedett, ahogyan az a 10 éves futamidejű amerikai Treasury kötvény hozama esetében történt. Az eurózóna periférikus kötvényeit ez azonban nem érintette, és a német Bund kötvények hozamához képest fennálló különbség csökkent. Néhány befektető látszólag attól tart, hogy a fő piacokon túlzott mértékű a rally, és Gross megjegyzéseit ürügyül felhasználva profit-kivételt hajtott végre. A tegnap közzétett, kedvező USA-beli meglévő lakások értékesítése adat is segíthetett azon nézet megszilárdításában, hogy a ráták túl alacsonyak voltak. A magasabb hozamok ezen piacokon szerintem normálisak lennének, de nem lenne „egészséges” a küszködő feltörekvő piacokbeli devizák számára, amelyek valószínűleg minden esetben megsínylenék Kína gazdasági lassulását (lásd alább). Az arany is rossz napot zárt a magasabb ráta miatt, és valószínűleg további nyomás nehezedik rá, ha a fő piaci ráták tovább emelkednek (a részletekért lásd a technikai elemzést).
 • A CHF a legrosszabbul teljesítő deviza a negatív kamatlábak meghosszabbítása miatt A CHF, amely az idei év legjobban teljesítő G10 devizája volt eddig, az utóbbi 24 óra legrosszabb teljesítményét nyújtotta, miután a Svájci Nemzeti Bank elmondása szerint az összes állami intézményre kiterjesztené a negatív kamatlábat. Amikor az SNB januárban bevezette a 75 bázispontos negatív betéti kamatlábat, néhány állami intézményre nem érvényesítette azt (beleértve az SNB saját nyugdíjalapját!), de ez panaszokhoz vezetett a nem egyenlő elbánás miatt. Rejtély, hogy ez miért gyakorolt olyan nagy hatást a devizára, mivel az intézkedés csak néhány kis számlát érint és nincs politikai következménye. Ez valószínűleg csupán ürügyet szolgáltatott a profit-kivételre, és a deviza valószínű folytatja fokozatos erősödését a közeljövőben.
 • Az NZD volt a második legrosszabb teljesítményt nyújtó deviza a monetáris politikai megjegyzések hatására Az NZD is gyengült, részben a csalódást keltő kínai PMI-index (lásd alább), ám inkább a helyettes kormányzó, Dr. John McDermott megjegyzései miatt, akinek elmondása szerint a monetáris politika ösztönző jellegű marad, hogy támogassák a termelés potenciál feletti növekedését. Az elhangzottakból arra következtettem, hogy a kamatlábak iránya csökkenő, bár nem mondta ki egyenesen, és a piacnak a jövőbeli kamatlábcsökkentés valószínűségével kapcsolatos előrejelzése alig változott. Panaszkodott az NZD (feltehetőleg az ausztrál dollárral szembeni) értékével kapcsolatban is: „Az a tény, hogy az árfolyam erősödött, miközben a kulcsfontosságú exporttermékeink (mint pl. a tejtermékek) árai csökkennek, nemkívánatos” – mondta. Az AUD/NZD pár kedden majdnem elérte a paritást; ez várhatóan egy bizonyos ponton bekövetkezik.
 • A GBP túlteljesített a BoE jegyzőkönyvének hatására Másrészt, az angol font volt a legjobban teljesítő G10 deviza, miután a legutóbbi BoE értekezletről készült jegyzőkönyvből kiderült, hogy a Monetáris Politikai Bizottság összes tagja szerint a kamatlábak következő módosítása valószínűleg emelés lesz. A tízéves futamidejű Gilts államkötvény 14 bázisponttal emelkedett. Medve jellegű nézetet vallottam az angol fontról azon nézet miatt, hogy a választások közeledésével a fokozódó politikai bizonytalanság megijeszti a befektetőket, de az emberek látszólag a kedvező gazdasági tényezőkre összpontosítanak. A „megrekedt” parlament esetleg nem olyan rossz, ha semmit sem képesek megvalósítani és ezért magára hagyják a gazdaságot. Mindazonáltal a GBP várhatóan gyengülni fog a választások után, amint a politikai nehézségek testet öltenek.
 • A kínai részvénypiac rallyja valóban ijesztő Egy korábbi közzétételben említést tettem annak valószínűségéről, hogy a kínai részvények rallyja – amelyet új, tapasztalatlan kereskedők szítanak – a 2007-es évhez hasonlóan bajt okoz. Akik további bizonyítékot szeretnének, tekintsék meg ezt a grafikont, amelyet a Wall Street Journal kapott a Macquarie Securities-től. Nem csak több millió új számlát nyitottak (az utóbbi hónapban hetente átlagosan 1,5 milliót), hanem fedezetre vásárolnak. Az emberek gyakran tévesen ítélik meg a kínai részvénypiac nagyságát, mivel a piaci tőkésítési adatok sokkal nagyobbak, mint a magánkézben lévő részvényekről szóló adatok – sok részvényt a kormán birtokol, amelyek soha nem kerülnek értékesítésre. A grafikon szerint a fedezetre épülő kölcsönzés most hihetetlen, 8%-os arányt képvisel magánkézben lévő részvények értékében. Ez OK akkor, ha az árak emelkednek, de ni történik akkor, amikor elkezdenek csökkenni, és ezen vevők pótlólagos fedezet-nyújtási felszólítást kapnak? Ez az, amikor az ausztrál dollár tényleg kezd „szenvedni”. Nem tudom, mikor kerülhet rá sor, de ha a 2007-es év támpont, akkor a következő hat hónapban. Addig az ezen tőzsdéken való kereskedés uralja a világot. A sanghaji és szencseni tőzsde forgalma márciusban a világon a legnagyobb volt a tőzsdék között abban a hónapban, és még a New York-i Tőzsdét is túlszárnyalták. A forgalom hétfőn meghaladta az 1 billió RMB-t, de a tőzsdei szoftver sajnos nem alkalmas ilyen nagy adatok megjelenítésére, ezért nem tudom megfelelően megmutatni az értékeket!
 • Mai események: A mai nap a PMI-indexeké. Ez a szokás szerint a hónap első adata minden hónapban, ezért természetesen megalapozza a hangulatot. Kína előzetes HSBC gyártási PMI-indexe rosszul indított – a várakozások szerint változatlanul valamelyest az 50-es határvonal alatt lett volna, de ehelyett tovább csökkent 49,2-re. A márciusi csalódást keltő ipari termelési adat közzététele után ez komoly lassulást jelez. Bizonyos mértékű spekuláció volt azzal kapcsolatban, hogy a márciust torzította a Kínai Újév, de arról senki sem beszél, hogy ez az áprilist is torzítaná. Japán is csökkenő tartományba került (majdnem egy év alatt először). Ezen két fő exportőr ország gyártási ágazatának gyengesége kedvezőtlen a feltörekvő piacokbeli devizák és az árucikk-devizák számára. Az AUD, a CAD és az NZD és néhány olyan ország devizája, amelyek fizetési mérleg gondokkal küzdenek (pl- Törökország és Dél-Afrika), ma várhatóan alulteljesítenek.
 • Az európai nap során több európai ország és az eurózóna is közzéteszi az előzetes gyártási és szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket áprilisra vonatkozóan. A piac valószínűleg további jelzésekre vár arról, hogy az eurózóna gazdaságai ismét lendületbe jöttek. Ez (legalábbis ideiglenesen) erősítheti az eurót. Ez „meglovagolható” a devizán vagy a DAX indexen keresztül. A nap későbbi részében publikálják az USA-beli Markit gyártási PMI-indexet.
 • Az Egyesült Királyság viszonteladói értékesítése (a volatilis termékek kivételével) márciusban az előrejelzés szerint kissé lassult. Bár a GBP jobban reagál a politikai bizonytalanságra a választások közeledésével, ez negatív hatással járhat az angol fontra nézve.
 • Az USA-ban napvilágot lát a márciusi új lakások értékesítése adat. Miután a szerdán közzétett meglévő lakások értékesítése a vártnál kedvezőbb lett, ha az új lakások értékesítése is javuló lakáspiaci helyzetet tükröz, akkor erősítheti az amerikai dollárt. Napvilágot lát az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya az április 18-án véget ért hétre vonatkozóan.
 • Ma beszédet tart: az EKB Igazgatótanácsának tagja, Peter Praet szólal fel az európai kereskedés során.

