Szíria polgárháború – Vitathatattlan Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimének a felelősége a vegyifegyver-támadás miatt

Kétségtelenül az Aszad szíriai elnök rezsime a felelős a múlt heti Damaszkuszi vegyifegyver-támadás miatt, ezért a szíriai kormányt felelősségre kell vonni – jelentette ki kedden Joe Biden amerikai alelnök.

“Nem kétséges, hogy megsértettek egy alapvető nemzetközi normát” – hangsúlyozta Biden Houstonban, az Amerikai Légió veteránszervezet éves kongresszusán.
“Nem kétséges, hogy ártatlan férfiak, nők és gyerekek estek Szíriában vegyifegyver-támadás áldozatául. És nem kétséges az sem, hogy ki a felelős a vegyi fegyverek ezen szörnyű alkalmazásáért: a szíriai rezsim” – mondta.
A Damaszkusz közelében augusztus 21-én elkövetett állítólagos vegyi támadás következtében a szíriai ellenzék szerint mintegy 1300 ember vesztette életét. A szíriai kormány tagadta felelősségét.
Amerikai katonai forrásokra hivatkozó sajtóértesülések szerint Washington a közeli napokban rombolókról indított manőverező robotrepülőgépekkel készül megtorló csapást mérni Szíriára. Jay Carney fehér házi szóvivő kedden arról beszélt, hogy Barack Obama elnök még nem döntötte el, milyen választ kíván adni a sorozatos vegyi támadásokra. Chuck Hagel védelmi miniszter közölte, hogy az amerikai haderő készen áll a katonai akcióra.(MTI)

Scroll To Top