Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.11.25

Mennyire enyhítés-párti valójában a BoE? Az inflációs kilátásról szóló közelmúltbeli vegyes hírek miatt a befektetők próbálnak rájönni arra, hogy a BoE valójában mennyire enyhítés-párti. A novemberi inflációs jelentésből kiderült, hogy jelentősen lefelé korrigálták a rövid távú inflációs kilátást. A Bank of England hivatalnokai szerint az inflációs ráta 6 hónapon belül várhatóan 1% alá csökken, és valószínűleg a 2%-os célkitűzés alatt marad a következő három évben.

Mennyire enyhítés-párti valójában a BoE? A Bank of England kormányzója, Mark Carney, a pénzügyi stabilitásért felelős helyettes kormányzó, Jon Cunliffe, a monetáris politikai bizottság egyik tagja, Kristin Forbes és az egyik ellenző szavazatot leadó személy, Ian McCafferty beszámolnak a Parlament Pénzügyminisztériumának Választott Bizottságának a legutóbbi gazdasági előrejelzésekről. Az inflációs kilátásról szóló közelmúltbeli vegyes hírek miatt a befektetők próbálnak rájönni arra, hogy a BoE valójában mennyire enyhítés-párti. A novemberi inflációs jelentésből kiderült, hogy jelentősen lefelé korrigálták a rövid távú inflációs kilátást. A Bank of England hivatalnokai szerint az inflációs ráta 6 hónapon belül várhatóan 1% alá csökken, és valószínűleg a 2%-os célkitűzés alatt marad a következő három évben.

Másrészt a Bank novemberi politikai értekezletéről készült jegyzőkönyvből kiderült, hogy a kamatlábak változatlanul hagyása mellett szavazó hét személy „nézetei jelentősen eltértek” az Egyesült Királyság növekedésével és inflációjával kapcsolatos kilátásra vonatkozó kockázatok egyensúlya tekintetében. Miközben ezen nézetek némelyike a kedvezőtlenebb növekedési lehetőségére összpontosított, más MPC tagok megemlítették annak lehetőségét, hogy a pangás a jelenleg vártnál hamarabb megszüntethető, ami felfelé ható nyomást gyakorolna az árakra. Mivel vegyes jelzések érkeztek a Monetáris Politikai Bizottság tagjaitól, a beszámoló valószínűleg megmagyarázza a befektetőknek, hogy valójában mennyire enyhítés-párti a BoE. Szerintem az inflációs jelentésről szóló mai beszámolón a Monetáris Politikai Bizottság tagjai valószínűleg kevésbé tűnnek majd enyhítés-pártinak, mint a novemberi inflációs jelentés idején, és valószínűleg inkább az Egyesült Királyság gazdasági kilátásának pozitív jeleire helyezik a hangsúlyt. Bár a legutóbbi makrogazdasági előrejelzések kitolták az első kamatlábemelés idejét (valószínűleg a májusi általános választások utáni időre), a mai beszámoló hatására az angol font valamelyest erősödhet.

Az éjszaka folyamán a Japán Nemzeti Bank közzétette az október 31-én tartott monetáris politikai értekezletének jegyzőkönyvét, ahol a tanács megszavazta a monetáris politikai könnyítés kiterjesztését. A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a négy BoJ politikai döntéshozó a múlt hónapban azért ellenezte a könnyítést, mert aggály merült fel azzal kapcsolatban, hogy a további ösztönző intézkedés árthat a Bank hitelességének, és megfelelőnek vélték a pénzpiaci műveletekkel kapcsolatos iránymutatás fenntartását. Ezzel ellentétben Haruhiko Kuroda kormányzó hangsúlyozta, hogy a Bank készen áll a további ösztönző intézkedésekre az inflációs célkitűzés elérése érdekében, ami miatt a JPY valószínűleg érzékeny marad.

Máshol: Az új-zélandi dollár gyengült, miután a 2 éves inflációval kapcsolatos várakozás a 3. negyedéves 2,23%-ról a 4. negyedévben 2,06%-ra csökkent (2013. június óta a legalacsonyabb szint). Ez lefelé ható nyomást gyakorolt az új-zélandi dollárra, mivel jelzi, hogy az Új-Zélandi Nemzeti Bank számára nem sürgős a kamatlábak emelése. A csökkenő árakkal kapcsolatos várakozások hozzájárultak a már amúgy is kedvezőtlen inflációs kilátáshoz, és valószínűleg értékesítési nyomás alatt tartják az új-zélandi dollárt.