 

Az EUR/USD pár elérte az 1,0800-as szintet és csökkent

 • Az EUR/USD pár szerdán emelkedett, de ellenállásszintre talált az 1,0800-as (R1) szinten és visszatért. Továbbra is a tegnapi semleges állásponton maradok, mivel az 1,0660-as (S1) lefelé történő áttörésére szükség lenne a következő alacsonyabb minimum szint megerősítéséhez a 4 órás grafikonon, és talán negatívvá teheti a rövid távú kilátást. Egy ilyen mozgás valószínűleg megcélozná a következő támaszszintet (1,0575 – S2). A rövid távú mutatószámok alátámasztják a valamelyest negatív képet. Az RSI 50-es szintje alá csökkent, miközben az MACD éppen most negatív jelzést kapott. Mindkettő saját csökkenő ellenállásszintje alatt van. Hosszabb távon az EUR/USD pár továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Azonban az 1,0460-as szint alatti egyértelmű zárás szükséges a következő alacsonyabb minimum szint megerősítéséhez és a hosszabb távú csökkenő trend folytatódásának kiváltásához. Másrészt az 1,1045-ös szint feletti zárás kettős csúcs alakzat befejeződését jelezheti, és talán előkészíti a terepet a hosszabb távú bika jellegű hosszabbításokhoz.
 • Támaszszint: 1,0660 (S1), 1,0575 (S2), 1,0500 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,0800 (R1), 1,0860 (R2), 1,0965 (R3)

