Olasz választás – Külügyi tisztviselő: korlátozott lesz az új kormány politikai és gazdasági mozgástere

Bármilyen kormány kerül is hatalomra Olaszországban, nagyon korlátozott lesz a politikai és gazdasági mozgástere, mert a befektetőknek és az EU-nak nagyok az elvárásai – mondta Szesztai Dávid, a Külügyminisztérium főosztályvezetője az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén.

Emlékeztetett arra, hogy a választások eredményeként a baloldali koalíció többséget szerzett az olasz képviselőházban, a szenátusban azonban nem tudott többséget szerezni egy párt vagy koalíció sem. Már megkezdődtek az egyeztetések a pártok között, és várhatóan a következő hetekben is folytatódnak.
A főosztályvezető több lehetséges forgatókönyvet is vázolt. Véleménye szerint elképzelhető, hogy a baloldali koalíció megpróbál egyedül, kisebbségből kormányozni, de kérdéses, mennyire lenne tartós egy ilyen kormány. A baloldali koalícióhoz csatlakozhatna ugyan a harmadik helyen végző 5 Csillag Mozgalom (M5S), de vezetője, Beppe Grillo elutasítóan nyilatkozott egy esetleges együttműködésről a baloldallal – mutatott rá.
A nagykoalíció alakítását a pártok vezetői közötti személyes ellentétek akadályozzák – mutatott rá Szesztai Dávid. Lehet, hogy új választásokat írnak ki, de ez csak a probléma elhalasztását jelentené – vélekedett. Hozzátette, ezt egyébként is csak a következő államfő tehetné meg, a jelenlegi, április közepén leköszönő Giorgio Napolitano már nem, így legkorábban csak júliusban lenne kiírható a következő voksolás.
Balla Mihálynak (Fidesz), a bizottság elnökének érdeklődésére Szesztai Dávid kifejtette: az olasz gazdaság „kétarcú”: a deficitet három százalék alatt tartják, de az államadósság nagyon magas. Egyre fogynak a lakosság megtakarításai is, nincsenek beruházások, így nem lehetséges a munkahelyteremtés sem, és ez növeli a társadalmi feszültséget – közölte.
Kalmár Ferenc András (KDNP) kérdésére válaszolva arról is beszélt, hogy a olasz gazdaság jó működése Magyarországnak is kedvezne, mivel Olaszország fontos befektető az országban. Remélhetőleg a politikai viharok hamarosan elcsendesülnek, és a politikusok együttműködnek a szükséges reformok folytatásáért – tette hozzá.
Vona Gábor (Jobbik) felvetésére Szesztai Dávid kitért arra, hogy a kormány összetételével kapcsolatos jóslatokat nehezíti az új módszerekre, mindenekelőtt az internetes és az utcai politizálásra építő M5S kiszámíthatatlansága. Az M5S-t különösen a nagy munkanélküliséggel szembesülő fiatalok támogatták – jegyezte meg.
Nagy Gábor Tamásnak (Fidesz), a bizottság alelnökének érdeklődésére a főosztályvezető közölte, Silvio Berlusconi többszörösen megcáfolta „a politikai temetésére készülő” elemzőket és újságírókat, a közvélemény-kutatások sem jelezték, hogy ilyen komoly lenne a támogatottsága.
A február 24-25-i választások eredményeként valamivel több mint 124 ezer szavazat választja el egymástól az olasz bal- és jobbközép pártok választási eredményét. A képviselőházban a balközép 345, a jobbközép 125 mandátumot szerzett, a szenátusban 124-117 az állás. Az 5 Csillag Mozgalom az alsóházban 109, a felsőházban 54 helyet szerzett, a Mario Monti vezette centrum pedig 47 képviselőházi és 19 szenátusi székhez jutott.
Giorgio Napolitano múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az olaszországi politikai helyzet nem veszélyezteti az európai pénzügyi piacokat, az új kormány pedig heteken belül megalakulhat. (MTI)

Scroll To Top