Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.09

Az FOMC jegyzőkönyvből kiderült, hogy a Bizottság meg van osztva a júniusi kamatlábemelést illetően A közelmúltbeli FOMC értekezletről készült jegyzőkönyv mérsékelten megszorítás-párti hangvételű. A fő hír, amely mindenki figyelmét magára vonta, az volt, hogy „több” FOMC tag szerint júniusban kellene megkezdeni a kamatlábemelést.

Az FOMC jegyzőkönyvből kiderült, hogy a Bizottság meg van osztva a júniusi kamatlábemelést illetően A közelmúltbeli FOMC értekezletről készült jegyzőkönyv mérsékelten megszorítás-párti hangvételű. A fő hír, amely mindenki figyelmét magára vonta, az volt, hogy „több” FOMC tag szerint júniusban kellene megkezdeni a kamatlábemelést. A befektetők később azzal érveltek, hogy a „több” alatt valószínűleg a szokásos megszorítás-párti regionális elnökök értendők, akik egy ideje szorgalmazzák a Fed megszorításának mihamarabbi megkezdését. Ezen személyek nem feltétlenül jelzik a Bizottság véleményét. Például a richmondi Fed elnöke, Lacker, a St. Louis-i Fed elnöke, Bullard és a clevelandi Fed elnöke, Mester a közelmúltban a júniusi kamatlábemelés mellett tették le voksukat, de ők a Bizottság egyik szélsőséges véleményét képviselik egy ideje és bizonyára most is, összehasonlítva Yellen elnök által két héttel ezelőtt elmondottakkal és az FOMC elnökhelyettese, Dudley által a héten tartott két beszéddel. Például a kormányzó, Powell tegnap elmondta, hogy a túl korai emelés kockázata nagyobb, mint a túl hosszú várakozásé, és miközben az év későbbi részére datálja az első kamatlábemelést, az emelés üteme ezután valószínűleg „fokozatos” lesz (ezt Yellen és Dudley is hangsúlyozta).

A két nézet nem feltétlenül ellentmondó Lehet, hogy a Fed júniusban emeli a kamatlábakat, de azután egy időre stabilan tartja azokat a későbbi emelés előtt, ahelyett, hogy minden értekezleten 25 bázisponttal emelné azokat. Ez mindkét tábort kielégítené. Várakozásaim szerint a júniusi kamatlábemeléshez a márciusi nem mezőgazdasági munkaerő-állományt jelentősen felfelé kellene korrigálniuk, a munkahelyteremtésnek pedig továbbra is jelentősnek kell lennie. Számomra a szeptember valószínűbbnek tűnik.

A jegyzőkönyvből az is kiderült, hogy a Bizottság tagjainak több mint fele csökkentette becslését azzal kapcsolatban, milyen alacsony szintre csökkenhet a munkanélküliség, mielőtt béremelkedést eredményez, ami szerint csökkent az azzal kapcsolatos becslésük, hogy a Fed-nek mit jelent a „maximális foglalkoztatás”. Ennek fontos következményei vannak a megszorítás ütemére nézve. Ennek eredményeképpen a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások mérsékelten, 1 bázisponttal emelkedtek. Ez még mindig elég volt ahhoz, hogy támogassa a dollárt, és az amerikai dollár a legtöbb G10 devizapárjához képest erősödött. Az amerikai dollár várhatóan tovább erősödik, mivel a monetáris politikák eltérése továbbra is a devizapiac fő témája. A feltörekvő piacok azonban sokkal rugalmasabbak voltak, és az általunk követett feltörekvő piacokbeli devizák erősödtek, mivel a piaci résztvevők mostani várakozásai szerint a magasabb USA-beli kamatlábak miatt a feltörekvő piacokbeli devizákra ható „sokk” a vártnál kisebb mértékű lehet.

Az AUD, az NZD és a GBP erősödött az amerikai dollárhoz képest. A GBP-t fellendítette az, hogy a Shell tervezi a BG Group felvásárlását. A piac esetleg hozzászokik a politikai sztorihoz; az egyik YouGov közvélemény-kutatás szerint a Munkáspárt vezetett 1 bázisponttal (35%), a Konzervatívok 34%-ot értek el, a többi, kisebb részesedést elért párt nem gyakorolt hatást. Várhatóan továbbra is bizonytalanság uralkodik a választások körül, ami lefelé ható nyomást gyakorol az angol fontra, amint a május 7-i választások közelednek.