Az USD/JPY pár a 120,00-s szint körül küzd

 • Az USD/JPY pár továbbra is emelkedett szerdán, de az emelkedés megállt frakcionálisan a 120,15-ös ellenállásszint alatt. A rövid távú irány növekvő marad, ezért a 120,15-ös (R1) szint felfelé való áttörése valószínűleg hosszabbításokat indít el a következő akadály felé (120,80 – R2). A rövid távú mutatószámok gyorsuló bika jellegű momentumot jeleznek, és fokozzák a korábban említett forgatókönyv bekövetkezésének valószínűségét. Az RSI továbbra is a növekvő támaszszint által meghatározott növekvő módban van, miközben az MACD zérus és jelző vonala felett áll és felfelé mutat. A napi grafikonon az árfolyam ismét az 50 napos mozgóátlag alatt és azon háromszög alakzat felső határa felett van, amelyben az árfolyam mozgása november óta zajlik. Emiatt a fő növekvő trend érvényben marad, de mivel továbbra is negatív divergencia van a napi mutatószámok és az árfolyam mozgása között, egyelőre inkább a partvonalon maradok az általános képet illetően.
 • Támaszszint: 119,75 (S1), 119,30 (S2), 118,70 (S3)
 • Ellenállásszint: 120,15 (R1), 120,80 (R2), 121,20 (R3)

 

Az EUR/GBP pár a 0,7160-as szint alá csökkent

 • Az EUR/GBP pár tegnap jelentősen esett, miután a legutóbbi BoE értekezlet jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a politikai döntéshozók fokozott esélyt látnak arra, hogy az infláció erősen visszapattan az idei év későbbi részében. Az árfolyam lefelé áttörte a 0,7160-as (R1) most ellenállásszintté vált kulcsfontosságú támaszszintet, és ez szerintem utat nyit a 0,7100-as (S1) szint teszteléséhez. A 0,7100-as (S1) szint lefelé való áttörése valószínűleg előkészíti a terepet a nagyobb medve jellegű hosszabbítások előtt, és talán teszteli a március 12-i minimum szintet (0,7030 – S2). Az RSI-re pillantva látható, hogy március 31. óta 5-ször pattant vissza 30-as szintjéről anélkül, hogy a túlértékesített tartományban csökkent volna. A mutatószám most ismét teszteli a 30-as korlátot, emiatt számítanék arra, hogy korrekciós visszapattanásra kerül sor a következő csökkenés előtt. A napi grafikonon az április 13-án befejeződött kettős csúcs alakzat befejeződése megerősíti, hogy a március 11. és április 3. közötti helyreállás csupán a december 16. és március 11. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje volt, és az általános csökkenő trend momentuma ismét nő.
 • Támaszszint: 0,7100 (S1), 0,7030 (S2), 0,7000 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,7160 (R1), 0,7220 (R2), 0,7275 (R3)

Az arany lefelé áttörte az 1190-es szintet

 

 • Az arany tegnap csökkent és áttörte az oldalirányú tartomány alsó határát, amelyben a hónap eleje óta zajlott a kereskedés. Emiatt a rövid távú irány szerintem csökkenőre változik, és fokozza annak valószínűségét, hogy tesztelésre kerül sor az 1180-as (S1) szinten a közeljövőben. A rövid távú momentum mutatószámokra pillantva azonban látható, hogy kisebb korrekciós visszapattanásra kerülhet sor, talán ismét az 1190 (R1) szint fölé, mielőtt a medvék ismét akcióba lendülnek. Az RSI visszapattant valamelyest 30-as szintje felett, és most felfelé mutat, miközben az MACD annak jeleit mutatja, hogy megkezdődhet a legalsó szintre kerülés. Kitekintve, az ár továbbra is a január 22. és a március 17. közötti csökkenés 50%-os visszatérési szintje alatt van. Emiatt továbbra is úgy vélem, hogy a március 17. és április 6. közötti helyreállás csupán korrekciós mozgás volt, és az arany csökkenni fog a közeljövőben.
 • Támaszszint: 1180 (S1), 1165 (S2), 1150 (S3)
 • Ellenállásszint: 1190 (R1), 1210 (R2), 1220 (R3)

A WTI ellenállásszintre talált az 57,20-as szinten és csökkent

 • A WTI ellenállásszintre talált az 57,20-as (R2) szinten, majd tegnap valamelyest csökkent. Úgy tűnik, hogy a WTI rövid távú csökkenő tartományban van, emiatt negatív a napközbeni kép. Az 55,75-ös (S1) szint lefelé való áttörése további csökkenéseket válthat ki, talán ismét teszteli az 55,00-s (S2) pszichológiai korlátot. Mindazonáltal a napi grafikonon továbbra is pozitív középtávú kilátás látható. Az 55,00-s (S2) szint felfelé való áttörése a kettős aljú alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat a közeljövőben. Az április 16-i csúcs által meghatározott 58,80-as ellenállásszint lehetséges felfelé való áttörése is utat nyithat a kerek, 60,00-s szint felé.
 • Támaszszint: 55,75 (S1), 55,00 (S2), 54,55 (S3)
 • Ellenállásszint: 56,55 (R1), 57,20 (R2), 58,05 (R3)

Scroll To Top