Külföldi sajtó Magyarországról – Német lapok a brüsszeli csúcson és a Sargentini-jelentés kapcsán kialakult helyzetről

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap, valamint a Der Spiegel című független hírmagazin és hírportálja, a Spiegel Online az Európai Unió (EU) brüsszeli csúcstalálkozójával, illetve a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A FAZ Könyörtelen bájjal a menekültek ellen címmel közölt összeállítást a szombati számában az EU-csúcsról, kiemelve: “ismert, hogy Orbán Viktor szükség esetén nagyon sármos tud lenni”, de nem szabad megtévesztenie senkit az Angela Merkel előtt kézcsókra hajló magyar kormányfőről szóló felvételeknek, ugyanis “jottányit sem engedett” a számára belpolitikai okokból is fontos kérdésben, így nem kell kötelezően menekülteket átvenni az EU külső határán fekvő tagállamoktól.
Az erre irányuló törekvések elhárítására Orbán a visegrádi négyekkel (V4) “egyfajta védelmi frontot” hozott létre, a csúcstalálkozó eredményeiről a V4 fővárosaiból érkező kommentárok pedig úgy hangzanak, mintha a csapatuk kiütéses győzelmet aratott volna a labdarúgó-világbajnokságon.
A FAZ a többi között hozzátette: Orbán Viktor hamarosan személyesen fejtheti ki nézeteit a kancellárnak, aki csütörtökön fogadja Berlinben. A kancellária közleménye szerint kétoldalú, Európa-politikai és nemzetközi ügyekről lesz szó, “vagyis a migrációról”.

A Spiegel Online Európa orbanizálja magát címmel közölt összeállítást, amely szerint az EU-csúcs “szinte kizárólag arról szólt, hogy az EU bezárkózik, kerül amibe kerül”, így “a migránsok és a menekültek jogai már alig számítanak”.
A többi között hozzátették: Orbán Viktor “meglepően visszafogott volt”, már az Európai Néppárt (EPP) hagyományos előkészítő ülésén sem vesztegetett egy szót sem a migránsokra, de nem is volt miért felszólalnia, hiszen “számára minden a legjobban alakul”.
http://www.spiegel.de/politik/ausland/fluechtlinge-eu-setzt-bei-migration-und-asyl-auf-abschottung-a-1215874.html
A Der Spiegel a szombati számában Tehetetlenül Orbánnal szemben közölt cikket az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában a jogállamiság magyarországi helyzetéről elfogadott különjelentéssel kapcsolatban. A Sargentini-jelentés néven is ismert dokumentum alapján az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás indulhat Magyarország ellen, de “az EU túl későn kapcsolt”.
Az eljárás még bonyolultabb lehet, mint Lengyelország esetében – írta a Der Spiegel, kiemelve, hogy Orbán Viktor már nyolc éve hatalmon van, és rendszere Lengyelországgal összehasonlítva mélyebben járja át a társadalmat.
A kormányfő “mindenekelőtt vállalkozókat gyűjtött maga köré, akiken keresztül ellenőrzi a sajtót”, és “nehéz lesz felszámolni összefonódó vállalati szerkezetekből és személyi kapcsolatokból álló hálózatait, amelyek a demokrácia megfojtásával fenyegetnek” – tették hozzá.
Az EP szeptemberben dönt az eljárás megindításáról, és ebben döntő szerepe lesz az EPP frakciójának, “csakhogy az Orbán-féle Fidesz tagja ennek a klubnak” – írta a Der Spiegel.
(MTI)
 

Scroll To Top