Külföldi sajtó Magyarországról – Lengyel lapok az Orbán-Salvini találkozóról

Orbán Viktor kormányfő és Matteo Salvini olasz belügyminiszter találkozója arról tanúskodik, hogy a magyar miniszterelnök partnert keres az Európai Unió “átépítéséhez” – vélte csütörtökön a Rzeczpospolita című, független jobbközép lengyel napilap, a wpolityce.pl hírportál szerint pedig a milánói tárgyalás új manőverezési teret nyitott az európai jobboldal számára.

A Rzeczpospolita csütörtöki kiadásában Pawel Kowal politológus, volt külügyminiszter-helyettes Orbán Viktort “az európai populisták pápájának”, Matteo Salvinit pedig “az egyik legintelligensebb európai populistának” nevezte, és úgy vélte: az olasz belügyminiszterrel a magyar kormányfő “még előzékenyebb” volt, mint a lengyel kormánypárt elnökével, Jaroslaw Kaczynskival szemben.
Ebből a szerző arra következtetett: Orbán Viktor “mintha mindeddig nem talált volna +igazi+ partnerére az EU átépítéséhez”. “A populisták hatalomra törekednek Európában, ehhez pedig arról kell meggyőzniük újabb és újabb országok lakosait, hogy (…) Európa valamiféle más víziója érdekében le kell mondani a mai EU-ról” – írta Kowal, aki ezt követően elvetette a közép-európai konzervatívok által szorgalmazott, a nemzetállamoknak nagyobb szuverenitást biztosító EU-koncepciót, és síkra szállt az unió mélyebb politikai integrációja mellett.

A wpolityce.pl című, konzervatív hírportálon szerda délután megjelent írásában Grzegorz Górny úgy vélte: Orbán Viktornak köszönhetően Magyarország ma fontosabb szerepet tölt be Európában, mint amilyen “valódi adottságaiból” következne. “Orbán megint az európai vita központjában helyezkedik el, meghatározza a konfliktusvonalat, a fogalmazásmódot” – szögezte le Górny. A Salvinivel folytatott találkozóval a magyar kormányfő a jövő évi európai parlamenti választások előtt “új manőverezési teret nyitott az európai jobboldal számára, egyúttal viszont tág mozgásteret biztosított önmagának is” – áll a cikkben.
(MTI)

Scroll To Top