Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.11.13

A dollár helyzete mind fundamentális, mind technikai oldalról kedvező A dollár vegyesen viselkedett a csütörtöki korai európai kereskedés során. Megőrizte erősödését az angol fonttal szemben, amelyet tegnap a Bank of England enyhítés-párti inflációs jelentése után ért el, miközben gyengült az árudevizákhoz (különösen az új-zélandi dollárhoz) képest, továbbá fellendítően hatott rá a feldolgozóipari PMI-index további emelkedése.

 

A dollár helyzete mind fundamentális, mind technikai oldalról kedvező A dollár vegyesen viselkedett a csütörtöki korai európai kereskedés során. Megőrizte erősödését az angol fonttal szemben, amelyet tegnap a Bank of England enyhítés-párti inflációs jelentése után ért el, miközben gyengült az árudevizákhoz (különösen az új-zélandi dollárhoz) képest, továbbá fellendítően hatott rá a feldolgozóipari PMI-index további emelkedése.

A napi mozgásoktól elvonatkoztatva nem szabad megfeledkeznünk arról, amit az EKB elnöke, Draghi mondott: a devizapiacok mozgatórugója a monetáris politikák eltérése lesz. Nézzük meg az általános képet ebből a szempontból. A Fed a közelmúltban fejezte be a mennyiségi könnyítést és az első kamatlábemelés idejéről tárgyalnak. Ezzel ellentétben a Japán Nemzeti Bank a közelmúltban emelte „mennyiségi és minőségi könnyítési programját”; ezenfelül ígéretet tett arra, hogy szükség esetén határozatlan ideig folytatja azt. A Bank of England tegnap csökkentette a növekedéssel és az inflációval kapcsolatos előrejelzéseit, ami miatt a piac (velünk együtt) későbbre teszi az első kamatlábemelés várható idejét. Az EKB pedig csak most indítja útjára a mennyiségi könnyítést. Az IMF tegnap figyelmeztetett a jövőbeni gazdasági növekedés csökkenésének euróövezetre gyakorolt kockázatára. Mivel Európában romlik a gazdasági helyzet, úgy tűnik, hogy még a Bundesbank örökké megszorítás-párti elnöke, Jens Weidmann is a „beáll a sorba”: egy tegnapi interjúban kiemelten enyhítés-párti megjegyzéseket tett, mint például „a bővítő jellegű monetáris politika fundamentálisan megfelelő”, valamint „érthető, hogy az EKB kormányzótanácsa miért tárgyalt további intézkedésekről…”. Miközben továbbra is ellenzi az államkötvények vásárlását, az elmúlt néhány hét során a hangnemben bekövetkezett változás figyelemre méltó: az EKB politikáját most megfelelőnek tartja, míg néhány hónappal ezelőtt az ABS vásárlási program ellen voksolt; helyesli az EKB mérlegének növelését; továbbá elfogadhatónak tartja a további intézkedések megvitatását. Ez jelzi, hogy az EKB Tanácsának leginkább megszorítás-párti tagjának nézetében jelentős változás állt be. Emiatt az USA monetáris kilátása majdnem egyedülálló a G10 országok körében (az egyedüli kivétel az NZD), és szerintem valószínűleg támogatja az amerikai dollárt a jövőben.

A dollár jó fundamentális tényezői ötvöződnek a kedvező technikai tényezőkkel. Az amerikai dollár a közelmúltban főbb technikai előrelépést tett: a múlt héten a DXY index felfelé áttörte a 30 éves csökkenő trendvonalat, amely 1985 márciusának maximum szintjeitől ered. A technikai elemzők kíváncsiak arra, hogy képes-e ezen trendvonal felett zárni ezen a héten, valahol a 87,00-s szint felett (ma reggeli szint: 87,81). Ha ez bekövetkezik, akkor a dollár hosszú távú növekvő trendjét jelezheti. A 90,00-s pszichológiai tartomány felfelé való áttörése megerősítheti a kitörést, és talán hosszabbításokat indít el a következő, 93,00-s ellenállásszint felé, amely egybeesik az 1985. március és november közötti mozgás 23,6%-os visszatérési szintjével. A 93,00-s szint felfelé való áttörése tényleg biztosít minket afelől, hogy a fő csökkenő trend véget ért. A mutatószámok gyorsuló bika jellegű momentumot jeleznek: a 14 hetes RSI – amely már túlvásárolt tartományában van – támaszszintre talált a 70-es szinten és felfelé visszapattant, miközben a heti MACD zérus és jelző vonala felett van és felfelé mutat. Szerintem ezen mutatószámok fokozzák annak valószínűségét, hogy az index tovább emelkedik. Ezért mind a fundamentális, mind a technikai tényezők felsorakoztak a dollár erősödése mellett.

