Szíria – Hogy lesz ebből amerikai támadás? Kína is az Oroszok álláspontján van

Kína is a nyugati erők támadása ellen száll harcba. A szíriai konfliktusban érintett valamennyi felet visszafogottságra és nyugalomra intette a kínai külügyminiszter, a kínai média pedig közben kommentárokkal figyelmeztet: a katonai beavatkozás visszaüthet, a jogszerűsége nem igazolható.

Vang Ji, a kínai diplomácia vezetője közölte, Peking szoros figyelemmel kíséri a szíriai eseményeket, és megismételte, hogy támogatja az ENSZ-szakértők független, tárgyilagos, pártatlan és szakmai vizsgálatát. Az egyetlen lehetséges megoldásnak a politikait tartotta, és úgy vélte, senki sem avatkozhat be a vizsgálat eredményének megelőlegezése alapján. Hozzátette, a külső katonai akció ellentétben állna az ENSZ Alapokmányával és súlyosbítaná a válságot a Közel-Keleten.
Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei esetleges szíriai katonai beavatkozásának nemzetközi jogi megalapozottágát kérdőjelezi meg a China Daily című angol nyelvű napilap is csütörtöki számában. Úgy véli, az ENSZ-szakértők független vizsgálatának hiteles megállapításai nélkül minden ilyen lépés elhamarkodott lenne.
A világszervezet vegyifegyver-ellenőreinek következtetései nélkül a damaszkuszi kormány hibáztatásával e hatalmak egyszerre vádlók, bírók és ítéletvégrehajtók – áll a cikkben. Szerzője szerint bármilyen katonai beavatkozás csak elmélyíti a válságot, és előre nem látható következményekkel járhat.
Még az Aszad-rezsimet nem kedvelők is felteszik a kérdést, miért használtak volna vegyi fegyvereket a kormányerők, amikor az ellenzékiekkel szembeni harcban előnyhöz jutottak, és tudták, hogy egy ilyen lépés egyenlő lenne az öngyilkossággal – érvel a szerző.
A nemzetközi közösségnek türelemmel kellene lennie, ahelyett, hogy hagyja magát az orránál fogva vezetni azok által az amerikai titkosszolgálatok által, amelyek Szaddám Husszein volt iraki elnököt is tömegpusztító fegyverek birtoklásával vádolták meg.
Egy ENSZ-felhatalmazás nélküli katonai akció tovább súlyosbítaná a helyzetet Szíriában, veszélyeztetve a regionális békét és stabilitást. Szíriát egy újabb Líbiává, mi több: Irakká tenné. Azt az erőszakos rezsimváltást, amelyet tíz éve Irakban az Egyesült Államok és szövetségesei végrehajtottak, nem szabad hagyni megismétlődni – fogalmaz a kommentátor.
Hozzáteszi: ezek az erők a szíriai válság kezdete óta mindenáron az Aszad-kormány megdöntésére törekszenek, és a jelek szerint a “Koszovó-modellt” akarják alkalmazni.
A katonai erő valószínű bevetésének hírére nem csak felerősödött az erőszak Szíriában, a terv “elvetette a széthúzás magvait” is a nemzetközi közösségben, és azoknak is gondot okoz, akik a válság békés rendezésére törekszenek – állapítja meg a China Daily, arra intve Washingtont, hogy tartsa féken “vad elképzeléseit”, és mielőtt még rosszabbá válna a helyzet, gondolja át múltbéli hibás döntéseit.(MTI)

Scroll To Top