Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.14

Görögország játszmája véget érhet; az Egyesült Királyság fogyasztói árindexe, az USA viszonteladói értékesítése és a kínai adatok előtt A dollár a keddi európai reggelt általánosságban alacsonyabb szinten nyitotta, de a mozgást semmilyen hír nem indokolta.

Görögország játszmája véget érhet; az Egyesült Királyság fogyasztói árindexe, az USA viszonteladói értékesítése és a kínai adatok előtt A dollár a keddi európai reggelt általánosságban alacsonyabb szinten nyitotta, de a mozgást semmilyen hír nem indokolta. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások mérsékelten csökkentek (egy hét alatt az első csökkenés), bár a San Franciscó-i Fed elnöke, Williams szerint kisebb annak a kockázata, hogy az USA-beli gazdaság esetleg recesszióba süllyed, miután a Fed megkezdi a kamatlábak emelését. A G10 devizák közül a dollár csak az euróval szemben erősödött, miközben a JPY erősödött a leginkább (lásd alább).

A Financial Times szerint Görögország készül csődöt jelenteni A Financial Times mai számában az áll, hogy Görögország készül csődöt jelenteni, hacsaknem április végéig megállapodást köt a nemzetközi hitelezőkkel. Beszámolt arról, hogy a kormány elhatározása szerint 2,5 milliárd € fizetést visszatartanak az IMF miatt májusban és júniusban, ha nem lesz megállapodás. A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a figyelmeztetés csupán tárgyalási taktika lehet, de mindenesetre tükrözi a valóságot, hogy az ország pénze gyorsan fogy. „Az út végéhez érkeztünk… Ha az európaiak nem folyósítanak segélyt, nincs más alternatíva [mint csődöt jelenteni]” – idézte a lap az egyik kormányhivatalnok szavait. Egy másik görög hivatalnok azonban tagadta a történetet. Ha csődöt jelentenének, akkor az majdnem biztosan az EKB által a görög pénzügyi rendszernek folyósítandó sürgősségi likviditási segélyének felfüggesztéséhez, görög bankok bezárásához, tőkekontrollhoz és szélesebb körű gazdasági instabilitáshoz vezetne. A német Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) lap szerint a helyettes pénzügyminiszterekből álló Euro Working Group a múlt hét csütörtökön hatnapos határidőt adtak Athénnak (látszólag április 20. hétfőig) arra, hogy felülvizsgált gazdasági reformtervet nyújtsanak be azelőtt, mielőtt az euróövezet pénzügyminiszterei április 24-én üléseznek annak eldöntésére, hogy Görögország életben tartása érdekében folyósítsanak-e sürgősségi segélyt. Ezért úgy tűnik, hogy jelenleg válság közeledik. Ha az ország képtelen elfogadható tervet készíteni jövő hét hétfőig, akkor úgy tűnik, hogy véget ért a játszma. Természetesen az „elfogadható” szó tágan értelmezhető. Szerintem a legvalószínűbb forgatókönyv az lesz, hogy a görögök előhozakodnak valamivel, amit az EU kissé jobban kedvel és az EU megfelelőnek fogja tartani azt a válság megelőzése érdekében. Az emberi cselekedetekben azonban soha semmi sem biztos.

A JPY jelentősen erősödött Abe tanácsadójának megjegyzései hatására Koichi Hamada, Abe japán miniszterelnök tanácsadója tegnap elmondta, hogy „a jen eladása lassan-lassan határához közeledik”. Elmondása szerint a vásárlóerő-paritás (PPP) alapján a 105 megfelelőbb szint lenne az USD/JPY pár számára. Ez nagyrészt megegyezik azzal, amit az OECD Japán esetében kiszámolt. Mindazonáltal a vásárlóerő-paritás soha sem volt fő akadály a JPY számára. Az USD/JPY pár évek óta túlértékelt a vásárlóerő-paritáson számítva, ezért miért ne lehetne alulértékelt is néhány évig? Úgy tűnik, hogy bizonyos mértékű politikai ellenállás van Japánban a jen további gyengítését illetően. Azon tény miatt azonban, hogy a Japán Nemzeti Banknak a 2%-os inflációs célkitűzés elérésére tett kísérlete teljesen sikertelen, valamint a japán export versenyképessége megőrzésének szükségessége miatt úgy vélem, hogy valószínűleg nem állnak ellen a deviza felértékelődésének, de a további gyengítést is ösztönzik. Fenntartom medve jellegű nézetemet a jennel kapcsolatban.

