Százezres tüntetésen követeltek munkát Rómában

Munkát teremtő foglalkoztatási és gazdaságpolitikát követeltek az új olasz kormánytól a Rómában szombaton tartott szakszervezeti tüntetés résztvevői. Az olasz főváros központján több mint százhúszezres tömeg vonult végig.

A legnagyobb ágazati érdekképviselet, a Fiom fémipari szakszervezet által meghirdetett tüntetéshez más szakszervezetek, a diákmozgalmak, munkanélküliek, nyugdíjasok is csatlakoztak. A parlamenti pártok közül az 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) vett részt a meneten.
„Nem várhatunk tovább: munkát akarunk!” – szólt a tüntetők élén magasba tartott transzparens.
Maurizio Landini, a Fiom főtitkára beszédében azt kérte az április 28-án beiktatott Letta-kormánytól, hogy programja első pontja a munkahelyteremtés legyen.
Landini Angela Merkel német kancellárnak a tüntetéssel egyidejű vatikáni látogatását is kommentálta: „jól teszi Merkel, hogy Ferenc pápához megy, jó lenne, ha a szegények és a gazdasági válság miatt bizonytalanságba taszított emberek segítését sürgető pápára hallgatna”. Landini hozzátette, „társadalmilag szolidáris Európára van szükség, máskülönben Németország sem fogja túlélni a válságot”. (MTI)

Scroll To Top