NMH: csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma áprilisban

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében áprilisban 552 ezer álláskereső szerepelt, amely az előző hónaphoz képest 11, az előző év azonos hónapjához képest pedig 0,5 százalékos csökkenést jelent – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

A legtöbben továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kerestek állást, ez a két megye a teljes állomány 21 százalékát adta.
Áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 12,4 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 8,3 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye, Budapest, Vas és Pest megye rendelkezik.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2013. első negyedévében 508 700-at tett ki, amely 11,8 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.
A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma kismértékű csökkenés után a zárónapon 173 300 volt, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 31,4 százalékot tett ki.
A 25 éven aluliak közül 85 500-an kerestek állást, míg 50 éven felüli álláskereső 129 000 volt. A fiatalabbak 15,5, az 50 év felettiek pedig 23,4 százalékot képviseltek az álláskeresők között.
Áprilisban a foglalkoztatók összesen 47 700 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amely az előző hónaphoz képest mérséklődött, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva  emelkedett. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből és a fővárosból érkezett, az itt megjelenő álláslehetőségek a teljes kínálat 21,6 százalékát tették ki.
A hónapban összesen 121 300 munkaerőigény várt közvetítésre, amelyből a zárónapon 46 200 állás maradt betöltetlen.
Az újonnan bejelentett munkaerőigények 74,8 százaléka támogatott álláshely – nagyrészt közmunka – volt. Míg Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tíz állásból kilenc támogatott álláshely volt, addig Győr-Moson-Sopron megyében csupán három, emellett még Vas, Zala és Komárom-Esztergom megyében is a nem támogatott állások domináltak.
A tárgyhónapban bejelentett 12 000 nem támogatott munkaerőigény az előző hónaphoz képest némi növekedést mutatott. A legtöbb ilyen jellegű munkaerőt Budapesten, Győr-Moson-Sopron, Zala és Bács-Kiskun megyében igényelték a foglalkoztatók.
A nem támogatott munkaerőigények többsége a feldolgozóipar, a kereskedelem és az építőipar nemzetgazdasági ágból érkezett áprilisban.
Az év negyedik hónapjában 13 cég 483 munkavállalót érintően jelentett be csoportos létszámleépítést. Az érintett létszám az előző hónaphoz képest 53,4 százalékkal, míg 2012 áprilisához képest 77,3 százalékkal csökkent. (MTI)

Scroll To Top