Mai események: Az európai nap során Svédország PES munkanélküliségi rátája márciusban 4,2%-ról 4,0%-ra csökkent (a várakozások szerint 4,1%-ra számítottak). Svédország márciusi fogyasztói árindexe az előrejelzés szerint éves szinten az előző, éves szinten +0,1%-ról +0,3%-ra gyorsult. A Riksbank március 18-án további lépéseket tett a fogyasztói árak alacsony szintű növekedésének fellendítésére. A Bank -0,25%-ra csökkentette a kamatlábakat és bővítette az államkötvények vásárlási tervét a tervezett politikai döntéseken kívül. Mivel az infláció a megfelelő irányba halad, a bank várhatóan nem változtat a következő politikai értekezletén (április 29.), és kíváncsian várja, hogy a korábban említett könnyítés pozitív hatásai folytatódnak-e. Bár a Bank nem szereti az erős koronát, a fogyasztói árindex valószínűleg legalább ideiglenesen támogatja a devizát. Figyelembe véve a Bank svéd koronához való hozzáállását és azt, hogy az USD a legvonzóbb deviza annak fő devizapárjai között, az USD/SEK pár holnapi, a fogyasztói árindex közzétételét követő csökkenése várhatóan megújult vételi lehetőségeket biztosít.

Az EKB közzéteszi a banki hitelezési felmérését 2015 1. negyedévére vonatkozóan. Ez az első felmérés a Bank mennyiségi könnyítési programjának bevezetése óta, ezért jelezheti, hogy az EKB erőfeszítései révén a bankok hitelezési hajlandósága fellendült-e. A januári hitelezés éves szinten csupán 0,1%-kal csökkent, és úgy tűnik, hogy pozitív tartományba kerül át. 2012 májusa óta éves szinten minden hónapban csökkent.

Az Egyesült Királyságban napvilágot lát a márciusi fogyasztói árindex. Az előrejelzés szerint mindkét inflációs ráta (a teljes és a mag is) változatlan maradt: az előbbi éves szinten 0,0%, az utóbbi +1,2%. Figyelembe véve a Bank of England inflációs jelentésében szereplő figyelmeztetést, miszerint a fogyasztói árindex nagy valószínűséggel negatív lesz, a deflációba süllyedés nem okoz nagy meglepetést. Emiatt a kamatlábemeléssel kapcsolatos várakozások még inkább kitolódhatnak, és eladói nyomást gyakorolnak az angol fontra. A grafikonon látható, hogy az áruházak árai jelentősen csökkennek (az általános inflációs rátát meghaladó ütemben), ami azt jelenti, hogy az árakra lefelé ható nyomás továbbra is fennáll. A GBP/USD pár várhatóan továbbra is csökken és rövid távon teszteli az 1,4500-as pszichológiai tartományt. Közzéteszik az Egyesült Királyság márciusi termelői árindexét.

Az USA-ban a márciusi viszonteladói értékesítés napvilágot lát. A teljes viszonteladói értékesítés az előrejelzés szerint márciusban havi szinten +1,0%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent a februári -0,6%-os adathoz képest. A volatilis cikkek (autók és üzemanyag) kivételével számított mag adatban is várhatóan fordulat állt be (havi szinten -0,2%-ról +0,6%-ra). A pozitív adat támogatná azt az elméletet, hogy az előző két hónap kedvezőtlen adata főképpen a zord időjárásnak tudható be, továbbá erősítené a dollárt. Az USA-beli termelői árindexet is közzéteszik azonos hónapra vonatkozóan.

