Szíria – Oroszország sem tétlenkedik, elindult a “kinek lesz nagyobb csapata a térségben” vetélkedés.

Úgy tűnik az Oroszok sem alkarnak kimaradnak ebből a játszmából, ez nem Libia, ahol viszonylagos egység volt kelet és nyugat között.   Oroszország két újabb hadihajót küld a Földközi-tenger keleti részére, hogy erősítse katonai jelenlétét a térségben – értesült csütörtökön az egyik orosz hírügynökség.

“A Földközi-tenger keleti régiójában kialakult, ismert helyzet szükségessé tette, hogy bizonyos korrekciókat hajtsunk végre az orosz haditengerészet egységeinek összetételében” – utalt a szíriai válság fejleményeire az orosz vezérkar egy név nélkül nyilatkozó illetékese az Interfax hírügynökségnek.
A forrás szerint az orosz hadiflotta földközi-tengeri, úgynevezett állandó összekötő hadműveleti egységéhez a közeli napokban csatlakozik az Északi Flottától egy nagy tengeralattjáró-elhárító hadihajó. Később megérkezik hozzá a Fekete-tengeri Flotta Moszkva nevű rakétahordozó cirkálója is.
Utóbbi most fejezi be küldetését az Atlanti-óceán északi részén, és hamarosan elindul onnan a Gibraltári szoros felé.
Az orosz vezérkari illetékes szavai szerint a földközi-tengeri egységet az ősszel kiegészíti a Csendes-óceáni Flottában szolgáló Varjag cirkáló is, amely a Pantyelejev tengernagyról elnevezett nagy rombolót váltja majd a térségben.
A szóban forgó orosz haditengerészeti egységet július elsején hozták létre állandó jelleggel, a Fekete-tengeri Flotta parancsnoksága alatt. Négy taktikai csoportból áll, amelyek a Földközi-tenger nyugati és keleti medencéjében állomásoznak.
Az Interfax emlékeztetett rá, hogy a múlt héten az orosz haditengerészetnél még azt közölték, nem készülnek arra, hogy a NATO-erők térségbeli jelenlétének növelésére válaszul megerősítsék a földközi-tengeri hadműveleti csoportot.
Az orosz vezérkar egy magas rangú képviselője azt mondta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek, hogy a hadihajók cseréje nem más, mint előre tervezett váltás a térségben. A név nélkül idézett forrás szerint mindez nincs összefüggésben a szíriai helyzettel. A vezérkari illetékes részletekre nem tért ki.
Orosz katonai szakértők nem zárták ki, hogy Moszkva erősítheti haditengerészeti jelenlét Szíria közelében.
Eközben az amerikai haditengerészet megnövelte jelenlétét a Perzsa-öböl térségében. Megérkezett az Arab-tengerre a Truman repülőgép-hordozó is.(MTI)

Scroll To Top