Rezsicsökkentés – Debrecenben a köztereken is gyűjtik az aláírásokat

A Fidesz az időjárás javulásával szerdától már nemcsak a párt irodájában, hanem Debrecen közterein is gyűjti az aláírásokat a rezsicsökkentésért – mondta Pósán László országgyűlési képviselő, a párt városi elnöke sajtótájékoztatón.

A politikus a belvárosi Kossuth téren felállított pultnál azt mondta: az elmúlt két hétben naponta néhány százan keresték fel irodájukat és a városban mintegy 2-3 ezer aláírás gyűlt már össze. A szerdán felállított standot továbbiak fogják követni a városban – tette hozzá.
Pósán László a rezsicsökkentésről szólva kifejtette: korábban egy nagy német energiaszolgáltató Csehországban „önként és dalolva” csökkentette díjait, míg Németországban a szektorra kivetett különadót „szó nélkül lenyelték”.
Magyarországot ezzel szemben „fejős tehénnek tekintették” és ragaszkodtak a Horn-kormány által korábban garantált 8 százalékos nyereséghányadhoz, erről az extraprofitról pedig nyilván nehéz lemondaniuk – fogalmazott.
Kitért arra is, hogy nyugaton „csak akkor hullajtanak krokodilkönnyeket a magyar demokráciáért” amikor a bankok vagy multinacionális vállalatok érdeke sérül. Pósán László szerint ezt a hatalmas nemzetközi nyomást kellő elkötelezettséggel csak úgy lehet állni, ha élvezik a lakosság bizalmát és ezért gyűjtenek támogató aláírásokat.
Pósán László jelezte: húsvét előtt már mintegy 150 ezren támogatták szignójukkal és adataik közlésével céljaikat.
Az MTI azon kérdésére, hogy elképzelhetőnek tartja-e a rezsicsökkentést a szolgáltatást terhelő adók csökkentése útján elérni, Pósán László úgy válaszolt: közgazdaságilag lehetséges, azonban ez a gyakorlat a korábbi próbálkozások során nem működött.
Szintén újságírói felvetésre válaszolva mondta azt, hogy rövid távon a legigazságosabb az általános, mindenkire egyformán érvényes rezsicsökkentés volt. Szociális helyzetet figyelembe vevő, differenciált, célzott csökkentés csak hosszadalmas és költséges eljárások – vagyonosodási vizsgálatok, épületek értékbecslése – útján lenne megvalósítható.
Az aláírásgyűjtést a Fidesz április végéig, május elejéig folytatja. (MTI)

Scroll To Top