Mai események: Németországban a végleges 3. negyedéves GDP megfelelt az előzetes növekedési adatnak, és jelezte, hogy a német gazdaság a 3. negyedévben negyedéves szinten 0,1%-os növekedést produkált, ami fordulatot jelent a 2. negyedév negyedéves szinten -0,1%-os adatához képest. Bár Németország éppen csak elkerülte a recesszióba süllyedést, és a mérsékelt növekedés valószínűleg értékesítési nyomás alatt tartja az eurót.

Kanada szeptemberi viszonteladói értékesítése várhatóan fordulatot vett az előző havi szinthez képest, ami hozzájárult a kanadai dollárral szembeni közelmúltbeli pozitív hozzáálláshoz és a kanadai gazdasággal kapcsolatos optimista kilátáshoz.

Az USA-ban a 3. negyedéves GDP-jének 2. becslése várhatóan jelzi, hogy az USA gazdasága a kezdeti becsléshez képest lassúbb ütemben növekedett. A GDP 2. becslése várhatóan negyedéves szinten 3,3%-kal (szezonálisan korrigált) emelkedett, ami lefelé történő korrekciót jelent az első, negyedéves szinten +3,5%-os (szezonálisan korrigált) becsléshez képest. A mag személyi fogyasztás (a Fed kedvenc inflációs mutatószáma) indexének 2. becslése az előrejelzés szerint csökkent a Fed 2%-os célkitűzéséhez képest. A Federal Housing Finance Agency (FHFA) lakásárindex az előrejelzés szerint szeptemberben valamelyest lassult, miközben az S & P/Case-Shiller lakásárindex azonos hónapra vonatkozóan várhatóan fordulatot vett az augusztusihoz képest. A richmondi Fed gyártási index és a Konferenciatanács vezetői indexe (mindkettő november) is napvilágot lát.

A BoE beszámolója mellett az EKB Kormányzótanácsának tagja, Ewald Nowotny is felszólal.

A Piac

Az EUR/USD pár visszapattant és elérte az 1,2440-es szintet

Az EUR/USD pár visszapattanása hétfőn folytatódott, és elérte az 1,2440-es (R1) ellenállásszintet és a rövid távú kék növekvő tartomány alsó határát. Mivel az alacsonyabb maximum szint valószínűsége ezen tartomány közelében nagy, a következő hullám várhatóan negatív lesz, és ismét megcélozza az 1,2360-as (S1) támaszszinti tartományt, amelyet a tegnapi minimum szintek és a november 6-7-i minimum szintek határoznak meg. Ezen akadály egyértelmű, lefelé való áttörése valószínűleg megerősítené a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, és talán utat nyit az 1,2250-es (S2) tartomány felé, amelyet a 2012. augusztusi minimum szintek határoznak meg. Napi momentum mutatószámainkra tekintve továbbra pozitív divergencia van közöttük és az ár mozgása között, ami további okot szolgáltat ahhoz, hogy megvárjam az 1,2360-as (S1) egyértelmű, lefelé történő áttörését, mielőtt biztosabb leszek a hosszabb távú csökkenő trendet illetően.

• Támaszszint: 1,2360 (S1), 1,2250 (S2), 1,2130 (S3)

• Ellenállásszint: 1,2440 (R1), 1,2500 (R2), 1,2575 (R3)

Az USD/JPY pár készen áll a korrekcióra?

