Napolitano Enrico Lettát bízta meg a kormányalakítással

Giorgio Napolitano olasz államfő szerdán Enrico Lettát, a balközép Demokrata Párt (PD) eddigi főtitkárhelyettesét bízta meg kormányalakítással.

Az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón Letta bejelentette, hogy szerdán a parlamenti pártokkal egyeztet, utána közli az államfővel, hogy elfogadja-e a megbízatást. Az első híradások arról szóltak, hogy Letta elfogadta a megbízást, a későbbi hírek már csak feltételes elfogadást említettek.
Ugyanakkor máris programot vázolt, amelyben „nagyon nehéznek, törékenynek, szokatlannak” nevezte Olaszország helyzetét, hiszen az a februári választásoktól számítva már hatvan nap óta vár a kormány megalakítására. Letta prioritásként a szegénység és a munkanélküliség okozta vészhelyzet megoldását és az olasz politika hitelének a visszaszerzését jelölte meg. Kijelentette, hogy „az ország szolgálatában álló, konkrét célokat megvalósító” kormányra van szükség. A célok közé sorolta az alkotmányos reformot a választási reformmal és a parlament tagjainak a csökkentésével együtt.     „Az egyetlen lehetséges megoldás a pártok széles megállapodásán alapuló kormány” – hangoztatta a Letta után beszélő Napolitano.     Letta a Mario Monti vezette centrum, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és a PD támogatására számíthat. Az Északi Liga sem zárkózott el attól, hogy bizalmat szavazzon a Letta-kormánynak.     A PdL a támogatása feltételeként „erős politikai” kormányt és az ingatlanadó eltörlését szorgalmazta.     A „régi pártok közötti ismételt megalkuvásra” nemet mondó 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel)ellenzékbe vonul.     Lettával a februári választásokon győztes PD kapott kormányalakítási lehetőséget a PdL-lel nagykoalícióban, amelyet a balközép február óta elutasított. Lettát nem a PD jelölte, hanem Napolitano választotta őt.     A 47 éves Letta a PD kereszténydemokrata szárnyát képviseli. Letta a maga vezette családi autójával érkezett az elnöki palotába. A hazájában „fiatal, de annál tapasztaltabb” politikusnak tartott Letta 1991-1995 között a Fiatal Európai Kereszténydemokraták, 1997-1998 között az Olasz Néppárt (PPI) főtitkára volt, 1998-99 között az I. D’Alema-kormány EU-ügyi minisztere, 1999-2001 között ipari és kereskedelmi miniszter. 2004-től az Európai Parlament tagja. 2006-2008 között a II. Prodi-kormányban a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár. Letta az unokaöccse a Berlusconi jobbkezeként ismert Gianni Lettának. (MTI)

Scroll To Top