Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.16

A BoC változtatásának hiánya nem jelenti az USD erősödési ciklusának végét Az EKB elnöke, Draghi tegnap annyira enyhítés-párti volt, amennyire csak lehetett. Elhessegette azon aggályokat, miszerint a Bank mennyiségi könnyítési programját fokozatosan csökkentik, vagy hogy az a vártnál korábban fog véget érni. Nem, az EKB-nak nem okozott gondot az, hogy értékpapírokat találjon a vásárláshoz, és nem fontolgatta a vásárlás csökkentését.

 

  • A BoC változtatásának hiánya nem jelenti az USD erősödési ciklusának végét Az EKB elnöke, Draghi tegnap annyira enyhítés-párti volt, amennyire csak lehetett. Elhessegette azon aggályokat, miszerint a Bank mennyiségi könnyítési programját fokozatosan csökkentik, vagy hogy az a vártnál korábban fog véget érni. Nem, az EKB-nak nem okozott gondot az, hogy értékpapírokat találjon a vásárláshoz, és nem fontolgatta a vásárlás csökkentését. Továbbra is azonos ütemben haladnak legalább a 2016. szeptemberi befejezési dátumig, valamint szükség esetén hosszabb ideig folytatódik. Az egyedüli dolog, amit megtehetett volna, de nem tett meg, a betéti kamatláb csökkentése (jelenleg -0,2%), ezért az EKB vásárolhat olyan értékpapírokat, amelyek hozama alacsonyabb negatív szinteken van. Az euróval kapcsolatban nem tett említést, de azon megjegyzései, hogy a reál kamatlábak esetleg csökkennek amiatt, hogy az EKB tolerálja az infláció emelkedését, nem hagyott kétséget afelől, hogy nem aggódik a deviza szintje miatt. Az EUR/USD pár várhatóan elérheti a paritást és az alá kerülhet minden hivatalos ellenállásszint nélkül.
  • A BoC nagyon magabiztos = követi Szingapúrt a megszorítás elkerülésében Ezzel ellentétben a Kanadai Nemzeti Bank viszonylag magabiztos volt a kilátást illetően. „Az olajárak okozta sokk hatásai alatt az kedvezőbb nem-energiaipari termékexport, a növekvő befektetés és a javuló munkaerő-piac természetes folyamata halad előre… a növekedés várt helyreállása azt jelenti, hogy a termelési hézag az év későbbi részében ismét visszakerül az eredeti szintre”. Eszerint sokkal kevesebb szükség van arra (ha egyáltalán van), hogy idén tovább enyhítsenek. A CAD emiatt jelentősen erősödött, és az olajárak további emelkedésével valószínűleg egy ideig továbbra is is erősödik.
  • Ez az USD erősödési ciklusának végét jelenti? Nem! Ezért Kanada csatlakozik a Szingapúrhoz, amely kedden változatlanul hagyta a monetáris politikát, követve Ausztráliát és Indiát (mindkettő április 7-én). Ez a vége a globális kamatlábcsökkentő „őrületnek”, amely során 47 ország (beleszámítva az euróövezet 19 országát) csökkentette eddig idén a kamatlábakat? Legalábbis lassulást jelenthet a kamatláb-csökkentési trendben, mivel az olajárak most kb. 25%-kal térnek el az egy hónappal ezelőtti szintjeikhez képest. Mindazonáltal nem jelenti azt, hogy a dollár gyengülni fog. A monetáris politikai eltérés továbbra is fennáll, de nem annyira élesen, mint korábban. Például az éjszaka folyamán a richmondi Fed elnöke, Lacker (az FOMC egyik szavazó tagja) elmondta, hogy „nagy a valószínűsége” annak, hogy a kamatlábaknak „most magasabb szinten kellene lenniük”. (Lacker közismert megszorítás-párti, aki április 10-én kijelentette, hogy a mielőbbi, júniusi kamatlábemelést részesíti előnyben.) Az utóbbi két fő USD erősödési ciklusban a dollár nem ért csúcsra addig, amíg az USA-beli kamatlábak nem értek a csúcsra, és eddig még nem kezdődött meg az USA-beli kamatlábak emelése, miközben a 10 éves hozamok messze elmaradnak attól, ahol akárcsak egy éve voltak. Szerintem a dollár továbbra is az erősödési ciklus korai fázisaiban van. Szerintem jócskán van még lehetőség a további erősödésre.
  • Az olajárak emelkedtek a készletek vártnál kisebb mértékű emelkedése miatt Bár két központi bank tartott értekezletet, az olajpiac ragadta magával a piac figyelmét, mivel az USA-beli készletek a vártnál sokkal kisebb mértékben (1,3 millió hordóval) emelkedtek a legutóbbi héten. Az adat előtt a heti átlag 6,9 millió hordó volt eddig idén. Ezenkívül az USA termelése valamelyest csökkent (-20 ezer hordó). Az adatok révén jobban reménykednek abban, hogy USA-beli olajtöbblet véget ér, mivel a használatban lévő olajkutak száma hat hónap alatt 53%-kal csökkent és a piac egyensúlyba kerül. Személy szerint kétlem, és továbbra is a júniusi termelés emelkedésére számítok, de úgy tűnik, hogy a piac technikailag irányt vált (lásd az alábbi technikai elemzést), és ezért további ideiglenes erősödésre számítok az olajjal kapcsolatos devizákat illetően – NOK és különösen a CAD – a következő napokban.
  • Az ausztrál munkanélküliség vártnál jobban csökkent Ausztrália munkanélküliségi rátája márciusban váratlanul 6,3%-ról 6,1%-ra csökkent, annak ellenére, hogy a részvételi arány emelkedett, miközben a részmunkaidős és a teljes munkaidős foglalkoztatás növekedése felülmúlta a várakozásokat. A hírek valamelyest csökkentik az RBA-ra a kamatlábcsökkentés miatt háruló nyomást, és az AUD jelentősen erősödött, és a NOK után a 2. legjobban teljesítő G10 deviza lett az utóbbi 24 órában. Az AUD-t valószínűleg az a tény is fellendítette, hogy a sanghaji részvények 1,8%-kal emelkedtek, felülmúlva a tegnapi 1,2%-os csökkenést, amely a kedvezőtlen 1. negyedéves GDP és a vártnál kedvezőtlenebb márciusi ipari termelés miatt következett be. Az AUD közelmúltbeli csökkenő trendje ideiglenesen fordulatot vehet, de nem hiszem, hogy Kína helyzete valóban olyan gyorsan fordulatot vesz, és ezért továbbra is medve jellegű nézetet vallok az ausztrál dollárral kapcsolatban középtávon.
  • Mai események: A nap hátralévő részében csak USA tesz közzé adatokat. A márciusi új lakásépítések száma az előrejelzés szerint visszatér az 1 millió fölé, jelezve, hogy a februári csökkenés valószínűleg a zord télnek tudható be. Az építési engedélyek száma (amely a két mutatószám közül jobban jelez előre) azonban az előrejelzés szerint kissé csökkent. Mindazonáltal az általános trend konzisztens a javuló lakáspiaccal, amint azt a tegnap közzétett, vártnál magasabb National Association of Homebuilders (NAHB) index és jelzálogkölcsön-igénylések utóbbi néhány hétben történt emelkedése jelezte. Ez valamelyest továbbra is támogatja az amerikai dollárt. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya (az április 11-én befejeződött hétre vonatkozóan) többé-kevésbé a múlt hetivel azonos (viszonylag alacsony, 280 ezer). Ezáltal a 4 hetes mozgóátlag 282 ezerről 279 ezerre csökkenne. Ez a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány felmérés esetében alapul vett hét, ezért valószínűleg támogatja azt a nézetet, miszerint a kedvezőtlen márciusi nem mezőgazdasági munkaerő-állomány az időjárás által okozott anomália volt, és az áprilisi foglalkoztatási adatok valószínűleg kedvezőbbek lesznek, ami segít meggyőzni az FOMC-ben kételkedőket (és a piacot). A márciusi philadelphiai Fed üzleti tevékenységindex előrejelzés szerint kissé emelkedett.
  • A csütörtöki napirend szerint egy EKB és négy Fed hivatalnok tart beszédet. Az európai nap során az EKB elnökhelyettese, Vitor Constancio szólal fel; az USA-beli kereskedési időszakban a Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer, az atlantai Fed elnöke, Dennis Lockhart, a bostoni Fed elnöke, Rosengren és a clevelandi Fed elnöke, Loretta Mester szólal fel.

