Külföldi sajtó Magyarországról – Berlin, Brüsszel

A Die Welt című német konzervatív lap a visegrádi négyek és Ausztria kapcsolatával, míg az EUObserver című brüsszeli hírportál a lengyelországi helyzetről elfogadott európai parlamenti határozattal összefüggésben foglalkozott pénteken Magyarországgal.

Boris Kálnoky a Mit gondolsz, mennyire megbízható Sebastian Kurz? című írásában a Die Welt kiemelte: Orbán Viktor magyar és Sebastian Kurz osztrák kormányfő jól megértik egymást, például a menekültpolitikában, és “így egy hatalmi tömb is kialakulhat”, de a kapcsolatot bizalmatlanság terheli, azért is, mert Ausztria szoros kapcsolatban van Németországgal.
A Die Welt online kiadásában megjelent elemzésében kifejtette, hogy a visegrádi csoport fővárosaiban “nemcsak emberi, hanem tartalmi” okok miatt is lelkesedéssel fogadták az “osztrák fordulatot”. Az öt kormány érdekei és a korábbi konfliktusok feloldódása jó alapot biztosít az együttműködéshez. Azonban az uniós integráció további mélyítésével kapcsolatban “súrlódások” lehetnek – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a visegrádi országok nem akarnak befogadni menekülteket, Ausztriának viszont, erős nyomásnak kitett célországként a menekültek elosztása az érdeke, ami viszont “a kelet-európaiak szempontjából több EU-s integrációt és a nemzetállamok kompetenciáinak gyengülését jelenti”.
Mint írta, Ausztria és Németország szoros kapcsolata révén elképzelhetőnek tűnik, hogy “Kurzot végül meg lehetne nyerni az erősebben integrált EU ügyének, ha Németország ezt akarja”.
A visegrádi országok Béccsel szembeni bizalmatlanságának történelmi okai is vannak – tette hozzá a Die Welt szerzője, felidézve a Habsburg-ház uralkodóinak tevékenységét, illetve a Habsburgok elleni szabadságharcokat. Kifejtette, hogy “ennek a történelmi, kollektív emlékezetnek van egy aktuális dimenziója is”. Orbán Viktor a környezetéből származó értesülések szerint a legutóbbi időkig +német provinciának+ tartotta Ausztriát, és mint régen, úgy most is az a kérdést teszik fel (a visegrádi országok), hogy meg lehet-e bízni Ausztriában.(MTI)
https://www.welt.de/politik/ausland/article170682747/Was-meinst-du-wie-verlaesslich-ist-Sebastian-Kurz.html

 

Scroll To Top