Az olaj ára jelentősen csökkent, miután az USA-beli készletek a vártnál jobban emelkednek A hétfői történetben az állt, hogy az oklahomai Cushingban lévő készletek az utóbbi hét során csökkenhettek. Kedden, az API adatok közzététele után úgy tűnt, hogy emelkedtek. Szerdán az USA-beli Energy Information Agency (EIA, Energiainformációs Ügynökség) publikálta adatait, amelyek hatalmas, 10,9 millió hordós készletemelkedést mutattak, ami 2001 óta a legnagyobb. A Cushingban lévő készletek csupán 1,2 millió hordóval növekedtek, ami jócskán az idei heti 2,1 millió hordós átlag alatt van, de most mi lesz? A helyzet továbbra is úgy áll, hogy az idei év közepére megtöltik a város egész tárolóját. Ez valószínűleg nyomást gyakorol az árudevizákra, ma különösen a kanadai dollárra.

Furcsán végződött a görög államkötvények aukciója Görögországnak tegnap sikerült értékesítenie az összes felkínált államkötvényt. Az eredmények eléggé furcsák voltak más országok kötvényaukcióihoz képest; az ajánlati-elfogadási arány (1,3) pontosan megegyezett az előző aukcióéval, ami arra utal, hogy a befektetők pontosan annyi kötvényre licitálnak, mint múltkor. Egybeesés? Az államkötvények hozama 2,97%, a meglévő hat hónapos lejáratú államkötvényeké pedig 3,81%. Ki vásárolna új államkötvényeket majdnem 100 bázisponton a meglévőkön keresztül? Ilyen hiány van a befektetési lehetőségeket illetően Görögországban? A kormány látszólag nem fogadja el a 3,0% feletti ajánlatokat; csak arra következtethetek, hogy „közösen biztosított rombolásról” van szó, ami arra ösztönzi a vevőket, hogy gondoskodjanak az aukció teljes mértékű biztosításáról, nehogy pánikot keltsenek a piacon és a befektetési eszközeik ára zuhanjon. Eközben a görög miniszterelnök, Tsziprasz moszkvai látogatása során ígéretet kapott a szorosabb együttműködésre a két ország között, de pénzt nem kaptak. A visszaszámlálás a fizetésképtelenségig folytatódik.

Mai események: A német ipari termelés havi szinten a várakozásokat felülmúlóan emelkedett, miközben a folyó fizetési mérleg februárban a vártnál kissé alacsonyabb volt. Mindazonáltal az export a várakozásokat felülmúlóan emelkedett, ellentétben a tegnap közzétett, csalódást keltő gyári rendelésállománnyal. Az adatok arra utalnak, hogy a német gazdaság visszanyeri erejét. Az Egyesült Királyságban a Bank of England ülést tart a jegybanki alapkamatlábbal kapcsolatban. Kevés annak esélye, hogy módosításra kerül sor, ezért a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor április 22-én közzéteszik. Az ország kereskedelmi mérlege is napvilágot át. A Bank of England a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy a folyó fizetési mérleg deficitje miatt a pénzügyi piacok az idő nyomása miatt negatív hozzáállást tanúsíthatnak az Egyesült Királyság gazdaságával szemben. Mivel a kereskedelmimérleg-deficit a folyó fizetési mérleg deficitjének nagy részét teszi ki, annak növekedése fokozhatja az aggályokat, a GBP pedig valamelyest gyengülhet.

Az USA-ban közzéteszik az április 4-én végződött hétre vonatkozó, újonnan regisztrált munkanélküliek állományát és a februári nagykereskedelmi készletállományt.

A Piac

Az EUR/USD pár az 1,0800-as szint alá csökkent

Az EUR/USD pár szerdán kissé visszapattant, miután támaszszintre talált az 1,0800-as szint és a március 13-i minimum szinttől eredő, fekete növekvő trendvonal közelében. Ezután a pár ellenállásszintre talált az 50 periódusú mozgóátlagon, majd csökkent a Fed márciusi értekezletéről készült jegyzőkönyv közzététele után. Bár a jegyzőkönyv feltárta az első kamatlábemeléssel kapcsolatos nézetek eltérését, az a tény, hogy több tag már júniusra datálja a kamatlábemelést, kissé erősítette az amerikai dollárt. Az EUR/USD pár csökkent, és a kereskedés néhány pippel az 1,0800-as szint alatt zajlott, de az 1,0710-es (S1) támaszszint egyértelmű, lefelé történő áttörésére van szükség ahhoz, hogy biztos legyen a további csökkenésekben. Hosszabb távon az általános trend továbbra is csökkenő. Az EUR/USD pár továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt.

• Támaszszint: 1,0710 (S1), 1,0650 (S2), 1,0600 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0950 (R1), 1,1045 (R2), 1,1165 (R3) .

