Szíria – Kétséges, hogy vegyi támadás történt.

„Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy megállapítsuk a tényeket”, de az Egyesült Államok nem tudja egyértelműen állítani,, hogy vegyi fegyvereket vetettek be Damaszkusz közelében – jelentette ki csütörtökön Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő.

„Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy megállapítsuk a tényeket” – hangoztatta a szóvivő.
Psaki közölte, Barack Obama elnök utasította a hírszerzést az állítólagos gáztámadással kapcsolatos értesülések ellenőrzésére. Elismerte, hogy az információgyűjtés nem lesz egyszerű, mert az Egyesült Államok és Szíria között nem állnak fenn diplomáciai kapcsolatok.
A damaszkuszi amerikai nagykövetség 2012 februárjában függesztette fel tevékenyégét, az amerikai érdekeket Csehország képviseli Szíriában. A szíriai ügyvivőt 2012 augusztusában kiutasították Washingtonból.
A szóvivő szavai szerint az Egyesült Államok mindenesetre úgy hiszi, hogy a felkelőknek nincsenek eszközeik vegyi fegyver alkalmazására.
A Damaszkusz környékéről jelentett szerdai incidensben becslések szerint 500-1300 ember veszthette életét. Ha a történtekkel kapcsolatos állítások igaznak bizonyulnak, akkor a 80-as évek óta ez volt a legpusztítóbb vegyifegyver-támadás a világon.
John Kerry amerikai külügyminiszter két napja európai és közel-keleti kollégáival konzultál az állítólagos támadással kapcsolatban meghozandó lépések ügyében. Az Egyesült Államok egyike volt annak a 36 ENSZ-tagállamnak, amely szerdán a Biztonsági Tanács rendkívüli összehívását kezdeményezte. Az amerikai ellenzéki médiában ugyanakkor csütörtökön komoly bírálatokat kapott Samantha Power új amerikai ENSZ-nagykövet, aki nem vett részt az ülésen, holott korábban Szíria ügyében passzivitással vádolta a világszervezetet.
Barack Obama amerikai elnök tavaly arra figyelmeztette Damaszkuszt, hogy a vegyi vagy biológiai fegyverek hadrendbe állításával vagy bevetésével megsérti az Egyesült Államok tűréshatárát. Psaki csütörtökön kijelentette, hogy az Aszad-rezsim már két hónappal ezelőtt átlépte az Obama által emlegetett „vörös vonalat”. A szóvivő nem tért ki arra, hogy az elnök és tanácsadói válaszképpen milyen fellépést mérlegelnek Szíriával szemben.

Scroll To Top