Ma a Riksbank kormányzója, Stefan Ingves és a Norges Bank kormányzója, Oeystein Olsen tart beszédet.

Holnap reggel az európai kereskedés kezdete előtt sok márciusi kínai adatot tesznek közzé: viszonteladói értékesítés, ipari termelés, tartós befektetés és a legfontosabb 1. negyedéves GDP. Ez fontos, mivel a januári és a februári adatot torzította a Kínai Újév, ezért március az első hónap, amikor tisztán látható a teljes kép. A viszonteladói értékesítés, az ipari termelés, és a tartós befektetések várhatóan a tavalyi év első három hónapjáéval azonos ütemben emelkedtek, ami sem gyorsulásra, sem lassulásra nem utal. A GDP várhatóan éves szinten 7,3%-ról 7,0%-ra lassult. Ez a kormány célkitűzése, ezért ez nem feltétlenül „kongatja meg a vészharangot”. Azonban bizonyos kételyek merülhetnek fel amiatt, hogy a jövőben fenn tudják-e tartani ezt a növekedési rátát. A Bloomberg a becsült GDP adatot a gyakran közzétett adatok alapján számítja ki, és becslésük 6,3%-ra csökkent. Ezért az adatban valószínűleg csökkenés áll be, az AUD és az NZD pedig gyengülni fog.

A Piac

Az EUR/USD pár támaszszintre talált valamelyest az 1,0500-as szint felett

Az EUR/USD pár hétfőn továbbra is csökkent, de támaszszintre talált valamelyest az 1,0500-as (S1) szint felett, majd valamelyest visszapattant. A momentum mutatószámainkra tekintve számítanék arra, hogy a visszapattanás egy ideig folytatódik a következő csökkenés előtt. Az RSI kilépett a túladott tartományból, miközben az MACD a legalsó szintre ért és felfelé áttért indító vonalán. Ma az USA-ban a márciusi viszonteladói értékesítésben az előrejelzés szerint fordulatról számolnak be. Ez kiválthatja a következő csökkenést és talán az 1,0500-as (S1) pszichológiai tartomány tesztelését. Figyelembe véve, hogy az 1,0715-ös (R3) szint lefelé történő áttörése egy kettős csúcsú alakzat befejeződését jelezte, a rövid távú irány szerintem inkább negatív marad. Hosszabb távon az EUR/USD pár továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Az 1,0460-as (S2) szint alatti egyértelmű zárás megerősíti a következő alacsonyabb minimum szintet, és kiváltja a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását.

• Támaszszint: 1,0500 (S1), 1,0460 (S2), 1,0360 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0600 (R1), 1,0650 (R2), 1,0715 (R3).

Az EUR/GBP pár kettős csúcs alakzatot formált

Az EUR/GBP pár tegnap csökkent, és lefelé áttörte a 0,7220-as (R1) most ellenállásszintté vált támaszszintet, majd kettős csúcs alakzatot formált. A rövid távú irány ezért csökkenő marad, és az árfolyam várhatóan teszteli a 0,7160-as (S1) támaszszintet. Ezen akadály lefelé történő áttörése valószínűleg előkészíti az utat a következő támaszszinthez (0,7100 – S2). Mindazonáltal ma közzéteszik az Egyesült Királyság márciusi fogyasztói árindexét, és lehetséges, hogy a teljes ráta negatívvá vált. Figyelembe véve ezt, számítanék a lehetséges korrekciós visszapattanásra a 0,7220-as (R1) szint felett, mielőtt a medvék ismét átveszik az irányítást. A napi grafikonon a korábban említett kettős csúcs alakzat befejeződése megerősíti, hogy a március 11. és április 3. közötti helyreállás csupán a december 16. és március 11. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje volt, és az általános csökkenő trend momentuma ismét nő.

