Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.10.13

A jen erősödik a kockázatkerülés hatására A dollár péntek délelőtti szintjeihez képest kis változással nyitotta a napot Európában. Az egyetlen figyelemre méltó trend a G10 devizákat illetően a jen erősödése volt. Ez ésszerűnek tűnik, mivel a részvénypiacokon világszerte – Japánt is beleértve – csökkenés tapasztalható. Az USD/JPY pár jelentősen pozitív korrelációban áll a japán részvényekkel (az USD/JPY pár 0,56-os korrelációval rendelkezik a Nikkei viszonylatában az utóbbi öt évben, miközben az EUR/JPY pár 0,45-ös korrelációban áll a S & P 500-hoz képest), ezért normális, hogy a jen erősödik, amikor a részvénypiacokon csökkenés következik be. A gyors keresés csupán néhány apró részvénypiacon mutatott emelkedést pénteken – Peru, Jamaica, Ukrajna, Szerbia, Lettország stb. Ázsiában ma csak Pakisztánban került sor erre.

 

A jen erősödik a kockázatkerülés hatására A dollár péntek délelőtti szintjeihez képest kis változással nyitotta a napot Európában. Az egyetlen figyelemre méltó trend a G10 devizákat illetően a jen erősödése volt. Ez ésszerűnek tűnik, mivel a részvénypiacokon világszerte – Japánt is beleértve – csökkenés tapasztalható. Az USD/JPY pár jelentősen pozitív korrelációban áll a japán részvényekkel (az USD/JPY pár 0,56-os korrelációval rendelkezik a Nikkei viszonylatában az utóbbi öt évben, miközben az EUR/JPY pár 0,45-ös korrelációban áll a S & P 500-hoz képest), ezért normális, hogy a jen erősödik, amikor a részvénypiacokon csökkenés következik be. A gyors keresés csupán néhány apró részvénypiacon mutatott emelkedést pénteken – Peru, Jamaica, Ukrajna, Szerbia, Lettország stb. Ázsiában ma csak Pakisztánban került sor erre.

Számomra úgy tűnik, hogy visszaütnek az USA-beli hivatalnokoknak a piac ismételt megerősítésére vonatkozó kísérletei. A hétvégén a Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer elmondta, hogy ha a külföldi növekedés a vártnál kedvezőtlenebb, a Fed esetleg „lassabban szünteti meg az alkalmazkodó politikát, mint azt egyébként tenné.” A többi hivatalnok visszhangozta aggályát azzal kapcsolatban, hogy a világ más tájainak – többek között Európa – kedvezőtlen gazdasági növekedése esetleg befolyásolhatja az USA-t. Miközben talán megjegyzései (és mások) biztosítani kívánták a piacot arról, hogy a Fed számára nem voltak nyilvánvalók ezen aggályok, és nem fogják túl gyorsan emelni a kamatlábakat, úgy tűnik, hogy a megjegyzések aláásták az USA helyreállásába vetett bizalmat. Mivel az S & P 500 200 napos mozgóátlagán éppen csak felül van (1905,22, míg pénteken 1906,13-on zárt), a részvénypiacok – és a jen – jól kiegyensúlyozottnak tűnnek. (Bár az igazat megvallva az utóbbi két alkalommal az S & P 500 áttörte a 200 napos mozgóátlagot a 2012. júniusi és novemberi csúcsról, nem volt további jelentős csökkenés.)

Óvatosságot javasolnék azon befektetőknek, akik a japán jent finanszírozó devizaként használják. Másrészt azon devizák, amelyek rendszerint a legsúlyosabban érintettek, amikor a részvények gyengülnek, az árudevizák (AUD, NZD, CAD) és a SEK. Az AUD/JPY eladása (short) lehet az egyik módja a globális részvényekkel kapcsolatos, devizákon keresztül kifejezett negatív nézetnek, bár a héten közzéteendő kínai mutatószámokban bekövetkező meglepetés kockázata (lásd alább) miatt a CAD/JPY pár jobb lehetőséget tartogathat. A CAD/JPY pár erősen korrelál az USA-beli részvényekkel (0,63).

