Olasz választás – A jogosultak kevesebb mint fele voksolt kora estig

A szavazásra jogosult közel ötvenmillió olasz 46,80 százaléka voksolt vasárnap este hét óráig a parlamenti választásokon – közölte a római belügyminisztérium.

Ez kevesebb a legutolsó, 2008-as parlamenti választásokon ugyanekkor mért adatnál. Öt évvel ezelőtt ugyanis 49,16 százalékos volt a részvételi arány az első választási nap estéjén.
Ugyanakkor jelentősen emelkedett a parlamenti választásokkal egy időben Lombardiában, Lazióban és Molisében zajló tartományi választásokon való részvétel, amely átlagosan meghaladja a 49 százalékot.
A szavazás nyugodt légkörben zajlik egész Olaszországban, de lassítja a szavazókörzetekbe eljutást az északon zuhogó hó, délen pedig a heves esőzés.
Feszültséget egyedül a Femen nőjogi mozgalom aktivistái okoztak abban a szavazókörzetben, ahol Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népének (PdL) elnöke voksolt. A Femen két orosz és egy francia tagja újságírónak adta ki magát, majd Berlusconi megjelenésekor levetkőzött. Mellükön és hasukon az Elég Berlusconiból! felirat volt olvasható, és olaszul is ezt kiabálták. A beavatkozó rendőröknek is ellenálltak, végül őrizetbe vették őket.
A 2006 óta minden parlamenti választáson két napon át szavazó olaszok személyi igazolvánnyal és választási igazolvánnyal voksolhatnak. A közel egy méter hosszú, harminc centiméter széles szavazólapokon a szenátusba és a képviselőházba választott párt logóját kell beikszelni kiradírozhatatlan nyomot hagyó ceruzával.
Vasárnap este tízkor zárják az urnákat, hétfő reggel héttől pedig délután háromig tart a szavazás. (MTI)

Scroll To Top