 

Az EUR/USD pár jelentősen emelkedett Draghi megjegyzései után

Az EUR/USD pár tegnap emelkedett, mivel az EKB elnöke, Mario Draghi elmondta, hogy a könnyítési intézkedés hozzájárul az euró övezet gazdasági kilátásainak további javulásához. Az árfolyam magasabb minimum szintet ért el az 1,0575-ös (S1) szint körül, és rallyzott, majd magasabb maximum szintet ért el az 1,0735-ös (R1) szint körül. Az árfolyam ezen alakulását figyelembe véve nézetem a rövid távú képet illetően mérsékelten növekvőre változik. Ezt a rövid távú mutatószámok is alátámasztották. Az RSI 50-es szintje fölé emelkedett, miközben az MACD – amely már jelző vonala felett van – közeledik zérus vonalához és hamarosan pozitív jelzést kaphat. Mivel azonban a lehetséges növekvő tartomány felső határa közel van, számítanék arra, hogy visszatérésre kerülhet sor. Hosszabb távon az EUR/USD pár továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Ezért a lehetséges rövid távú emelkedéseket a hosszabb távú csökkenő trend korrekciós mozgásának tartanám. Az 1,0460-as (S3) szint alatti egyértelmű zárás megerősíti a következő alacsonyabb minimum szintet, és kiváltja a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását.

• Támaszszint: 1,0575 (S1), 1,0500 (S2), 1,0460 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0735 (R1), 1,0800 (R2), 1,0890 (R3).