Kína bejelentette, hogy jelentős csökkenés történt szeptemberi kereskedelmimérleg-többletében az augusztusi rekordnagyságú szintekhez képest. Az export a várakozásokat felülmúlóan emelkedett, miközben az import szárnyalt. Ez mindenkinek jó hír. A kedvező export támogatja Kína növekedését, miközben a kedvező import és a csökkent kereskedelmimérleg-többlet azt jelenti, hogy ezen növekedés haszna megoszlik Kína és Kína kereskedelmi partnerei között (azaz a háztartások is nagyobb előnyre tesznek szert). Az AUD és az NZD is erősödött az amerikai dollárhoz képest az adat hatására, valamint erősödésük folytatódott azután is, bár az AUD/USD pár a pénteki nyitó szint alatt marad, aminek talán a globális részvénypiacokon bekövetkezett gyengülés az oka.

Kína a héten fogja közzétenni legfontosabb adatainak némelyikét, beleértve a pénzpiaci- és a banki kölcsönzésben bekövetkezett növekedést, a fogyasztói és termelői árakat, a közvetlen külföldi befektetés- és az üzleti hangulatindexet. A piac kíváncsi arra, hogy az ingatlanpiaci problémák továbbra is nyomást gyakoroltak-e a gazdasági tevékenységre. Ebben a vonatkozásban górcső alá vesszük a banki kölcsönzési adatokat.

Mai főbb események: A mai nap viszonylag csendes lehet, mivel Japánban délelőtt ünnep volt (Sportnap), délután pedig az USA-ban (Kolumbusz nap) és Kanadában (Hálaadás) van ünnep, bár a piacok még nyitva tartanak az USA-ban. A mutatószámokat illetően ma nem tesznek közzé főbb adatokat az eurozóna, az Egyesült Királyság és az USA területén. Ma hárman tartanak beszédet: Európában az EKB Igazgatótanácsának tagja, Peter Praet, a Bundesbank elnöke, Jens Weidmann, továbbá a chicagói Fed elnöke, Charles Evans tart beszédet. Weidmann a „Stabil valutaunió feltételei” címen tart beszédet; kíváncsiak vagyunk arra, miben tér el a témáról alkotott véleménye az EKB elnöke, Draghi által vallott nézetektől. Ők ketten eléggé eltérő nézetet vallottak azzal kapcsolatban, mit kell tenni az eurozóna összetartása érdekében.

A hét hátralévő részében: A heti napirenden nem szerepel főbb központi banki értekezlet. Azonban a szokásos személyek tartanak beszédeket, köztük a Fed elnöke, Janet Yellen (pénteken) és több Fed hivatalnok, például Bullard, Lockhart, Plosser, Evans, Tarullo és Kocherlakota. Az EKB elnöke, Draghi bevezető beszédet tart az EKB szerdai konferenciáján, és az RBA helyettes kormányzója, Debelle kedden egy befektetési konferencián szólal fel.

A mutatószámokat tekintve kedden az Egyesült Királyságban közzéteszik a szeptemberi fogyasztói árindexet és az előrejelzés szerint az inflációs ráta ismét csökkent. A közelmúltbeli kedvezőtlen adatok mellett ez nagy valószínűséggel elodázza a BoE megszorításaival kapcsolatos várakozásokat, amelyre talán a májusi általános választások után kerül sor. Németország publikálja az októberi ZEW felmérést. A jelenlegi helyzettel és a várakozásokkal kapcsolatos index várhatóan csökkent, ami tükrözi azon aggályokat, hogy az ország valószínűleg recesszióba süllyed. Az eurozóna augusztusi ipari termelése az övezet legerősebb gazdaságainak helyzetében bekövetkező romlással párhuzamosan várhatóan csökkent.