• Támaszszint: 0,7160 (S1), 0,7100 (S2), 0,7030 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7220 (R1), 0,7275 (R2), 0,7315 (R3).

Úgy tűnik, hogy a GBP/JPY pár készen áll a 175,50-es szint lefelé való áttörésére

A GBP/JPY pár csökkent, miután ellenállásszintre talált a 176,50-es (R1) szinten. A keddi korai európai reggel során az árfolyam a 175,50-es (S1) támaszszint felé tart, ahol az egyértelmű áttörés megcélozhatja a következő támaszszinti tartományt (174,00 – S2). Az Egyesült Királyság negatív fogyasztói árindexe egy ilyen mozgás katalizátora lehet. A momentum mutatószámok erősen csökkenő momentumot jeleznek, és fokozzák a további csökkenés valószínűségét. A 14 napos RSI ellenállásszintre talált valamelyest az 50-es szint alatt és csökkent, miközben a napi MACD – amely már negatív – ismét jelző vonala alá csökkent. Kitekintve az árfolyam jóval a 200 napos mozgóátlag alá került. Ezenkívül a 175,50-es (S1) szint alatti napi zárás 5 hónapos hibás kilengés csúcsot formálhat, és talán negatívvá teszi az általános kilátást.

• Támaszszint: 175,50 (S1), 174,00 (S2), 173,00 (S3).

• Ellenállásszint: 176,50 (R1), 177,55 (R2), 178,40 (R3).

Az arany a 200 periódusú exponenciális mozgóátlag közelében van

Az arany hétfőn csökkent, de a csökkenés megállt az 50 és a 200 periódusú mozgóátlag közelében. A nemesfém továbbra is a lehetséges rövid távú csökkenő tartományon belül van, ezért a rövid távú képet mérsékelten negatívnak tartanám. Továbbra is újabb tesztelésre számítok az 1192-es (S1) szinten, ahol az egyértelmű áttörés utat nyithat a következő, 1180-as (S2) támaszszint felé. A napi grafikonra váltva látható, hogy az arany április 6-án hullócsillag gyertya alakzatot formált, miután elérte a január 22. és március 17. közötti csökkenés 50%-os visszatérési szintjét. Emiatt úgy vélem, hogy a március 17. és április 6. közötti helyreállás csupán korrekciós mozgás volt, és az irány ismét csökkenőre változott.

• Támaszszint: 1192 (S1), 1180 (S2), 1165 (S3).

• Ellenállásszint: 1210 (R1), 1220 (R2), 1235 (R3).

A WTI ellenállásszintre talált az 53,00-s szinten

A WTI hétfőn jelentősen emelkedett, és ellenállásszintre talált az 53,00-s (R1), visszatért és visszapattant az 51,80-as (S1) tartomány közelében. Figyelembe véve, hogy a WTI pénteken felfelé áttörte egy csökkenő ék alakzat felső határát, az ár várhatóan emelkedik, legalábbis rövid távon. Az 53,00-s (R1) akadály egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg megcélozza az 54,00-s (R2) tartományt, amelyet az április 7-ei maximum szint határoz meg. A napi mutatószámok bika jellegű momentumra utalnak és alátámasztják ezt az elképzelést. A 14 napos RSI az 50-es szint felett van és felfelé mutat, miközben a napi MACD indító és zérus vonala felett van és szintén felfelé mutat. Bár a WTI várhatóan rövid távon emelkedni fog, az általános képet tekintve semleges álláspontra helyezkedem. Ennek oka, hogy az ár a 44,00-s és az 55,00-s szint között ingadozik az év eleje óta, és nincs egyértelmű trend struktúra.

• Támaszszint: 51,80 (S1), 51,00 (S2), 50,30 (S3).

• Ellenállásszint: 53,00 (R1), 54,00 (R2), 55,00 (R3).

Scroll To Top