Az USD/JPY pár támaszszintre talált a 118,80-as szinten

Az USD/JPY pár tegnap csökkent, de a csökkenés megállt a 118,80-as (S1) szinten, valamelyest azon növekvő tartomány alsó határa alatt, amelyben az árfolyam mozgása március 26. óta zajlik. Az árfolyam ezután visszapattant a tartományon belül. Szerintem a rövid távú irány növekvő, és a bikák várhatóan tesztelik a 119,65-ös (R1) ellenállásszinti tartományt. Ezen szint felfelé való áttörése megcélozhatja a következő, 120,00-s (R2) pszichológiai korlátot. A napi grafikonon az árfolyam az 50 napos mozgóátlag alatt, jóval a 200 napos felett és azon háromszög alakzat felső határa felett van, amelyben az árfolyam mozgása november óta zajlik. Emiatt az általános növekvő trend érvényben marad, de mivel továbbra is negatív divergencia van a napi mutatószámok és az árfolyam mozgása között, egyelőre inkább a partvonalon maradok az általános képet illetően.

• Támaszszint: 118,80 (S1), 118,35 (S2), 118,00 (S3).

• Ellenállásszint: 119,65 (R1), 120,00 (R2), 120,80 (R3).

Az AUD/USD pár rallyzott Ausztrália vártnál kedvezőbb foglalkoztatási adatai hatására

Az AUD/USD pár jelentősen emelkedett a csütörtöki ázsiai délelőtt során, miután Ausztrália munkanélküliségi rátája váratlanul az előző hónapban 6,3%-ról 6,1%-ra csökkent márciusban. A 0,7725-ös (S1) szint felfelé való áttörése szerintem a kettős alj alakzat befejeződését jelezte, és megerősítette, hogy pozitív divergencia van a rövid távú mutatószámok és az árfolyam mozgása között. Szerintem emiatt a rövid távú irány növekvőre változik, és fokozza annak valószínűségét, hogy hamarosan bármikor teszteli a 0,7800-as (R1) szintet. Ezen szint felfelé való áttörése megcélozhatja a következő ellenállásszintet (0,7835 – R2). Bár szerintem valószínűleg további növekvő hosszabbításokra kerülhet sor rövidtávon, fenntartom semleges nézetemet az általános kilátást illetően. Először is az árfolyam a 0,7550-es és a 0,7900-as szintek között ingadozik január vége óta; másodszor pedig továbbra is pozitív divergencia van a napi momentum mutatószámok és az árfolyam mozgása között.

• Támaszszint: 0,7725 (S1), 0,7680 (S2), 0,7650 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7800 (R1), 0,7835 (R2), 0,7880 (R3).

Az arany felfelé áttörte a csökkenő tartomány felső határát

Az arany szerdán emelkedett, és felfelé áttörte a rövid távú csökkenő tartomány felső határát és az 1200-as (S1) korlátot. Bár a momentum mutatószámok pozitívvá váltak, az aranynak át kellene törnie az 1210-es (R1) akadályt ahhoz, hogy megerősítse a következő magasabb maximum szintet, és talán valamelyest pozitívvá teszi a rövid távú kilátást. Egyelőre inkább a partvonalra helyezkedem. A napi grafikonon az ár továbbra is a január 22. és a március 17. közötti csökkenés 50%-os visszatérési szintje alatt van. Emiatt továbbra is úgy vélem, hogy a március 17. és április 6. közötti helyreállás csupán korrekciós mozgás volt. Mielőtt azonban biztos lennék a csökkenést illetően, inkább várnék, amíg egyértelmű zárás nem történik az 1180-as (S2) szint alatt.

• Támaszszint: 1200 (S1), 1180 (S2), 1165 (S3).

• Ellenállásszint: 1210 (R1), 1220 (R2), 1235 (R3).

A WTI felfelé áttörte az 55,00-s szintet

A WTI szerdán emelkedett, miután az Egyesült Államok Energiainformációs Szolgálata (EIA) szerint az USA-beli nyersolaj-készletek a vártnál kevésbé emelkedtek az április 10-én végződött héten. A WTI jelentősen emelkedett és felfelé áttörte az 55,00-s (S1) most támaszszintté vált kulcsfontosságú ellenállásszinti korlátot, de az emelkedés megállt az 56,65-ös (R1) szinten. Ezen szint felfelé való áttörése meghosszabbíthatja a bika jellegű hullámot az 57,60-as (R2) szint felé, amely ellenállásszintet a december 23-i csúcs határoz meg. A napi mutatószámok gyorsuló bika jellegű momentumra utalnak és alátámasztják ezt az elképzelést. A 14 napos RSI továbbra is emelkedik és a 70-es szint felé közeledik, miközben a napi MACD indító és zérus vonala felett van, és szintén felfelé mutat. Szerintem az 55,00-s (S1) szint felfelé való áttörése a kettős aljú alakzat befejeződését jelezte a napi grafikonon, és nagyobb bika jellegű következményekkel járhat.

• Támaszszint: 55,00 (S1), 54,00 (S2), 53,00 (S3).

• Ellenállásszint: 56,65 (R1), 57,60 (R2), 58,55 (R3).

 

Scroll To Top