Szerdán a fő esemény az Egyesült Királyság augusztusi munkanélküliségi rátájának és heti átlagkereseteinek közzététele lesz. A várakozások szerint a munkanélküliségi ráta csökkent, miközben a heti átlagkeresetekben az előrejelzés szerint gyorsulás következett be. Ez fellendítheti az angol fontot. Az USA-ban közzéteszik a szeptemberi viszonteladói értékesítést. A teljes adatban és a volatilis cikkek (autó és üzemanyag) kivételével számított értékesítésben az előrejelzés szerint lassulás történt. A Fed közzéteszi a Bézs Könyvet.

Kanadában az augusztusi építési engedélyek számában csökkenés következett be, miközben a szeptemberi új lakásépítésekben mérsékelt emelkedés tapasztalható. A piac kíváncsian várja a szeptemberi meglévő lakások értékesítése adatot, hogy egyértelműbb képet kapjon az ország lakáspiaci tevékenységéről. Az EKB elnöke, Mario Draghi szerdán kétszer szólal fel Frankfurtban, és talán elismétli ígéretét, miszerint az EKB „készen áll a rendhagyó beavatkozások mértékének és/vagy összetételének módosítására”, de ezúttal más lesz a hallgatóság.

Csütörtökön az eurozóna szeptemberi végleges fogyasztói árindexét publikálják, Kanada pedig az augusztusi gyártóipari értékesítések adatát teszi közzé. Több Fed hivatalnok is beszédet tart a napirend szerint.

Végezetül pedig pénteken a fő esemény a Fed elnöke, Janet Yellen által tartott kulcsfontosságú beszéd a bostoni Fed konferencián, amelynek címe „A gazdasági lehetőségek egyenlőtlensége”. A mutatószámokat tekintve, USA az augusztusi építési engedélyek számát és az augusztusi új lakásépítések adatát teszi közzé. Kanada a szeptemberi fogyasztói árindexét publikálja.

 

Az EUR/USD pár visszapattant az 1,2600-as szint közelében

Az EUR/USD pár visszapattant az 1,2600-as (S1) szint közelében az ázsiai délelőtt során és magasabb minimum szintet ért el. A pár most várhatóan ismét teszteli az 1,2760-as/90-es ellenállásszinti tartományt. A rövid távú momentum mutatószámaink is a növekvő hullámnak kedveznek. Az RSI visszatért 50-es szintje alá és felfelé mutat, miközben az MACD támaszszintre talált a zérus vonalon és úgy tűnik, hogy hajlandó indító vonalán felfelé áttérni a közeljövőben. Valószínűleg csak az 1,2600-as (S1) szint lefelé történő áttörése megerősíti, hogy az október 3. és 9. közötti korrekciós hullám befejeződött az 1,2790-es (R1) szinten. Egy ilyen mozgás ismét megcélozhatja az 1,2500-as (S2) pszichológiai tartományt, amely egybeesik a 2012. július és 2014. május közötti főbb előremenetel 76,4%-os visszatérési szintjével. Amíg a napi grafikonon az árfolyam struktúrája még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, fenntartom nézetemet, hogy az általános útvonal csökkenő marad. Ezért a heti növekvő mozgást vagy annak bármilyen hosszabbítását egyelőre korrekciós fázisnak tartom.

• Támaszszint: 1,2600 (S1), 1,2500 (S2), 1,2465 (S3)

• Ellenállásszint: 1,2790 (R1), 1,2900 (R2), 1,3000 (R3)

A GBP/USD pár támaszszintre talált frakcionálisan az 1,6000-as szint felett

A GBP/USD pár néhány vételi megbízást kapott néhány pippel az 1,6000-es (S1) pszichológiai szint felett, majd jelentősen visszapattant és az 50 periódusú mozgóátlag közelében zajlott a kereskedés. Rövid távú mutatószámainkra pillantva látható, hogy az RSI felfelé áttörte az 50-es szintet és felfelé mutat, miközben úgy tűnik, hogy az MACD hajlandó ismét pozitív jelzés fogadására. Ezen momentum jelzések fokozzák annak valószínűségét, hogy a növekvő hullám folytatódik, és talán ismét tesztel az 1,6230-as (R1) ellenállásszinti akadály közelében, amely a múlt hét csütörtöki maximum szint. Ami a hosszabb távú trendet illeti, már sokadszor elismétlem, hogy amíg a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt marad, negatív általános kép tárul elém. Mindazonáltal pozitív divergencia látható a napi momentum mutatószámok és az ár mozgása között, ami lassuló medve jellegű momentumot jelez. Várakozom a határozottabb negatív jelzésekre, mielőtt biztos leszek az általános csökkenő trendet illetően.