Egyedül a pozicionálás miatt aggódom. A legutóbbi Commitment of Traders jelentésből kiderült, hogy a spekulatív vételi pozíciók (USD) rekordnagyságú szintre emelkedtek, pozicionálás történt több devizában (többek között EUR), azon a legnagyobb nettó eladási szinten vagy annak közelében, amelyen az utóbbi öt évben voltak. Ez lassíthatja a dollár erősödését, de nem veheti annak elejét.

Mai mutatószámok: Az ázsiai nap során Kína bejelentette, hogy a viszonteladói értékesítés megfelelt a várakozásoknak, miközben az ipari termelés kissé alulmaradt azokon. A hír kissé hatott az ausztrál dollárra, amely mindenesetre hirtelen gyengült, miután az RBA helyettes kormányzója, Kent elmondta, hogy a deviza túlértékelt a fundamentális tényezőkhöz viszonyítva, és az RBA nem zárja ki a devizapiaci beavatkozást. Japánban a szeptemberi gépipari megrendelések havi szinten emelkedtek (a várakozásoknak megfelelően csökkentek volna), de az USD/JPY pár csupán rövid időre csökkent. Az USD/JPY pár vásárlóerő-paritását többféleképpen kiszámítva szerintem a 130 ¥ középtávon elérhető.

Az európai és az USA-beli kereskedés során csak másodlagos adatok látnak napvilágot. Közzéteszik az októberi német végleges fogyasztói árindexet; az előrejelzés szokás szerint a kezdeti becsléssel azonos. Az azonos hónapra vonatkozó francia fogyasztói árindex is napvilágot lát.

Az USA-ban a szeptemberi JOLTS (Job Opening and Labor Turnover Survey, azaz új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos) felmérést teszik közzé, és az előrejelzés szerint az újonnan létesült állások száma marginálisan csökkent. A november 8-án véget ért hétre vonatkozó újonnan regisztrált munkanélküliek állománya is napvilágot lát.

Másrészt több központi banki hivatalnok tart beszédet, akik valószínűleg a piaci figyelmének középpontjába kerülnek. A Fed elnöke, Janet Yellen köszöntőt tart egy Fed/EKB eseményen. A New York-i Fed elnöke, William Dudley, a philadelphiai Fed elnöke, Charles Plosser és a minneapolisi Fed elnöke, Narayana Kocherlakota különböző eseményeken szólalnak fel. Dudley és Kocherlakota szélsőséges enyhítés-pártiak, miközben Plosser szélsőséges megszorítás-párti és mindannyian szavazó tagok, ami fokozza beszédük fontosságát. Az EKB Igazgatótanácsának tagja, Benoit Coeure is beszédet tart.

A Piac

 

Az EUR/USD pár szimmetrikus háromszögben mozgott

Az EUR/USD pár a fekete csökkenő trendvonal és az 50 periódusú mozgóátlag között marad. Tett néhány kísérletet arra, hogy áttörje a rövid távú trendvonalat, de egyik sem talált támaszszintre, és a pár most szimmetrikus háromszöget formál, tükrözve a befektetők tanácstalanságát. Az eurozóna előzetes 3. negyedéves GDP adatát pénteken teszik közzé, amely adat kiválthatja a kitörést és meghatározhatja a pár irányát. A szimmetrikus háromszögeket rendszerint folytonos alakzatnak tekintjük. Mivel hosszabb távon negatív az EUR/USD pár kilátása, ez szerintem fokozza a lefelé történő kitörés valószínűségét.

• Támaszszint: 1,2360 (S1), 1,2300 (S2), 1,2250 (S3).

• Ellenállásszint: 1,2535 (R1), 1,2620 (R2), 1,2745 (R3) .

