Szíria – Bonino szerint ezerszer meg kell gondolni egy szíriai katonai beavatkozást

Fegyveres beavatkozás helyett az ENSZ Biztonsági Tanácsának alternatív lépéseit sürgette a szíriai helyzet megoldására az olasz külügyminiszter hétfőn a Radikális Rádióban.

Bármilyen szíriai kezdeményezést „ezerszer meg kell gondolni, mivel drámai következményekkel járhat” – hangoztatta Emma Bonino. Az olasz diplomácia vezetője szerint a konfliktus megoldása érdekében „nem kell szükségszerűen katonai utat járni”.
Bonino szerint az ENSZ  Biztonsági Tanácsában kell egyhangú állásfoglalásra jutni, ez jelenthet alternatív megoldást a Szíriával szembeni katonai csapásmérésre. Az olasz radikális párt politikusaként Bonino úgy vélte, Bassár el-Aszad szíriai elnök felett a nemzetközi büntetőtörvényszéknek kell ítélkeznie.
Mint a külügyminiszter megjegyezte, a múlt héten történt vegyi támadás bizonyítása nem egyszerű. “A szövetségeseknek minden ezzel kapcsolatos biztos információt meg kell osztaniuk (…) a múltban bekövetkezett hasonló és kétséges szituációk elkerülése érdekében” – fogalmazott.
Nem számít titoknak, hogy Washingtonban leginkább a Pentagon mond nehezen igent a katonai beavatkozásra, “nem ideológiai alapon, hanem a térség bonyolult politikai helyzete miatt” – közölte Bonino, aki az utóbbi órákban John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel egyeztetett telefonon Szíriáról.(MTI)

Scroll To Top