Szíria – Harckészültségben az USA Földközi-tengeri hadiflottája

Négy amerikai romboló vár parancsra a Földközi-tengeren,  A Földközi-tenger keleti medencéjében négy bevetésre kész romboló, valamint meg nem nevezett számú tengeralattjáró várja Barack Obama elnök Szíriával kapcsolatban meghozandó döntését – írta keddi számában egy amerikai katonai tisztségviselőre hivatkozva a The Washington Times.

A „felkészült és pozícióba fejlődött” Mahan, a Gravely, a Barry és a Ramage romboló fedélzetén egyenként mintegy 90 Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgép található. A Mahannek az amerikai hadihajók eredeti rotációs menetrendje szerint a múlt héten el kellett volna hagynia a Földközi-tengert, ám a 6. flotta parancsnoka maradásra utasította.
Az Egyesült Államok a várakozások szerint a tengerről és/vagy a levegőből indítandó, manőverező robotrepülőgépekkel mért csapásokkal fog válaszolni a szíriai kormány által állítólag elrendelt vegyifegyver-támadásokra.
A közelmúltban Fölközi-tengerre érkezett a Harry S. Truman repülőgép-hordozó is, de az alapvetően az afganisztáni műveletekre összpontosít, és várhatóan nem vesz majd részt a Szíria elleni katonai fellépésben. A térségben állomásozik több, manőverező repülőgépekkel felszerelt tengeralattjáró is, ezek elhelyezkedése azonban titkos, mert fedélzetükön különleges műveleti egységeket is szállítnak.
A lap emlékeztetett rá, hogy Martin Dempsey, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke szombaton a Fehér Házban ismertette a Szíriával szembeni katonai fellépés lehetséges módozatait, köztük manőverező robotrepülőgépek bevetését is. A tábornok a maga részéről nyilvánosan állást foglalt a katonai beavatkozás ellen, rámutatva egyebek között arra, hogy egy ilyen művelet több milliárd dollárba kerülne.
A Rasmussen Reports legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az amerikai választóknak mindössze a 31 százaléka támogatná a Szíria elleni támadást, ha bebizonyosodna Damaszkusz felelőssége a gáztámadásokban.(MTI)

Scroll To Top