A GBP/USD csökkent az inflációs jelentés után

A GBP/USD pár csökkent az inflációs jelentés után, és áttörte az ellenállásszintté vált támaszszintet (1,5785 – R1). Ezen akadály lefelé történő áttörése jelezte a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, és hosszabbításokat válthat ki a következő támaszszinti korlát felé (1,5720 – S1), amelyet a 2013. augusztus 21-i maximum szint határoz meg. Momentum jelzéseink alátámasztják ezt a mozgást: az RSI a 30-as szint felé tartott és lefelé mutat, miközben az MACD – amely már negatív tartományában van – lefelé áttért indító vonalán. Hosszabb távon, fenntartom azon nézetemet, miszerint amíg a pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt van, az általános útvonal negatív marad.

• Támaszszint: 1,5720 (S1), 1,5665 (S2), 1,5620 (S3) .

• Ellenállásszint: 1,5785 (R1), 1,5840 (R2), 1,5950 (R3).

Az USD/JPY pár konszolidációs módban mozgott

Az USD/JPY pár szerdán oldalirányú mozgást folytatott, és a 116,00-s (R1) ellenállásszint alatt maradt. Továbbra is negatív divergencia van mindkét rövid távú momentum mutatószám és az ár mozgása között, ezért szerintem lehetséges visszatérésre kerülhet sor a közeljövőben, mielőtt a bikák ismét felülkerekednek. A visszatérés legalábbis a 114,70-es (S1) támaszszint felé lehetséges, amely valamelyest az október 29. és november 11. közötti emelkedés 23,6%-os visszatérési szintje felett van. A hosszabb távú trendet tekintve szerintem az általános kilátás pozitív marad, és a lehetséges visszatérést korrekciós mozgásnak tekinteném, mielőtt a vevők ismét felülkerekednek. Ezenkívül a napi MACD már zérus és indító vonala felett van és nem mutatja a csúcsra érés jeleit, miközben a 14 napos RSI továbbra is a túlvásárolt tartományban marad. Ezek a bika jellegű momentum jelzések arra utalnak, hogy a rally valószínűleg folytatódik.

• Támaszszint: 114,70 (S1), 113,80 (S2), 113,10 (S3).

• Ellenállásszint: 116,00 (R1), 117,00 (R2), 118,00 (R3).

Az arany a 1167-es szint közelében maradt

Az arany szerdán ismét megkísérelte az 1167-es (R1) ellenállásszint áttörését, de ismét sikertelennek bizonyult. A kora délelőtti európai időszak során a nemesfém ismét tesztelni készül ezt a korlátot. Amíg az ellenállásszint kitart, inkább a partvonalon maradnék, legalábbis rövid távon. Az RSI marginálisan az 50-es szint felett van és felfelé mutat, miközben az MACD éppen most tért át zérus és jelző vonalán, ami miatt valószínűleg bekövetkezik az 1167-es (R1) akadály tesztelése. A napi grafikonon az ár struktúrája még mindig csökkenő trendre utal, de fenntartom azon nézetemet, miszerint az 1137-es (S1) tartomány lefelé történő áttörése szükséges ahhoz, hogy biztosabbak lehessünk a további hosszabbításokat illetően.

• Támaszszint: 1137 (S1), 1125 (S2), 1100 (S3) .

• Ellenállásszint: 1167 (R1), 1180 (R2), 1205 (R3).

A WTI továbbra is oldalirányú mozgást folytat

A WTI oldalirányú mozgást folytatott a 76,00-s (S1) támaszszinti tartomány és a 79,80-as (R1) ellenállásszint között. Mivel úgy tűnik, hogy az olaj ára ezen két szint között ingadozik, inkább semleges állásponton maradnék. A 76,00-s (S1) szint egyértelmű és határozott áttörése szükséges a további csökkenésekhez, talán a 75,00-s (S2) pszichológiai tartomány felé, amelyet a 2010. októberi minimum szintek határoznak meg. Másrészt a 79,80-as (R1) szint felfelé való áttörése további hosszabbításokat indíthat el a 81,00-s (R2) szint felé. A napi grafikonon az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ami miatt az általános trend csökkenő marad.

• Támaszszint: 76,00 (S1), 75,00 (S2), 73,65 (S3) .

• Ellenállásszint: 79,80 (R1), 81,00 (R2), 83,50 (R3).

Scroll To Top