A GBP/USD pár éppen csak az 1,4890-es szint alatt van

A GBP/USD pár emelkedett az FOMC márciusi értekezletéről készült jegyzőkönyv közzététele előtt, és felfelé áttörte az 1,4890-es (R1) ellenállásszintet, de az eseménykor visszaesett és a kereskedés ismét ezen akadály alatt zajlott. Ma a Bank of England ülést tart az irányadó kamatlábbal kapcsolatban. Bár a piaci reakció szokás szerint minimális lesz, és nem várható változás a politikában, elég lehet ahhoz, hogy az árfolyamra hatást gyakorolva bekövetkezik az 1,4800-as (S1) szint tesztelése. Mindazonáltal a GBP/USD pár az 1,5000-es (R3) ellenállásszint és az 1,4740-es (S2) támaszszint között mozog március 19. óta, ezért bármilyen mozgás szerintem valószínűleg korlátozott marad ezen szintek között, ami miatt szerintem a rövid távú irány semleges marad. A bármelyik irányba való kitörés szükséges a rövid távú irány meghatározásához, mivel magasabb maximum szintet vagy alacsonyabb minimum szintet fog elérni a napi grafikonon.

• Támaszszint: 1,4800 (S1), 1,4740 (S2), 1,4680 (S3).

• Ellenállásszint: 1,4890 (R1), 1,4950 (R2), 1,5000 (R3).

Az USD/JPY pár teszteli a 120,40-es ellenállásszintet

Az USD/JPY pár emelkedett, miután kiderült, hogy az FOMC márciusi értekezletének jegyzőkönyve valamelyest megszorítás-párti hangvételű volt. Az európai kora reggel során a pár teszteli a 120,40-es (R1) ellenállásszinti akadályt. Ezen szint felfelé való áttörése szükséges az emelkedés meghosszabbításához, és talán teszteli a következő, 120,70-es (R2) ellenállásszintet. A rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják a további emelkedés valószínűségét. Az RSI támaszszintre talált az 50-es szinten és emelkedett, miközben az MACD – bár pozitív tartományban van – felfelé áttért indító vonalán. A napi grafikonon az árfolyam továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, ami miatt az általános növekvő trend érvényben marad.

• Támaszszint: 119,60 (S1), 119,10 (S2), 118,80 (S3).

• Ellenállásszint: 120,40 (R1), 120,70 (R2), 121,20 (R3).

Az arany lefelé áttörte az 1200-as szintet

Az arany szerdán lefelé áttörte az 1200-as szintet, de a mozgás megállt a március 17-i minimum szinttől eredő, fekete növekvő trendvonal és a 200 periódusú mozgóátlag közelében. Az 1196,45-ös (S1) támaszszint és a fekete szint lefelé történő áttörése valószínűleg további medve jellegű hosszabbításokat vált ki, talán a következő, 1190-es (S2) támaszszint felé. A rövid távú momentum jelzések alátámasztják a további csökkenéseket. Az RSI az 50-es szint alá csökkent és lefelé mutat, miközben az MACD – amely már indító vonala alatt van – lefelé áttért zérus vonalán. A napi grafikonon azonban az 1180-as (S3) szinten való visszapattanás – amely a március 17. és 26. közötti emelkedés 50%-os visszatérési szintje közelében van – magasabb minimum szintet ért el, és továbbra is fennáll a lehetősége egy újabb magasabb minimum szintnek, ezért számítanék a lehetséges visszapattanásra, ha a bikák ismét átveszik az irányítást.

• Támaszszint: 1196.45 (S1), 1190 (S2), 1180 (S3).

• Ellenállásszint: 1210 (R1), 1220 (R2), 1235 (R3).

A WTI éppen csak az 50-es szint felett van

A WTI lefelé áttörte az 52,20-as (R1) ellenállásszintté vált támaszszintet. A mozgás megállt az 50 periódusú mozgóátlagon és néhány centtel a 49,85-ös (S1) támaszszint felett. Szerintem a következő mozgás valószínűleg továbbra is növekvő lesz, de inkább várnék a jól tesztelt 54,20-as (R2) ellenállásszinti tartomány áttörésére ahhoz, hogy megbízzak a további bika jellegű hosszabbításokban. Ebben az esetben a fordított fej-váll alakzat megerősítésére kerülhet sor, és a WTI ismét a 60-as szint közelébe emelkedhet. A napi grafikonon a WTI az 50 napos mozgóátlag felett van, amely miatt a rövid távú irány valamelyest pozitív marad. Mindazonáltal az 54,20-as (R2) szint áttörése szerintem szükséges a további emelkedések támogatására.

• Támaszszint: 49,85 (S1), 48,60 (S2), 47,00 (S3).

• Ellenállásszint: 52,20 (R1), 54,20 (R2), 55,00 (R3) .

Scroll To Top