Orosz jegybankelnök: van a rubelben erősödési potenciál - Gazdasagportal.hu

Orosz jegybankelnök: van a rubelben erősödési potenciál

További külső sokkokat kizárva van a rubelben erősödési potenciál annak ellenére is, hogy jelenleg nehéz időket él át – idézte szombaton az rt.com hírportál Elvira Nabiullina orosz jegybankelnök Vesti tévécsatornának adott interjúját.

A rubel árfolyamának tervezettnél korábban bevezetett lebegetéséről szólva a jegybankelnök megjegyezte, hogy “a piaci szereplőknek meg kell tanulniuk együtt élni az új helyzettel, és akkor a fluktuációk is el fognak csitulni”. Az elmúlt napokban intenzív spekulációs nyomás nehezedett a rubelre – mondta, hozzátéve, hogy a jegybank minden szükséges lépést megtett az árfolyam-ingadozás minimalizálására.
Az idén ősszel a rubel árfolyama jelentősen gyengült, az év eleje óta értékének mintegy 40 százalékát adta le. November 7-én rekordmélységet érintett a rubel árfolyama euróban 60-as, dollárban 48-as jegyzésnél. A jegybank ekkor nem késlekedett jelezni beavatkozási készségét az ország pénzügyi stabilitásának megvédése érdekében.
“Fenntartjuk magunknak a jogot (a beavatkozásra). Figyelemmel követjük a devizapiaci eseményeket. A váratlan és nagy összegű nyíltpiaci beavatkozások mellett – amelyekre egyébként csak ritkán kerülhet sor – még számos más eszköz áll a rendelkezésünkre a spekulánsok megfékezésére, beleértve a rubellikviditás biztosítását is” – mondta Elvira Nabiullina.
A jegybankelnök az interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy a rubel árfolyamának lebegtetése megerősíti a gazdaság külső sokkokkal szembeni ellenálló képességét.
“Lebegtetett devizaárfolyam esetén ha az árfolyam csökken, az a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzését és a negatív gazdasági hatások kivédését szolgálja” – mondta, hozzátéve, hogy az árfolyam lebegtetése korlátozza a devizapiaci spekulánsok lehetőségeit.
Az orosz jegybankelnök szerint a jelenlegi rubelárfolyam-krízist nem lehet sem az 1998-as, sem a 2008-2009-es pénzügyi válsághoz hasonlítani. Hangsúlyozta, hogy az orosz gazdaság gyökeres átalakuláson ment át, és sokkal stabilabb alapokon áll mint korábban. Rámutatott, hogy bár gazdasága továbbra is erősen olajexportfüggő, Oroszország sokat tanult a korábbi válságokból.(MTI)

Scroll To Top