Külföldi sajtó Magyarországról – Osztrák lap Orbán Viktor balkáni törekvéseiről

Az Evenimentul Zilei című román lap Németh Zsolt tusványosi előadását kifogásolva foglalkozott Magyarországgal csütörtökön, míg a Die Presse című osztrák napilap Orbán Viktor miniszterelnök balkáni törekvéseiről közölt cikket.

Az Evenimentul Zilei „magyar revizionizmus perverz támadásának” nevezte tusnádfürdői tudósítása címében Németh Zsoltnak a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen elhangzott előadását.
A jobboldali Traian Basescu volt államfőhöz közel álló lap azt emelte ki, hogy az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint az európai projektnek választ kell adnia Trianon problémájára. A szerző úgy értékelte, hogy „a magyar képviselő gyújtó hangú kijelentést tett a trianoni szerződésről”, mivel ezt európai problémaként állította be, amelyre Európának közös választ kell adnia.
A cikkíró kitért arra, hogy Németh Zsolt a Minority SafePack nevű (Románia által ellenzett), az őshonos kisebbségek jogvédelem uniós szintű szabályozását sürgető európai polgári kezdeményezést is a közös európai projekt részeként említette, és fontos szerepet tulajdonított az nemzeti közösségeknek.
A Die Presse című osztrák napilap szerzője Orbán Viktor magyar miniszterelnök montenegrói látogatásáról és balkáni törekvéseiről szóló cikket közölt, amely a lap nyomtatott verziójában is megjelent csütörtökön. A szerző, Thomas Roser kiemelte: Orbán szerint a „maffiaüzelmeiről hírhedt” uniós tagsági várományos ország készen áll a csatlakozásra. Orbán egyúttal felajánlotta: Magyarország szívesen segít a balkáni országnak megvédeni határait – idézte fel a lap.
Azonban az elkerített Európa hívének számító Orbán „nemcsak az EU külső határain létesítendő drótkerítés ékesszóló védelmezőjeként koptatja a kilincseket mostanában Dél-Európában” – emelte ki Roser. Szerinte Orbán célja, hogy áprilisi választási győzelmét követően „a hátsó udvart is beszántsa”, és kiterjessze befolyását a Balkánra.
Roser úgy véli, hogy a szerb és a montenegrói vezetők követendő példát látnak a magyar miniszterelnökben, aki egyfelől EU-szkeptikus létére nagyon hatékonyan lefölözi az országa rendelkezésére bocsátott uniós támogatásokat, másfelől pedig öntudatosan lesöpri magáról az EU alapjogok megsértését kifogásoló dörgedelmeit.(MTI)

Scroll To Top