• Támaszszint: 1,6000 (S1), 1,5950 (S2), 1,5860 (S3)

• Ellenállásszint: 1,6230 (R1), 1,6400 (R2), 1,6500 (R3)

Az USD/JPY pár csökkenése folytatódik

Az USD/JPY pár csökkent, miután ellenállásszintként tesztelte a 108,00-as szintet. Ez megerősíti nézetemet, miszerint a kettős csúcs alakzat kiformálódott és fokozza annak valószínűségét, hogy a közeljövőben további csökkenésekre kerül sor. A medvék várhatóan megcélozzák a szeptember 16-i minimum szintet, azaz a 106,80-as (S1) támaszszintet, amely a kettős csúcs szélességének 161,8%-os hosszabbítási szintje. Ez a szint egybeesik az augusztus 8. és október 1. közötti növekedés 38,2%-os visszatérési szintjével. Egy másik lefelé történő áttörés előkészítheti a terepet a hosszabbításokhoz a 106,00-s (S2) szint felé, amely az alakzat szélességének 200%-os hosszabbítása. A heti grafikonon a múlt heti gyertya negatívan zárt, ami megerősíti az előző elemzésekben szereplő akasztott ember alakzatot. Ez és az a tény, hogy a 14 napos RSI csökkent, miután lefelé áttért 70-es szintjén, fokozza annak valószínűségét, hogy csökkenő korrekciós fázis veszi kezdetét.

• Támaszszint: 106,80 (S1), 106,00 (S2), 104,75 (S3)

• Ellenállásszint: 107,50 (R1), 108,00 (R2), 109,25 (R3)

Az arany magasabb minimum szintet ért el

Az arany emelkedett a hétfői ázsiai délelőtt során, és magasabb minimum szintet ért el az 1217-es (S1) szinten. A korai európai délelőtt során úgy tűnik, hogy a nemesfém készen áll az 1235-ös/40-es ellenállásszinti tartomány és a 200 periódusú mozgóátlag tesztelésére. Ezen ellenállásszinti tartomány egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg előkészíti az utat a következő ellenállásszinti korlátit (1260 – R3). Ezt az elgondolást napi momentum mutatószámaink is alátámasztják. A 14 napos RSI felfelé áttért 50-es szintjén és felfelé mutat, miközben a napi MACD – bár negatív – indító vonala felett marad. A hosszabb távú trendet illetően várakozó állásponton maradnék a múlt héten említett okok miatt. A nemesfém október 6-án jelentősen visszapattant az 1180/83-as kritikus támaszszinti tartományból, amelyet a 2013. júniusi és decemberi minimum szintek határoznak meg, de mivel nincs jelzés azzal kapcsolatban, hogy a bika jellegű trendben fordulat állt be, szerintem túl korai lenne növekvő trendet feltételeznünk.

• Támaszszint: 1217 (S1), 1205 (S2), 1183 (S3)

• Ellenállásszint: 1235 (R1), 1240 (R2), 1260 (R3)

A WTI ellenállásszintre talált a 86,30-as szinten

A WTI csökkent, miután ellenállásszintre talált a 86,30-as (R1) szinten, és az írás idején a 83,55-ös (S1) támaszszint felé tart, amelyet a pénteki minimum szint határoz meg. Ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy áttörjék ezt az akadályt, várhatóan hosszabbításokat indítanak el a 2012. július 2-i minimum szint felé, amely a 82,00-es tartomány közelében van. A napi grafikonon, amíg az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, szerintem az általános trend csökkenő marad.

• Támaszszint: 83,55 (S1), 82,00 (S2), 80,00 (S3)

• Ellenállásszint: 86,30 (R1), 88,15 (R2), 90,75 (R3)

 

 

Scroll To Top