Az USD/JPY pár csendesen mozgott, és a 117,00-s (S1) támaszszint és a 119,00-s (R1) ellenállásszint között maradt. Az RSI – bár 50 felett van – lefelé mutat, miközben az MACD – bár pozitív – jelző vonala alatt van. Figyelembe véve momentum mutatószámainkat, az USD/JPY pár várhatóan lefelé korrigál, és talán teszteli a 117,00-s (S1) korlátot. A 117,00-s (S1) akadály egyértelmű, lefelé történő áttörése meghosszabbíthatja a korrekciót, talán a következő támaszszint felé (115,45 – S2). A napi grafikonra tekintve továbbra is hosszabb távú növekvő trend látható, de a napi momentum jelzések fokozzák a korrekciós mozgás kezdetének valószínűségét. A 14 napos RSI lefelé mutat és kiléphet a túlvásárolt tartományából, miközben a napi MACD a csúcsra érés jeleit mutatja, és a közeljövőben bármikor lefelé áttérhet indító vonalán.

• Támaszszint: 117,00 (S1), 115,45 (S2), 114,00 (S3)

• Ellenállásszint: 119,00 (R1), 120,00 (R2), 121,00 (R3)

Az AUD/USD pár ellenállásszintre talált a 0,8700-as szint közelében

Az AUD/USD pár alacsonyabb maximum szintet formált a 0,8700-as (R1) tartomány közelében, és csökkent, majd támaszszintre talált a 0,8570-es (S1) szinten, amelyet a múlt csütörtöki minimum szint határoz meg. A napi grafikonon, mivel az árfolyam az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt marad, továbbra is hosszabb távú csökkenő trendet látok, de még mindig pozitív divergencia van napi momentum mutatószámaink és az ár mozgása között. Ennek eredményeképpen, mielőtt biztosabb lennék a csökkenő mozgást illetően, szeretném látni a 0,8500-as (S2) kulcsfontosságú szint lefelé történő áttörését. Egy ilyen mozgás valószínűleg megerősíti az alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, és talán utat nyit a 0,8300-as (S3) tartomány felé, amelyet a 2010. júliusi minimum szintek határoznak meg. • Támaszszint: 0,8570 (S1), 0,8500 (S2), 0,8300 (S3)

• Ellenállásszint: 0,8700 (R1), 0,8800 (R2), 0,8900 (R3)

Az arany konszolidált az 1205-ös szint alatt

Az arany hétfőn konszolidációs módon mozgott, és az 1205-ös (R1) ellenállásszinti akadály alatt maradt. Rövid távú momentum mutatószámainkra tekintve negatív divergencia látható mindkét mutatószám és az ár mozgása között. Ennek eredményeképpen nem zárható ki a rövid távú csúcs az 1205-ös (R1) tartomány közelében, valamint a visszatérés az 1180-as (S1) tartomány vagy a fekete növekvő tartomány alsó határa felé. Hosszabb távon a pár még mindig hosszabb távú csökkenő trend elébe néz. Ezért az 1132-es szintről való helyreállást egyelőre korrekciós mozgásnak tekinteném. Főbb bika jellegű trendfordító jelzés hiányában a nemesfém általános kilátását illetően várakozó álláspontra helyezkednék.

• Támaszszint: 1180 (S1), 1160 (S2), 1146 (S3)

• Ellenállásszint: 1205 (R1), 1222 (R2), 1235 (R3)

A WTI valamelyest csökkent

A WTI tegnap valamelyest csökkent, és támaszszintre talált a 75,50-es (S1) szint közelében. Ezen szint lefelé történő áttörése valószínűleg meghosszabbítja a medve jellegű hullámokat talán a 73,20-as (S2) tartomány felé, amelyet a november 14-ei minimum szint határoz meg. Az RSI 50 alá csökkent, miközben az MACD a csúcsra került, majd jelző vonala alá csökkent. Ezen jelzések valamelyest negatív momentumot jeleznek, és fokozzák a további csökkenések valószínűségét a közeljövőben. A napi grafikonon az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért az általános útvonal legalábbis egyelőre csökkenő marad. Mielőtt azonban jobban bíznék a trendben, szeretném látni a 73,20-as (S2) szint lefelé történő áttörését. Egy ilyen mozgás valószínűleg megerősítené a következő alacsonyabb minimum szintet, és talán utat nyit a 71,00-s (S3) tartomány felé, amelyet a 2010. júliusi és augusztusi minimum szintek határoznak meg.

• Támaszszint: 75,50 (S1), 73,20 (S2), 71,00 (S3)

• Ellenállásszint: 77,80 (R1), 80,00 (R2), 83,00 (R3)

Scroll To Top