Kereskedési ötlet: Egy abszolút spekulatív cucc. Csak erős idegzetűeknek, nagy kockázat, de a nyereség korlátlan - Gazdasagportal.hu

Kereskedési ötlet: Egy abszolút spekulatív cucc. Csak erős idegzetűeknek, nagy kockázat, de a nyereség korlátlan

Megéri Görögország megmentésére spekulálni? Nagy kockázat, de a nyereség korlátlan. Csak erős idegzetűeknek.

A National Bank of Greece részvényárfolyama jelenleg történelmi mélyponton van, Görögország megmentése esetén könnyen elképzelhető akár a 200-300%-os emelkedés is.

Jelenleg Európa talán két legjelentősebb problémája, az orosz-ukrán konfliktus, és az EU tagállam, Görögország gazdasági helyzete. Szinte nincs olyan nap, hogy ne hallanánk görög megállapodásokról, megszorításokról, hitelek folyósításáról, vagy épp ezek befagyasztásáról.

Cipraszék jelenlegi helyzetét jól illusztrálja a National Bank of Greece (NBG), Görögország egyik legnagyobb és legerősebb pénzügyi csoport részvényárfolyama. A bankcsoport mintegy 12 országban van jelen, alkalmazottai száma meghaladja a 35 ezer főt. A bank korábban a jegybank szerepét is betöltötte, és több mint 170 éves múltra tekint vissza. A balti helyzetből kifolyólag nem meglepő, hogy a bankcsoport tőzsdei árfolyama jelenleg 1-2$ között cikázik, viszont, szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy a 2007-2008-as globális gazdasági válság előtt a bank részvényének árfolyama 650$ felett is járt. Az elmúlt 5 évben a papírt folyamatos lejtmenet jellemezte, és már több hónapja nem tört ki az 1-2$-os sávból.

 

Milyen lehetőségeket rejt számunkra ez a bankpapír?

20150330_gorog

Forrás: saxowebtrader.com (saját szerkesztés)

Forgatókönyvek:

A: Megmentik Görögországot, ebben az esetben nem kell nagy szerencse ahhoz, hogy a papír elérje a 3-6$-os szintet, ez 1.5$-os árfolyammal számolva 100-300%-os nyereséget is jelenthet.

B: Görögország államcsődöt jelent (vagy hasonló negatív esemény következik), a jelenlegi 1-2$-os szintekről tovább esik. Ebben az esetben vagy veszteséggel kiszállunk a papírból, vagy hosszabb távon bizalmat szavazunk a görögöknek, ahol a rend helyreállása után ismét szépen kaszálhatunk a részvénnyel.

Megjegyzés: Opció vásárlása esetén (terpesz stratégia) a nyereség korlátlan, az esetleges veszteség maximuma pedig előre meghatározott.

 
A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy konzultáljon szakértővel, tanulmányozza a kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat. A közölt elemzések, tanulmányok, piaci kommentek és véleménynyilvánítások kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. Az oldalon és hírlevelekben szereplő hírek, adatok és információk a Solar Capital Zrt. és a StockPortal.hu által megbízhatónak vélt forrásokból származnak, mindazonáltal a fentiekben foglaltakért az Solar Capital Markets Zrt. és a StockPortal.hu nem vállal felelősséget.

 

Scroll To Top